Portugal

Travel diary: cultuur snuiven in het hart van Portugal

Vivianne ontdekte de prachtige regio tussen Porto en Lissabon

Portugal was voor mij onbekend gebied. Ik hoorde vaak goede verhalen over Porto en Lissabon, maar daar bleef het bij. Tijd om daar verandering in te brengen! Vanuit Porto reis ik in drie dagen langs UNESCO highlights in het historische hart van Portugal. Het stuk land dat tussen deze twee steden ligt, blijkt een bron van cultuur en historie te zijn. Ik begin op Furadouro Beach, een kustplaats met een prachtig strand en ruige golven waar ik even heerlijk uitwaai. Met uitzicht op dit spektakel geniet ik van een lunch vol lekkernijen uit de regio.

Portugal

Côa Vallei

Landinwaarts trek ik richting de Côa Vallei, waar ik een bezoek breng aan het Museu do Côa. Vanaf het museum heb je niet alleen een waanzinnig uitzicht over de vallei, ook het gebouw zelf mag er zijn. Tijdens een rondleiding wordt me meteen duidelijk dat ik op een bijzondere plek ben. In deze vallei zijn in de jaren ’80 rotstekeningen ontdekt die maar liefst 25.000 jaar oud zijn. Tijd om die te ontdekken! En dat doe ik ’s avonds; met een mysterieus gevoel rijd ik over donkere hobbelwegen naar een afgelegen stuk vlak bij de rivier. Ik sta hier midden in een vallei prehistorische rotstekeningen te bekijken, met een volle maan boven me en het geluid van een stromende rivier om me heen. Wat een unieke ervaring! Met een glas port en gepofte kastanjes bij mijn guesthouse eindig ik de eerste dag in Portugal.

Portugal

Studentenstad Coimbra

Maar mijn reis begint eigenlijk net, met de gezellige studentenstad Coimbra als volgende tussenstop. De stad die bekend staat om haar historie, maar tegelijkertijd ook bruist van de jonge mensen. Ik kijk mijn ogen uit in de eeuwenoude universiteitsgebouwen en extravagante bibliotheek. Weer eens wat anders dan zo’n moderne UB.

Middeleeuwse kloosters en dorpjes

Lissabon komt dichterbij en ik ontdek onderweg geweldig mooie Middeleeuwse kloosters. Weer kom ik ogen tekort: wat een architectuur en details! Bij het klooster van Batalha maak ik een stevige klim naar het topje van de toren, maar daar krijg ik een waanzinnig uitzicht voor terug.

Portugal

Portugal

Terwijl ik door het groene Portugese landschap rij (dat elke kilometer weer anders lijkt!), kom ik langs verschillende historische dorpjes, waaronder het fotogenieke Obidos. Zo’n sfeervol plaatsje! Ik doe mijn best om niet elk straatje vast te leggen. Als afsluiter geniet ik op het schiereiland Peniche van Portugese wijn en bacalhau, een lokale specialiteit. De golven aan de kust van Peniche zijn perfect om te surfen. Misschien een volgende keer?

Geschreven door - Nieuwe culturen leren kennen, mooie natuur ontdekken en lokaal eten proeven. Dat doet Vivianne het liefst als ze op reis is. Onlangs heeft ze haar hart verloren aan Midden-Amerika en de komende jaren wil ze nog véél meer van de wereld zien.

Wat vind jij? Laat van je horen!