Navarra

Travel Diary: Spanje voorbij de clichés in Navarra

Denk jij dat je Spanje wel gezien hebt? Naline werd verrast in het noorden!

Woestijn, rijstvelden, intens groene bossen en wintersportwaardige bergdorpjes. Ja, dit reisdagboekje gaat over Spanje, maar niet over het Spanje dat ik- en velen met mij- kennen. Ik ontdekte Navarra, een regio nabij Baskenland, en werd verrast.

Alle clichés overboord

Noem het vooroordelen, maar bij Spanje denk ik toch als eerste aan Mediterraanse kusten, populaire steden en landschappen die over het algemeen net iets te dor zijn om echt mooi te noemen. Al die clichés gingen overboord toen ik vanaf Bilbao zuidelijk reed en in Navarra belandde. De regio is op te delen in vier zones, die allemaal totaal verschillend zijn. In het midden wacht de stad Pamplona, een ideale uitvalsbasis voor Navarra. Mijn timing was perfect, want wie Pamplona op haar best wil ervaren komt op donderdagavond. Jong en oud stroomt dan de straten op om voor een prikkie te genieten van de lekkerste pintxos (lokale tapas) met een bijbehorend drankje.

Navarra

Banjeren door de woestijn

Hoewel Pamplona zeker een bezoek waard is, is het niet de reden om hierheen te komen. Dat is namelijk de natuur (vooruit, en de lekkere hapjes en wijntjes). Ik bezocht bijvoorbeeld het gigantische Irati bos, dan naast bossen ook groene vlaktes met kuddes schapen en wilde paarden heeft, plus glasheldere meertjes die schreeuwen om een picknick en frisse duik. Groter kon de tegenstelling niet zijn, want een dag later stond ik midden in de woestijn. Of semi-woestijn moet ik zeggen. Bardenas Reales is namelijk net iets te begroeid om echt voor woestijn te kwalificeren, maar desondanks waan je je hier bij vlagen absoluut in Jordanië. Bizar om met je voeten in de gebarsten, dorre aarde te staan en dan te bedenken dat het Spanje is! Zo dor is het er overigens niet op alle plekken en per seizoen kan het landschap hier enorm veranderen. Zo reed ik ook langs intens groene rijstvelden (weten we gelijk waar die paella vandaan komt!).

Navarra

In de voetsporen van een pelgrim

Mocht je nog een originele bestemming zoeken voor een actieve vakantie, dan kan je Navarra bij deze op je lijstje zetten. Het is een waanzinnig mooie regio om te hiken, mountainbiken, paardrijden of spannender: te zip-linen. Dat laatste deed ik, en spannend was het zeker. Boven een 400 meter hoog ravijn zoevend aan twee lijntjes! Aan sportievelingen sowieso geen gebrek in Navarra, want de Camino de Santiago loopt er dwars doorheen. Ik liep een stukje van deze legendarische pelgrimsroute en hoewel het met twee kilometer niet noemenswaardig was, vond ik het stiekem toch best een bijzonder idee.

Navarra

Nog zo’n verrassing? Dat was Olite. Waar je in het noorden voornamelijk bergdorpjes tegenkomt die bijna winters aanvoelen, vind je ten zuiden van Pamplona het middeleeuwse pareltje Olite. Het is heerlijk struinen door de sfeervolle straatjes, lokale wijntjes drinken op het dorpsplein of ronddwalen in het indrukwekkende kasteel. Uitkijkend over dit mooie stadje sloot ik mijn bezoek aan Navarra af. Hoewel deze regio me in alle opzichten een nieuwe kant van Spanje heeft laten zien, is één ding als vanouds: dat heerlijke Spaanse levensgenieten.

Foto header: Miguel Ángel García

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!