Per trein naar Azië met de Trans Mongolië Express
Zes dagen zoevend door verschillende tijdzones, klimaten en landen.
Het is midden in de nacht wanneer we de Chinese grens naderen. De bombastische muziek die op het station wordt afgespeeld dreunt steeds harder de coupé binnen. Daarna wordt de trein langzaam omhoog getakeld. Het onderstel moet worden verwisseld, anders komen we China niet in.
Treinroutes
Wie vanuit Moskou per trein verder wil reizen naar Azië heeft genoeg keus. Er zijn verschillende routes met elk zijn eigen eindbestemming. Welke route je ook neemt: het zal een reis worden die je niet snel vergeet. De bekendste spoorlijn is de Trans Siberië Express. Je reist dwars door Rusland vanaf Moskou naar Vladivostok. Een andere mogelijkheid om in Vladivostok te eindigen is om de BAM express te nemen. Deze gebruikt een noordelijke route. Treinreizend naar Beijing kan ook. De Mantsjoerije express gaat rechtstreeks van Rusland naar Beijing. Wil je niet eindigen in Beijing zonder tussenstop in Mongolië, dan is de Trans Mongolië Express de beste optie. Geen van al deze treinen werkt met een hop- on hop- off systeem. Wanneer je ergens een tussenstop wilt maken heb je voor het volgende traject een ander ticket nodig. Wij kozen voor de Trans Mongolië Express.
Welkom aan boord van de Trans Mongolië Express
We zijn nog maar net ingestapt of de provodnik blaast op zijn fluitje. Langzaam komt de trein op gang en zetten we koers richting Beijing. Tijd om de trein, waar we de komende dagen zullen verblijven, te verkennen. De tweede klas coupés, die bedoelt zijn voor vier personen, zijn erg krap. Twee houten planken boven elkaar aan weerszijde doen dienst als bed en in het midden staat een klein tafeltje. Toch lukt het om hier vier personen inclusief bagage te herbergen. Naast de coupé is er aan het einde van de lange gang een geiser waar je altijd ten alle tijden kokend water kunt halen om bijvoorbeeld thee of noodles te maken. Aan weerszijde van de wagon bevindt zich een wc met wasbakje waar alle 36 personen uit jouw wagon gebruik van maken. Tot slot is er een restauratie wagen aan boord. Verder heb je niets dan je mede passagiers en veel tijd want de trein legt 7661 kilometer af.
Alle tijd
Het bijzondere aan de reis is dat je regelmatig compleet verschillende landschappen ziet. Soms zie je dagenlang niets dan berkenbossen en dan ineens bergen, het prachtige Baikal meer, dorpjes of steden. Zonder dat je er al te veel erg in hebt reis je door verschillende tijdzones en klimaten. In de trein staan alle stops aangegeven met de tijden van de hoofdstad van het land waar je doorheen reist. Dit is de tijd die je aanhoudt. Wanneer de trein volgens het schema om 14:00 uur een stop maakt kan het lokaal goed 17:00 uur zijn. Verwacht dus niet zonder jetlag de trein te verlaten.
Tijdens de vier tot vijf korte stops die je dagelijks maakt kun je even je benen strekken of een huisgemaakt gerecht kopen bij een van de babuschkas die hun eetwaar snel uitstallen wanneer er een trein arriveert. Wat de reis verder zo bijzonder maakt is het gezelschap aan boord. Je deelt met twee of drie vreemdelingen soms dagen lang dezelfde coupé wat zo nu en dan kan leiden tot de nodige frustratie, maar vooral tot mooie verhalen en leuke momenten. Je tijdsbesef ebt langzaam weg in de trein. Op een gegeven moment weet je niet meer wanneer het dag of nacht is en weet je al helemaal niet meer hoeveel dagen je al in de trein zit.
Grensovergangen
Na vijf dagen kom je aan op de grens tussen Rusland en Mongolië. Een welkome afwisseling. Paspoorten worden ingenomen en de trein wordt gecontroleerd. Wanneer de trein weer vertrekt merk je meteen dat je in Mongolië bent. Uitgestrekte, soms groene landschappen duiken op. Nauwelijks dorpen en al helemaal geen steden te bekennen, alleen rondtrekkende nomaden. Via Ulaanbaatar rijdt de trein dwars door de Gobi woestijn en daarna door naar de Chinese grens.
Het is midden in de nacht wanneer we de Chinese grens naderen. De bombastische muziek die op het station wordt afgespeeld dreunt steeds harder de coupé binnen. Daarna wordt onze trein langzaam omhoog getakeld. Het onderstel moet worden verwisseld, anders komen we China niet in. Omdat China en Mongolië bang zijn voor invallen per trein heeft het treinspoor in China een ander formaat dan die in Mongolië en Rusland. We zien vanuit het raam hoe we met trein en al boven in een loods hangen en zien Chinezen die druk bezig zijn het onderstel te verwisselen. Na een half uur sleutelen en een lange paspoort controle gaat de trein verder, een hele andere wereld binnen. Welkom in China.
Tickets voor de Trans Mongolië Express
Zelf een ticket kopen voor de Trans Mongolië Express is lastig. Helemaal als je ook hier en daar een tussenstop wilt maken. In Nederland zijn onder andere Tiara tours, Mevo Reizen, en De Treinreiswinkel gespecialiseerd in de verkoop van tickets. Ook de visums voor Rusland, Mongolië en China zijn on arrival niet verkrijgbaar. Je vraagt ze van te voren aan of regelt het ook via het reisbureau. Wil je meer weten over treinreizen in China, lees dan de tips en praktische informatie in ons artikel ‘reizen per trein door China’.
Foto’s: siyang xue (incl. header), Kyle Taylor, Jody McIntyre