Travel Diary | Spaans studeren in Valencia

Lang gewild maar nooit gedaan. En nu dan toch. Begin deze maand vertrok ik naar Valencia om eindelijk Spaans te gaan studeren. Sindsdien bestaan mijn dagen uit worstelen met onmogelijke grammatica, proosten met pinchos en sangria en nieuwe ontdekkingen doen in deze mooie stad. Kijk je mee?

Oh no! Heel even sloeg de schrik toe, want wie een beetje bekend is met de Spaanse steden snapt dat mijn nieuwe adres op Google Streetview invoeren geen briljant idee was. Mijn straat zag er op zijn zachtst gezegd verweerd uit. “Doe ik er goed aan om twee maanden lang mijn fijne thuis in Nederland te verruilen voor een studentenhuis in Valencia?”

Spaans studeren in Valencia

Reisverslaafde huismus

Jup, deze doorgewinterde reizigster is stiekem een enorme huismus. Als digital nomad heb ik de luxe om overal ter wereld te kunnen wonen- want mijn werk reist in de vorm van een laptop gewoon met me mee. Maar twee maanden van huis zijn en me na al die jaren nog eens onderdompelen in het studentenleven in een onbekende stad, dat was even een ding. Maar eenmaal door mijn nieuwe voordeur gestapt zijn de horrorscenario’s snel verdwenen: ik maak een klein dansje door mijn nieuwe onderkomen, want JA het huis is schoon en JA de huisgenoten zijn gezellig. Laat het avontuur maar beginnen.

Op reis neem ik altijd iets kleins van thuis mee. Een kussensloop, thee of fotootjes… Met twee maanden in een studentenkamer in het vooruitzicht heb ik dat dit keer groots aangepakt:

before

after

Spaans studeren in Valencia

Na twee jaar Spaans op de middelbare school, een semester op de Universiteit én een cursus in mijn woonplaats, spreek ik de taal nog altijd niet voldoende. Ik bedacht dat er maar 1 oplossing was- en eentje die leuker is dan in een saai klaslokaal zitten. Ik boekte via Linguaschools een studie Spaans in Valencia. Waarom daar? Het is niet zo massaal als Barcelona of Madrid en het klimaat en de ligging aan zee leken me perfecte voor een mooie nazomer. Acht weken lang volg ik 4 uur per dag les bij de gezellige taalschool Hispania Valencia. Engels in de les is een no-go, en dus spreek ik na twee weken al beter Spaans dan na al mijn vorige pogingen bij elkaar.

Spaans studeren in Valencia

Benimaclet is dé studentenwijk van Valencia en voelt aan als een dorp

Studentenwijk Benimaclet

Boek je een taalstudie, dan kan je kiezen voor verschillende soorten accommodaties. Ik koos voor een gedeeld appartement, waarbij je je eigen slaapkamer hebt en de rest van het huis met andere taalstudenten deelt. De wijk waar ik woon is dé studentenbuurt van Valencia. Een karakteristieke wijk van opgestapelde pisos met verweerde balkons waar cactussen en waslijnen het straatbeeld bepalen. En hoewel het er voor Nederlandse begrippen inderdaad wat vervallen uitziet, wemelt het hier ook van de idyllische steegjes en leuke tapastentjes en cafés.

Spaans studeren in Valencia

Ik ben geen fan van grote steden… gelukkig is Valencia gezegend met prachtige parken waar je even kunt ontsnappen aan de drukte. Ik werd verliefd op het mooie Jardín Montforte!

Spaans studeren in Valencia

Work hard, play hard

Hoewel mijn werk dus gewoon is mee verhuisd en ik van 09:30 tot 13:30 in de schoolbanken zit, blijft er natuurlijk genoeg tijd over om te genieten van het Spaanse leven. Mijn middagen worden gevuld met struinen door de stad en luieren op het strand of in het enorme Turia Park.

Middagen worden gevuld met struinen door de stad en luieren op het strand of in het park.

Ook op school snappen ze dat het tussen die wirwar aan woorden en vervoegingen leuk moet blijven. Zo werd afgelopen vrijdag de les verplaatst van het klaslokaal naar Mercado Central; de overdekte markt in het centrum. WIN! Geen betere manier om Spaans te leren dan in de praktijk, en dus werden we er op uitgestuurd om boodschappenlijstjes te maken en marktkoopmannen te ondervragen.

Spaans studeren in Valencia

Ook bezocht ik L’Umbracle, een feest dat elke vrijdag plaatsvindt in de Ciudad de las Artes y Ciencias. Wat een spectaculaire locatie!

Spaans studeren in Valencia

Worstelen voor gevorderden

Hoewel natuurlijk geen van mijn studie- en huisgenootjes uit Spanje komt en het heel verleidelijk is om alleen maar Engels te praten, worstelen we ons dapper door het Spaans heen. Nu nog met halve zinnen, niet-bestaande woorden en een wirwar van grammatica… maar over acht weken is dat hopelijk anders.

Oh, en had ik al gezegd dat Valencia echt een plaatje is? Meer kiekjes vind je op Instagram!

Spaans studeren in Valencia

Spaans studeren in Valencia

Heb je vragen over studeren in Spanje? Laat ze hieronder achter in een comment!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

5 thoughts on “Travel Diary | Spaans studeren in Valencia”

 1. Hallo ik wil graag weten hoe en wat waar jij het leert. Ik woon in de Malvarrosa bij het strand. Ben halfbloed spaans /ned maar wil mijn Spaans perfect leren spreken. Dus qua prijs ,hoe het schriftelijk werkt enz. Bij voorbaat dank
  Antonio.

  1. Hi Antonio! Malvarrosa, wat een heerlijke plek om te wonen! Ik heb mijn studie geboekt via het Nederlandse bureau van linguaschools.nl, daar kan je ook de prijzen nakijken. Ik studeer via hun bij de taalschool Hispania Valencia, wat vlakbij de wijk Benimaclet gelegen is. Het is prima mogelijk om via lessen de taal te perfectioneren. Je doet een instaptoets om je niveau te bepalen en wordt dan ingedeeld in een groep. Ze kijken echt naar jou als individu, dus groei je snel dan word je gewoon weer doorgeplaatst naar een volgend niveau.

   Nog wat andere tips om (met of zonder taalstudie) je Spaans te verbeteren: Kijk eens op de Facebookpagina van Valencia Language Exchange en Valencia Tandem. Een onwijs leuke organisatie die allerlei activiteiten regelt voor Spanjaarden en buitenlanders die hun taalvaardigheid willen verbeteren (Spaans en Engels). Erg leuke manier om met locals in contact te komen en zoveel mogelijk Spaans te spreken!

   Als je meer vragen hebt: let me know!

 2. Wat leuk om hier te lezen over je eigen ervaringen. Ik zou zelf ook graag een tijdje naar Spanje willen om daar mijn Spaans weer op te pakken. Inderdaad een goede bestemming, Valencia. Vind dat zelf ook echt een mooie stad!

Wat vind jij? Laat van je horen!