travel guide Tulum

Travel guide Tulum: De leukste adresjes in een Mexicaans paradijs

Het is een van die plekken waar je naartoe gaat voor een paar dagen en weken later nog steeds zit. Picture perfect Caribische stranden en een stadje waar niet het massatoerisme maar de relaxte vibes overheersen: Tulum is een must visit tijdens een reis door Mexico. Een rustpunt voor alle backpackers en een plek waar je niets anders hoeft te doen dan genieten van zon, zee, strand , leuke mensen en heerlijk eten. Ik verzamelde mijn favoriete tips en adresjes in de City Guide Tulum!

Hier heeft Instagram gelijk. Want Tulum is oprecht een paradijsje.

Instagram wemelt ervan: perfecte plaatjes van wuivende palmen, witte stranden en een absurd blauwe zee. Fietsers die op beach cruisers vanuit het dorp de kust opzoeken of richting een van de talloze cenotes gaan voor een duik in het glasheldere water. Hier heeft Instagram gelijk. Want Tulum is oprecht een paradijsje. Een klein uurtje noordelijker liggen massa’s toeristen hutje mutje op de stranden van Cancun en Playa del Carmen of reizen op volgepakte boten naar het cruise eiland Cozumel. Met name Amerikanen reizen massaal af naar de ‘Riviera Maya’ om te shoppen en zonnen. Goed nieuws: In Tulum is van deze gekte weinig te merken.

travel guide Tulum

Weg van de massa

“Tussen al het geweld van de resorts heeft Tulum haar kleinschaligheid de afgelopen jaren goed behouden. Hoogbouw zie je aan onze kustlijn nergens en het stadje is nog altijd niet meer dan een straat met wat zijweggetjes.” Het zijn de woorden van Jose, de Spaanse eigenaar van het populaire hostel Mama’s Home. In het hart van Tulum creëerde hij een echt ‘home’ voor reizigers van alle nationaliteiten en leeftijden. Of Tulum de komende jaren ook weg weet te blijven van de big boom is volgens hem te betwijfelen, maar tot die tijd is het fulltime genieten in dit paradijsje.

Slapen: Playa of Pueblo?

Voordat je naar Tulum komt is het belangrijk te weten dat het eigenlijk uit twee delen bestaat: Tulum Playa en Tulum Pueblo. Een hutje op het strand met de Caribische zee in je voortuin is wat iedereen natuurlijk wil, maar die verwachting moet je mogelijk wat bijstellen. De accommodaties aan het strand zijn behoorlijk prijzig en je vindt hier voornamelijk (luxe) hotels. Reis je op een budget dan zal je dus in het dorp eindigen. Helemaal geen straf, want in tegenstelling tot de kust heb je hier alles binnen handbereik- fijne eettentjes, supermarkten en een gezellig nachtleven. Het dorp wemelt bovendien van de betaalbare hostels.

travel guide Tulum

Na tips van talloze backpackers kwam ik dus terecht bij Mama’s Home. Een oase van kleur en gezelligheid komt je tegemoet als je de drempel over stapt. In de backpacker’s scene is Mama’s Home beroemd. En dan voornamelijk om de waanzinnige luxe ontbijtjes die er worden geserveerd. En daar blijkt niets aan gelogen. Elke dag word je hier verrast met een ander kunstwerkje op je bord -70 varianten hoor ik van Jose- dus zelfs voor degene die net als ik moeite hebben om Tulum te verlaten wordt het nooit saai. Elke avond staat er wel iets leuks op het programma, van sangria, tot movie en pizza nights, waardoor je ook als solo traveler geen moment alleen hoeft te zijn. Een aanrader!

To do: ruïnes, stranden & cenotes

De drie magische woorden in Tulum. Ondanks dat er geen waslijst aan bezienswaardigheden zijn hoef je je nooit te vervelen. Huur bij een van de vele verhuurbedrijfjes een fiets en ga pad! De ruïnes van Tulum zijn een must visit, óók als je net als ik al vele mayaruïnes hebt gezien. De ligging van deze oude Mayastad is namelijk fenomenaal. Groot is het er niet; in een uurtje of twee heb je alles op je gemakje kunnen bekijken. Vanaf het archeologisch park is het een klein stukje naar het begin van de strip met stranden. Wil je je verzekeren van een ligbedje, dan is Playa Paraíso een safe bet. Dit is wel gelijk het drukste en wat mij betreft zeker niet het mooiste strand. Van de noordelijk gelegen stranden is Mezzanine een aanrader, al is schaduw hier wel heel schaars. De absolute favoriet is voor mij Eufemia. Bij deze beach bar zit je niet alleen aan het mooiste (en schoonste) stukje strand, maar kan je ook genieten van de allerbeste fish taco’s van Tulum. In tegenstelling tot de andere hotels en restaurants aan het strand zijn ze ook nog eens bijzonder betaalbaar. WIN!

travel guide Tulum

Even genoeg zon gezien? Bezoek dan een van de vele cenotes waarmee Tulum omgeven is. In deze ‘sinkholes’ of natuurlijke baden is het water steenkoud en glashelder en kan je heerlijk een paar uurtjes doorbrengen. De populairste is zonder twijfel de Gran Cenote, spectaculair gelegen in een grot. Houd er rekening mee dat het hier wel enorm druk kan worden. Het beste ga je ’s ochtends vroeg al op pad. Is het de avond ervoor laat geworden en kom je wat later op gang, dan kan je beter een van de minder bekende cenotes opzoeken. Mijn favorieten waren Cenote Cristal en Cenote Escondido, die tegenover elkaar gelegen zijn.

➸ TIP: Tulum staat bekend om de goede yogalessen en cursussen. Dus zoek je tijdens je reis door Mexico een plek om dit te beoefenen dan ben je hier absoluut aan het juiste adres.

travel guide Tulum

Eet je vega of vegan? Dan ben je in Tulum in de zevende hemel

Food & Drinks

Behalve de legendarische fish taco’s van Eufemia vind je in Tulum Puebla nog heel veel fijne eettentjes. Eet je vega of vegan? Dan ben je hier in de zevende hemel, want op elke hoek ontdek je weer een nieuwe hotspot waar je genoeg keus hebt van de menukaart. Recht tegenover supermarkt Chedraui vind je bijvoorbeeld dag in dag uit een kar waar vegan ijs wordt verkocht. Je kiest zelf ter plekke je ingrediënten, waarna het ijs vers voor je wordt bereid! Mijn favo vega adresjes waren La Hoja Verde en El Vegetariano. Voor de beste (en goedkoopste!) taco’s moet je bij Antojitos la Chaipaneca zijn. Ook voor pizza zit je in Tulum goed: echte steenovenpizza’s worden geserveerd bij Manglas en La Onda. Is het al tijd voor een cocktail? Ga dan naar de sfeervolle bar Todos Santos. Ook Pasito Tun Tun en het bizarre barretje Batey zijn aanraders!

travel guide Tulum

Naline Roodbeen
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

One thought on “Travel guide Tulum: De leukste adresjes in een Mexicaans paradijs”

Wat vind jij? Laat van je horen!