Noord-Engeland

Travel diary: Een roadtrip door Noord-Engeland

Naline reisde door Yorkshire en Cumbria

Het was koud, het was nat, maar bovenal óngelofelijk mooi. Vier dagen in volle vaart door het noorden van Engeland. Over treinrails, door bossen en langs overdonderende watervallen in Yorkshire. Zigzaggend tussen regenbogen in de moorlands van Cumbria en eindigend op de magisch mooie meren van het Lake District. Ja, dat Engeland fotogeniek was wist ik, maar dat het zó mooi en veelzijdig is heeft me verrast.

In een Harry Potter film

Treinreizen is mijn favoriet. En als je dan in het noorden van Engeland bent gaat je hart sneller kloppen. Ik leg een klein stukje af van de beroemde Settle – Carlisle railway. Het weer zit niet mee, en op het hoogtepunt -het spectaculaire Ribblehead Viaduct- verhult de mist helaas het mooie uitzicht. Wat ik wel zie, zijn de Victoriaans Gotische treinstations. Plaatjes die zo uit een Harry Potter film lijken te komen!

Noord-Engeland

Natuurgeweld in Yorkshire

Yorkshire, de regio waar ik mijn reis begin, is bezaaid met natuurparken. Tijd om die te ontdekken. Ik trek er op uit met een gids en laat me meevoeren. Niet over de paden, tenminste, als dusdanig herken je ze bijna niet. Wandelen in Yorkshire betekent verborgen hekjes openen naar akkers, tussen schapen door in weilanden en over eeuwenoude roman roads door knusse dorpjes.

Ik word op mijn reis vergezelt door storm Barney. En met dank aan zijn genadeloze regen staat me een spektakel te wachten. Het landschap is namelijk bezaaid met watervallen, met als absolute hoogtepunt Hardraw Waterfall in Leyburn, waar het water met veel geweld 30 meter naar beneden stort.

Noord-Engeland

Noord-Engeland

Roadtrippen

De noordelijke regio’s lenen zich perfect voor een roadtrip. De afstanden zijn goed te doen en de landschappen veelzijdig en wonderbaarlijk mooi. Ik rijd van Yorkshire naar buurregio Cumbria, vooral bekend van het Lake District, maar ik kijk mijn ogen al ver daarvoor uit bij het zien van de weidse veenlandschappen waarin de ene na de andere regenboog zich laat zien. Overnachten doe je hier in sfeervolle Inns of, zoals ik me voorneem voor de volgende keer: ga in de zomer, gooi een tent achterin en rij van camping naar camping!

Noord-Engeland

Noord-Engeland

The Lake District

Ik eindig in de regio die jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld trekt. Afgelopen jaar nog 16,4 om precies te zijn. Ik snap wel waarom. De meren, bergen en levendige stadjes nodigen uit om in alle rust ontdekt te worden. Ik doe dat in een middagje vanaf het water met de Ulswater Steamer, maar als je de tijd hebt overnacht dan in de buurt van het meer (Ambleside is een aanrader!) en kies een paar kortere trails uit die je langs het water en bij indrukwekkende uitzichtpunten brengen. De tijd lijkt hier langzamer te gaan; genieten van de natuur is hier de enige must.

Noord-Engeland

Noord-Engeland

Noord-Engeland voor Twintigers

Vooruit, de regio moet het doen met een behoorlijk 50+ imago. Eerlijk? Ik snap niet waarom. Ja, je kan er dagenlang wandelingetjes maken, slapen in klassiek Engelse hotels en je middagen doorbrengen met winkelen in kneuterige arts & crafts shops. Dat kan. Maar met landschappen waar je u tegen zegt kan je het ook anders aanpakken. Vlieg naar Manchester, huur een auto en rij de vrijheid tegemoet.

Hier is Engeland mooi, waar je ook kijkt

Overnacht in gezellige Inns, kies voor avontuurlijke hikes of pak de auto en stap uit op elke hoek om je te laten verrassen. Laat je verregenen aan de voet van een waterval- en warm daarna op bij de openhaard in een lokale pub. Proef whisky’s en lokale bieren, bezoek steden en kastelen. Of- doe het net zoals ik bij mijn volgende bezoek ga doen: plan je dagen niet vol, maar stap in en laat je meevoeren door de kleine weggetjes in waanzinnige landschappen. Het maakt namelijk niet uit wat je doet. Hier is Engeland mooi, waar je ook kijkt.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!