praktische tips voor Cuba

Travel diary Cuba | Reizen in het land waar de tijd heeft stilgestaan

Cuba is als een droom waarin de tijd heeft stilgestaan. Dat maakt het niet minder magisch, ook al frustreert het land je het ene moment, het andere moment inspireert het je, of laat het je zelfs onverwachts huilen van het lachen. Cuba is onbegrijpelijk- een eiland vol tegenstrijdigheden. Maar bovenal is het lastig om niet verliefd te worden op de sfeer van het land en de passie en levenslust van de Cubanen.

Gewapend met mijn tabasco flesje ga ik op avontuur naar Cuba. Het land waar arroz congrís dagelijkse kost is, smaken ver te zoeken zijn en de groente te ver doorgekookt is. Althans, dat is wat mij werd verteld door reizigers die in 2011 voor het laatst in Cuba waren. Wat ik aantref is iets compleet anders, daar zou Anthony Bourdain zijn vingers nog bij opeten… En dan heb ik het nog niet eens gehad over de ronkende oldtimers in alle kleuren en maten, pastelkleurige huizen, straten met kinderkopjes en koloniale Spaanse gebouwen.

Cuba

Land van tegenstrijdigheden

Dirty Dancing: Havana Nights (2004) was mijn eerste kennismaking met Cuba. Hoewel ik wist dat alle scènes van de film in Puerto Rico’s koloniale Viejo San Juan geschoten waren, deed de sfeer iets met me. Alles in de film voelde zo romantisch, onbereikbaar en magisch aan. Dat is ook hoe ik Cuba voor me zag, één groot mysterie dat je, hoe vaak je er ook bent geweest, nooit volledig zult begrijpen. Het land van tegenstrijdigheden: gratis zorg, onderwijs en intellectueel vermaak, maar armoede die vergelijkbaar is met landen in Afrika. En toch is er, naar mijn mening, geen land mooier dan Cuba. Ritmische geluiden klinken uit elke casa, zonlicht dat over vervallen en versleten gebouwen valt, pastelkleurige koloniale panden, hippe jongeren leunend tegen klassieke Chevies en Cadillacs, cowboys met paard en wagen en overal de helden van de revolutie afgebeeld op levensgroot formaat. Ja, dit is Cuba!

Cuba is één groot mysterie dat je, hoe vaak je er ook bent geweest, nooit volledig zult begrijpen

Het zwoele karakter en buitenleven van Cuba verbaast me dagelijks, op elke hoek van de straat gebeurt er wel iets: buren die naar elkaar roepen van de ene kant van de straat naar de andere, vrouwen met krulspelden in die fietsend de straten langs gaan op zoek naar de nieuwste roddels, oude Cubanen die van zonsopkomst tot zonsondergang domino spelen, een verkoper die luidkeels ‘cebolla, cebolla!’ roept, Oldtimers die glimmend schoon worden gepoetst en op een bankje rookt een karakteristieke Cubaan een sigaar… Wat een vreemd maar ongelooflijk bijzonder land is Cuba toch.

Lees ook: Een reisroute door Cuba van 3 weken

Cuba

Cuba

The Cuban Way of Life

De Cubanen staan enerzijds bekend om hun enorme gastvrijheid en vriendelijkheid, maar ze staan er ook om bekend dat ze het leven nemen zoals het is. Ze maken het beste van een (slechte) situatie. Zo ontmoet ik een gepensioneerde wiskundeleraar van in de 60, die nu zijn dagen slijt als taxichauffeur. Hij vertelt me, zonder enig klagen in zijn stem, dat hij dit blijft doen om brood op de plank te brengen. Een grote glimlach op zijn gezicht, want ja wat moet je anders? In mijn casa particular in Varadero werkt Louisa, die elke dag 2 uur heen- en terug moet reizen om te kunnen werken. Dit betekent dat ze ’s ochtends vroeg langs de kant van de weg staat en wacht, in de hoop door iemand opgepikt te worden. Soms gaat dat vlug, maar veel vaker is ze uren onderweg om daarna een dag hard te werken. Klagen deed ze niet. En dat is precies wat ik zo mooi vind aan de Cubanen, ze nemen het leven zoals het is en vinden altijd nog de tijd en energie om te glimlachen en te dansen op de ritmische beats die over het hele eiland voelbaar zijn.

Cuba

TIP: Ga je op reis naar Cuba? Check onze Cuba-pagina voor heel veel tips en inspiratie

Niet eerder ben ik zo vól geluk en herinneringen thuisgekomen van een reis

Intens verliefd

Bij terugkomst vragen vrienden en familie mij nieuwsgierig wat ik het leukste aan Cuba vond. Maar dat is hetzelfde als kiezen tussen pizza en pasta. Onmogelijk, want beiden zijn mijn favoriet! Cuba, het land waar ik voor het eerst in mijn leven salsa danste met een bejaarde man, vuurvliegjes zag in het Sierra Maestra gebergte, intens geïnteresseerd was in de geschiedenis van een land, immense vriendelijkheid en compassie van mensen ervoer en waar ik intens verliefd op ben geworden. Niet eerder ben ik zo vól geluk en herinneringen thuisgekomen van een reis als met Cuba. Het land heeft me geraakt, dat is duidelijk. En ik kom nog veel vaker terug. Hasta pronto Cuba!

Met een rugzak vol rum en sigaren en een hoofd vol mooie momenten en ervaringen, ben ik letterlijk weer geland in Nederland. Binnenkort vertel ik jullie meer over mijn reis door Cuba en geef ik je tips over de oostkant van het eiland, want die is zeker het bezoeken waard! Wat was jouw mooiste reis ooit?

Geschreven door - Dayna is een fervent reizigster met een grote liefde voor Azië. De wereld zien zit in haar bloed en dankzij haar reislustige spirit heeft ze al veel bijzondere plekken mogen ontdekken. Haar bucketlist zal nooit af zijn, omdat er dagelijks nieuwe droombestemmingen bijkomen. Bloggen is haar passie en doet ze op haar website mycurlyway.nl.

2 thoughts on “Travel diary Cuba | Reizen in het land waar de tijd heeft stilgestaan”

  1. Beautifully written, i feel the warmth of the people after reading your blog. The authenticity of your stories from the people shows the passion and concern you have for Cuba.

    1. Hi Daddy, thank you so much for your kind words. Cuba is a very special country, make sure to visit it one day 🙂

Wat vind jij? Laat van je horen!