Travel diary | Het mooiste van Toscane

“Love at first sight ♡ LIEFDE- voor Italië, Toscane, en voor dit huis dat zo uit m’n dromen is geplukt. Zon aan de hemel, voetjes in het water, dieprode Chianti in de hand… Toscane, can’t wait to explore you!”

Met deze lichtelijk hysterische woorden opende ik mijn reis door Toscane. Ik moet er bij zeggen dat het mijn allereerste keer in Toscane was- de allereerste keer in Italië zelfs. Filmische beelden vulden mijn hoofd met rollende heuvels, eindeloze rijen cipressen, historische steden met knappe Italiaanse dames en gelato op iedere straathoek. Bij het uitspreken van bovenstaande woorden was ik net 10 minuten aangekomen bij mijn vakantiehuis in Volterra en kon ik nog niet weten of iets van dit alles waar zou zijn. Maar dat was het. Toscane was een feestje.

mooiste van Toscane

Thuis in Toscane

Ik had de plaatjes van mijn vakantiehuis op de website van Interhome al honderd keer bekeken. Het blijft iets spannends, naar een onbekende plek vertrekken die je een week lang thuis mag noemen (En zoveel leuker dan een hotel!). Het kleine zijweggetje op de slingerwegen rond Volterra kondigde al iets moois aan. Net als de oprijlaan met -ja echt- een lange rij cipressen. Eigenaren Tailo en Elena begroetten ons bij de gate voor een rondleiding door dit Toscaanse paradijsje.

mooiste van Toscane

Op de bucketlist

Het was er eentje die al jaren op mijn bucketlist stond: roadtrippen door Toscane en voor het eerst genieten van het Italiaanse leven. En dat heb ik gedaan. Ik klom op een paard (another first!) en stapte op unieke manier over landweggetjes, door sloten en over de heuvels in een intens groen landschap. Wat is het hier prachtig!

mooiste van Toscane

Hit the road

Met zo’n idyllisch huis doet het eigenlijk bijna pijn om erop uit te trekken, maar het landschap in Toscane vraagt erom. Via de slingerende binnenwegen maakte ik mijn weg naar het Chianti gebied. Eerlijk is eerlijk: de Franse Champagnestreek verslaat het niet, maar prachtig is het wel. Ik maakte een tussenstop in San Gimignano, waar ik ronddwaalde door prachtige steegjes, pizza at op trappen en weg ging met het verlangen om terug te komen. Wat een mooie stad! En terwijl de autoradio heel toepasselijk One Republic’s ‘Stop and Stare’ liet horen, navigeerde ik van wijnboer naar wijnboer om de heerlijkste Chianti’s te proberen.

mooiste van Toscane

Stedentrip Florence

En dan was er nog Florence. Ik ben geen groot fan van steden, maar af en toe is er zo een die mijn hart weet te stelen. En dat deed Florence. Met haar reusachtige Duomo als kompas midden in de stad, haar pleinen, uitzichten en overheerlijke eten. Één dag was simpelweg te kort, maar mijn voeten hebben er alles uitgehaald wat er in zat. Begonnen op de top van de Duomo, waarbij je dwars door de indrukwekkende koepel omhoog loopt naar een panoramisch uitzicht over de hele stad. Daarna slenterend door straatjes en over bruggen naar Palazzo Vecchio, om dit keer vanaf grote hoogte de Duomo te kunnen bewonderen. En terwijl de zon steeds verder zakte maakte ik de laatste kilometers naar het Piazzale Michelango, voor een laatste blik over deze prachtstad. Tijd om met een vino en pasta te genieten van een lange zomeravond in de wijk San Niccolò.

mooiste van Toscane

mooiste van Toscane

Het mooiste van Toscane

Met nog maar een paar dagen te gaan vulde mijn tijd zich daarna met intens genieten bij het huis. Met aperitivo’s aan het zwembad, wijntjes bij de openhaard en wandelingen door Volterra. Mijn eerste kennismaking met Italië was alles wat ik er van hoopte- en nog een beetje meer.

Aan verhalen geen gebrek na een week alle hoeken van Toscane gezien te hebben. De komende tijd verschijnen er dus een hoop foto’s, tips en inspiratie voor een vakantie naar deze mooie regio. Check voor nu alvast onze Instagram voor meer fijne kiekjes van deze reis!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!