fietsroutes in Duitsland

Top fietsroutes in Duitsland: van complete fietsvakanties tot dagtochten

Of je nu een lange fietsvakantie wilt of liever dagtochten maakt tijdens je roadtrip of kampeervakantie: voor mooie fietsroutes zit je in weinig landen zo goed als bij onze buren. We zetten een aantal van onze favoriete fietsroutes in Duitsland voor je op een rijtje!

Elberadweg

We beginnen met een klassieker, want de Elberadweg wordt jaar na jaar door de Duitse fietsersbond uitgeroepen tot populairste fietsroute van Duitsland. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de enorme diversiteit aan natuurgebieden waar je onderweg doorheen fietst. De Elberadweg start bij Bad Schandau aan de Tsjechische grens en eindigt 1300 kilometer later in Cuxhaven, bij de Noordzee. Als je je beperkt tot slechts een paar etappes, zorg dan dat je bij het beginpunt start. Je fietst dan namelijk vrijwel direct door het nationaal park Sächsische Schweiz, waar je je onderweg vergaapt aan de indrukwekkende rotsformaties. Maar ook etappes verderop blijven verrassen, met veel mogelijkheden tot culturele tussenstops in bijvoorbeeld steden als Dresden en Hamburg.

Fietsroutes in Duitsland
Heb je genoeg tijd, stap in Sächsische Schweiz dan even af voor een van de prachtige wandelroutes © Markus/Unsplash

➸ Tip: Voor veel lange afstandsroutes zijn ook circulaire dagetappes beschikbaar, fietslussen van een paar dagen of goede verbindingen met het OV zodat je je eigen etappes kunt bepalen. Ideaal als je een fietstocht wilt combineren met een roadtrip of kampeervakantie. Rust je auto of camper uit met een fietsendrager en neem je eigen (elektrische) fietsen mee op vakantie, zodat je op pad kunt waar en wanneer jij wil. Voor de verschillende mogelijkheden om je eigen fietsen mee te nemen, kun je hier een kijkje nemen.

Mauerradweg in Berlijn

Denk je dat je Berlijn al wel kent? Stap op de fiets en ontdek de stad en omgeving vanuit een uniek perspectief over de Mauerradweg. Deze fietsroute volgt over een lengte van zo’n 170 kilometer de voormalige muurgrens. Vandaag de dag zie je langs de route diverse monumenten en informatiepanelen met indringende verhalen. Maar de route leidt je ook langs enkele bekende highlights, zoals de Brandenburger Tor en Potsdam. Misschien nog wel leuker: je komt ook door onverwacht leuke stadjes en natuurgebieden waar toeristen ver te zoeken zijn. De fietsroute is ook prima in losse etappes uit te stippelen, zodat je eventueel aan het einde van de dag met het OV weer terug naar de stad kunt.

➸ Tip: Download de Mauer-App voor extra historische context bij de locaties die je onderweg tegenkomt. De Fietsersbond deelde een mooi verslag van de fietsroute met deze app.

fietsroutes in Duitsland
De Berliner Mauerweg leidt je onder andere naar Potsdam © Leon Seibert/Unsplash

100 Kastelenroute

Voor liefhebbers van kastelen en het landelijke Duitsland is de 100 Schlösser route in Münsterland een echte aanrader. Deze route van in totaal 960 kilometer is opgedeeld in vier fietslussen van een aantal etappes. Zo is het ook voor een kortere fietstocht tijdens je vakantie goed te doen. De route is bovendien overal goed bewegwijzerd en verbindt kastelen maar ook paleizen en landhuizen door een bijzonder groen en gevarieerd landschap. Het combineert op die manier het beste van het culturele stadsleven met de rust en ruimte van het Duitse platteland. Een volledige brochure van de route is te downloaden op de website van Münsterland.

Rheinradweg

Van de Alpen naar de Noordzee fietsen? Dat kan op de Rheinradweg, met 1.233 kilometer een van de langste fietsroutes van heel Europa. Verreweg het grootste deel daarvan (bijna 1000 kilometer!) ligt op Duits grondgebied. Vanwege de lengte bestaat de route uit vijf officiële deeletappes. Opvallend aan deze route is dat hij, met uitzondering van het beginpunt in Zwitserland, uitstekend te fietsen is voor beginners en zelfs voor gezinnen. De route is namelijk veelal vlak en gaat over goede fietspaden. Dat betekent overigens niet dat de route saai is, in tegendeel!

Je komt onderweg langs eindeloos veel kleine, romantische dorpjes, fietst dwars door natuurgebieden met bossen, glooiende vergezichten, kastelen, wijnvelden, watervallen en meertjes. Een heel toegankelijke maar ook diverse route dus, wat het niet voor niets een populaire keuze maakt voor een fietsvakantie!

fietsroutes in Duitsland
De Bodensee is een fijne tussenstop tijdens een warme dag op de Rheinradweg © Fabian/Unsplash

Ruhrtal Radweg

Het Ruhrgebied stond tot enkele jaren geleden niet bepaald bekend als het mooiste stukje Duitsland. Laat staan dat je er heen gaat om te fietsen. Maar dit industriële gebied, net over de grens, heeft een ware metamorfose ondergaan en is nu misschien wel de grootste verrassing voor een verblijf in Duitsland. Waar ooit schoorstenen rookten, fabriekshallen volgebouwd stonden en locomotieven af- en aanreden, vind je nu een aaneenschakeling van hoogstaande musea, toffe pop ups, artistieke horeca en parken vol kunst.

De Ruhrtal Radweg laat je op speelse wijze kennismaken met alles wat dit gebied nu te bieden heeft. De gehele route leidt van Winterberg naar Duisburg. Een groter contrast met het groene Sauerland is bijna niet denkbaar! Maar wie niet de hele 240 kilometer af wil leggen doet er goed om het bekende Sauerland eens over te slaan en zich te laten verrassen door het eigenzinnige Ruhrgebied. Vanuit Nederland is dit ook nog eens heel goed bereikbaar voor een uitstapje van een paar dagen!

♡ Lees hier meer over onze tips voor Urban Exploring in het Ruhrgebied

fietsroutes in Duitsland
Bij het eindpunt van de Ruhrtal Radweg in Duisburg vind je het kunstwerk Tiger & Turtle © Calvin fitra Anggara/Unsplash
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!