Zuid-Tirol

Travel Diary | Zon, sneeuw en sterrenkeukens in Zuid-Tirol

Dayna ontdekte het Italiaanse Zuid-Tirol als ultieme wintersportbestemming

Vanaf Venezia Marco Polo airport word ik op een mini roadtrip van 2,5 uur getrakteerd door de prachtige Italiaanse landschappen en bergen. Wanneer de eerste pieken van de Dolomieten zichtbaar zijn, voel ik het al: dit wordt een bijzondere reis! Bij het zien van die eerste pakken sneeuw maakt mijn hart een sprongetje. Op dat moment weet ik nog niet dat Südtirol in een heel korte tijd mijn hart gaat veroveren.

La dolce vita in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol ademt ‘La dolce vita’, maar anderzijds is de kneuterigheid en gemütlichkeit van Oostenrijk ook sterk aanwezig. Wat deze plek nog specialer maakt is de Ladinisch cultuur, een van de drie culturen die hier al sinds de 15e eeuw de boventoon voert. Het Sassongher hotel in Corvara, te midden van een bergachtig landschap, verwelkomt me met de intense warmte die ik gewend ben van Italianen. Een echte familieonderneming en ideale uitvalsbasis voor een wintersportvakantie in Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol

Alles op z’n tijd

Zuid-Tirol staat erom bekend dat ze 300 dagen gegarandeerd zon hebben en dat is te merken: mijn dagen zijn gevuld met oneindig veel zonnestralen en een strakblauwe lucht. Na het inchecken hijs ik me in mijn netste outfit want mijn verblijf in Zuid-Tirol begint met een diner bij Ciasa Salares. When in Tirol, do as the Tirolers do, dus eerst een aperitiefje a la Hugo (vlierbloesem-limonade, munt en prosecco) en dan genieten van al het verrukkelijke eten, maar vooral zonder haast… alles gaat hier op z’n tijd. Na een avond lang fondue chinoise en de beste wijnen uit de regio geproefd te hebben, rol ik meer dan voldaan mijn bed in en droom alvast over de witte pistes die morgen op me staan te wachten.

Culinair genieten op 2.000 meter hoogte

De bijzondere Lagazuoi route staat op de planning, en die begint voor mij op 2.000 meter hoogte. De eerste afdaling voelt zó vertrouwd. Alsof het niets is pak ik direct de rode pistes, het is echt net als fietsen! Ook al is het pas 09.00 s’ochtends, de berghutten hebben hun eerste klanten al aan de bar staan. Hier vind je geen typische aprè-ski, maar aperativo on the slopes.

Zuid-Tirol

Geen typische aprè-ski, maar aperativo on the slopes

Tijdens het skiën kijk ik mijn ogen uit, op elke plek is het uitzicht nóg mooier dan het andere. De lunch, op misschien wel het meest spectaculaire plekje van Alta Badia (tevens het hoogste punt 2.785!), bevindt zich in een gezellige berghut. Bij Scotoni serveren ze de lekkerste stukken vlees die ik ooit heb gegeten, rechtsreeks van de BBQ.

Skiën en wijn?

Easy like sunday morning… alhoewel, vandaag waag ik me aan een Wine Ski Safari. Ik kan me geen betere combinatie bedenken: skiën & wijn, dat dit niet eerder verzonnen is. Vandaag staat niet het skiën, maar 64 van de meest bijzondere rode, witte en bruisende wijnen van Zuid-Tirol centraal. Dit bevalt me wel, af en toe en afdalinkje, klein stukje skiën, maar vooral wijn, heel veel wijn proeven! En dat met weer van die geweldig mooie uitzichten en bijbehorende strandstoeltjes om heerlijk in bij te kleuren. Wie had ooit gedacht dat een wintersportregio als deze zulke mooie wijnen kan creëren!

Zuid-Tirol

Mijn laatste avond in Zuid-Tirol vier ik in Las Vegas; dé ultieme après-ki hut van Alta Badia. De band Joe Di Brutto speelt de meest swingende tunes (Dancing Queen en September van Earth, Wind & Fire worden tot diep in de vallei gehoord), gekleed in jaren 70 stijl met bijbehorende plateaulaarzen en wijde broeken. Ik ben een heel gelukkig mens.

Zuid-Tirol

Powder breakfast

De volgende dag vlieg ik terug. Maar niet voordat ik om 06.00 uur s’ochtends met een sneeuwmobiel op weg ga naar een powder breakfast. Nog voordat de liften zijn geopend sta ik op de top van de bergen en geniet van een heerlijk ontbijt en de opkomende zon. En als allereerste ski ik over vers geprepareerde pistes naar beneden. Zuid-Tirol is de ultieme wintersport bestemming voor iedereen die puur wil genieten van geweldige uitzichten, ontelbare uren zon, wijnen en overheerlijk eten.

Eén ding weet ik zeker:
Zuid-Tirol, wij zien elkaar snel!

Zuid-Tirol

Geschreven door - Dayna is een fervent reizigster met een grote liefde voor Azië. De wereld zien zit in haar bloed en dankzij haar reislustige spirit heeft ze al veel bijzondere plekken mogen ontdekken. Haar bucketlist zal nooit af zijn, omdat er dagelijks nieuwe droombestemmingen bijkomen. Bloggen is haar passie en doet ze op haar website mycurlyway.nl.

Wat vind jij? Laat van je horen!