Benidorm

Travel diary Benidorm | Op pad in de stad van keiharde clichés

Dayna was in de meest onderschatte stad van Spanje

Wanneer ik vrienden en familie vertel dat ik naar Benidorm ga, reageert iedereen verbaasd en een tikkeltje geschokt. “Dat is toch die vreselijk toeristische zonbestemming voor bejaarden?” Ik zucht. Hoewel ik van nature open-minded ingesteld ben, begin ik me tijdens het boarden van de vlucht toch een klein beetje zorgen te maken. Wat ik op de airport van Rotterdam- The Hague nog niet weet is dat dit vijf hele memorabele dagen gaan worden…

Poniente

Zou ik van mijn sokken gereden worden door rollators van links en scootmobielen van rechts?

Voorbij de clichés

Weken voordat deze reis überhaupt plaats ging vinden, dacht ik al na over wat ik in Benidorm zou aantreffen. “Zou Benidorm hetzelfde Spanje zijn wat mij zo geliefd is?” “Zou ik van mijn sokken gereden worden door rollators van links en scootmobielen van rechts?” Allemaal terechte vragen, voor iemand die nog niet eerder in Benidorm is geweest. Reizen betekent in de kern bepaalde idealen en verwachtingen durven loslaten en open staan voor nieuwe indrukken. En precies zo ging ik deze Benidorm reis in; met een frisse blik en immuun voor de clichés.

Benidorm

Benidorm voor the rich & famous?

Vanaf Alicante airport rijden we door een woestijnachtig landschap richting Benidorm. Als de eerste wolkenkrabbers zichtbaar worden, word ik steeds nieuwsgieriger. Ik wil Benidorm nu wel eens echt ontmoeten. De skyline van de stad blijft echter buiten handbereik, want het hotel waar ik verblijf ligt hoog in de bergen.

Het eerste cliché is bij aankomst gelijk van de baan, want dit is geen plek voor bejaarden maar voor de rich & famous, die in Benidorm een plek van luxe hotels en culinaire restaurants vinden. Ik mag vijf dagen van dat leventje proeven, in Asia Gardens, een waar Aziatisch paradijs op Spaanse bodem. Luxe ten voeten uit, met een sprankje Spaans temperament. God, je zou bijna vergeten dat je in Benidorm bent.

Benidorm

Wijn is altijd fijn

Een mooi hotel is fijn, maar ik ben hier om meer van Benidorm te ontdekken. En te proeven natuurlijk, want geen Spanje zonder oneindig veel tapas en heerlijke wijnen! Laat ik het geluk hebben om één van de leukste events van het jaar mee te kunnen maken: Vino Benidorm. Spaanse wijntjes proeven in de bruisende straten van het oude centrum, om precies te zijn in de “Calle de las tapas”, voor maar €4 per persoon voor 4 tastings! Zo palmt Benidorm mij de eerste avond al direct in. Een heel goed begin van dit Spaanse avontuur!

Benidorm

Culinaire hoogstandjes

De eetcultuur in Benidorm wordt gekenmerkt door authentieke Spaanse gerechten zoals pinchos, tapas, paella en gastronomische en verfijnde kunstwerken die je kunt vinden bij gastrobars Punto de Sal en Solotúla. Je vindt echt de meest uiteenlopende gerechten in Benidorm, van de typische churros met kaneel, suiker en chocolade saus tot de ietwat vreemde combinatie van plankton met oester en makreel. Op food gebied stelt Benidorm in elk geval niet teleur. Tijdens een heerlijke lunch aan het strand fantaseer ik al over wat ik vanavond ga dineren, dat is Spanje ten voeten uit!

Benidorm

Vamos a la playa

In Benidorm heb je 10 kilometer aan lang uitgerekt zandstrand, maar op Levante beach lig ik liever niet. Tenzij je van Salou-achtige praktijken houdt. Nee, voor wat rust begeef ik me naar het heerlijke Xi Timo of Poniente beach. Beiden op steenworp afstand van het party strand van Benidorm, maar zóveel mooier en fijner. Bizar vind ik het wel, want wanneer je het hoekje om kijkt van de baai zie je de overbevolkte stranden van Benidorm, terwijl ik hier nagenoeg in mijn uppie geniet van ultieme vrijheid en rust.

Benidorm

Reizen betekent in de kern bepaalde idealen en verwachtingen durven loslaten

Benidorm heeft haar best gedaan mijn interesse te wekken, en dat is gelukt. Het is een stad die soms aanvoelt als een attractie, maar echt wat te bieden heeft. Ben je op vakantie in Alicante of reis je langs de Costa Blanca, dan zijn de kleinschalige stranden, het heerlijke eten en de mooie ligging meer dan genoeg reden om in Benidorm te stoppen. Meer over deze regio volgt, want zo stond ik ook op de golfbaan, bezocht wijngaarden en ontdekte ik met een jeep het bergachtige achterland met lieflijke dorpjes en prachtige uitzichten. Niet echt wat je verwacht had van Benidorm, hè?

Geschreven door - Dayna is een fervent reizigster met een grote liefde voor Azië. De wereld zien zit in haar bloed en dankzij haar reislustige spirit heeft ze al veel bijzondere plekken mogen ontdekken. Haar bucketlist zal nooit af zijn, omdat er dagelijks nieuwe droombestemmingen bijkomen. Bloggen is haar passie en doet ze op haar website mycurlyway.nl.

2 thoughts on “Travel diary Benidorm | Op pad in de stad van keiharde clichés”

  1. Dank je wel Mariska, super leuk om te horen! Het Asia Gardens hotel overtrof mijn stoutste dromen 🙂

Wat vind jij? Laat van je horen!