Total cloud inversion hult Grand Canyon in wolkenzee

Een zeldzaam natuurfenomeen voltrok zich vorige week in Grand Canyon National Park. Wij hebben de foto's en video!

Toeristen die vorige week de Grand Canyon bezochten, werden getrakteerd op iets heel bijzonders. Ze waren getuige van een natuurfenomeen dat ook wel ‘total cloud inversion’ wordt genoemd. Door zeldzame weersomstandigheden werd de grootste aardkloof ter wereld getransformeerd in een zee van wolken.

total cloud inversion

Total cloud inversion

Total inversion of total cloud inversion doet zich voor als warme lucht vast komt te zitten tussen de koelere lucht die van boven en onder komt. De dichte mist die dan ontstaat wordt vastgehouden door de warme lucht, ook wel de inversielaag, waardoor er een spectaculair zicht ontstaat. Het fenomeen is vrij zeldzaam en komt over het algemeen één keer in de zeven jaar voor. Toch was het recentelijk ook al raak bij de Grand Canyon. Vorig jaar december nog konden bezoekers daar ook genieten van het natuurspektakel.

total cloud inversion

Wolkenzee

De recente regenval in het Grand Canyon National Park en het gebrek aan wind in het ravijn waren de ideale omstandigheden voor de total cloud inversion. Bezoekers en medewerkers van het Park zorgden voor de meest prachtige plaatjes van de wolkenzee. Ook werd er een timelapse video gemaakt waarop perfect te zien is hoe het fenomeen zich ontwikkelt. Als een soort eb en vloed vult de Canyon zich met dichte mist om daarna weer af te nemen.

Foto’s: Maci Macpherson/Grand Canyon NPS
Video: Michael Quinn

Naline Roodbeen
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!