trekking in Nepal

Trekking in Nepal: van beginner tot expert

Dankzij het onovertroffen Himalayagebergte is Nepal dé bestemming voor een trekking. En ja, ook voor beginners!

Als je naar Nepal gaat is een echte trekking iets dat je eigenlijk niet mag overslaan. Krijg je het een beetje benauwd van idee om dwars door het Himalayagebergte te wandelen? Niet gevreesd, de bestemming is uitermate geschikt voor zowel ervaren trekkers als beginnende wandelaars.

De opties voor een trekking in Nepal

In het Himalayagebergte in Nepal zijn het Annapurna gebied, Dolpo, Langtang Manasu en Mount Everest typische regio’s voor het maken van een mooie trek. Tijdens zo’n lange wandeling ben je meestal met een groepje en gids en volg je een route door een bepaald gebied waarbij je ’s avonds slaapt in een tent of in één van de gasthuizen die je onderweg vaak tegenkomt. De ideale manier om Nepal te zien op haar mooist.

trekking in Nepal
Christopher Burns/Unsplash

Beginners – Poon Hill

Een beginnende trekking in Nepal is geschikt voor iedereen die nog nooit zoiets heeft gedaan tot mensen die regelmatig lange stukken wandelen. Een beginnerstrek duurt vaak een paar dagen en vereist een kleine rugzak voor je kleding en een waterfles. Overnachten en eten kan vaak in de gasthuizen onderweg.

Een voorbeeld van een goede beginners trekking in Nepal is de Poon Hill trek in het Annapurna gebied. Vanaf het stadje Pokhara (beginpunt van vele trekkingen) regel je de benodigde vergunningen en eventueel een gids. De Poon Hill trek duurt vier tot vijf dagen, afhankelijk van hoeveel je per dag wilt lopen. Het is een populaire trek en een gids is niet altijd nodig. Langs deze prachtige route kom je onderweg langs rijstplantages en bergdorpjes. Het hoogtepunt is wanneer je vroeg in de ochtend de Poon Hill beklimt om vanaf daar de zonsopgang te bewonderen.

trekking in Nepal
Kalle Kortelainen/Unsplash

Gevorderden – Everest Base

Als gevorderde trekker heb je al ervaring met lange en uitdagende wandelingen. Deze trekkingen duren dan ook vaak twee tot drie weken. Hierbij heb je dan een grotere backpack nodig, of je kan het een en ander laten dragen door een zogenaamde porter. Dit is een Nepalees die tegen een paar euro per dag tassen en spullen van andere mensen mee neemt naar de volgende stop. Voor ons misschien een raar fenomeen, maar het heel gebruikelijk dat er zo iemand mee gaat tijdens je trekking in Npeal.

Een leuke trek voor gevorderden is de Everest Base Camp. Deze trek begint vanaf het plaatsje Lukla en loopt richting de beroemde Mount Everest. Een gids is hiervoor wel aan te raden, al is het maar voor het benoemen van alle prachtige bergtoppen waar je langs komt!

Expert – Into the wild!

Experts slapen niet in gasthuizen en zijn niet afhankelijk van porters. Ze nemen hun eigen tent mee en slapen in de schaduw van de bergen. Trekkingen in deze categorie duren meerdere weken en kunnen een combinatie zijn van verschillende kortere trekkingen. Een voorbeeld is een andere, moeilijkere versie van de Everest Base Camp trek, die langs onbekende boeddhistische kloosters en minder toeristische plekken loopt. Een gids voor een dergelijke trekking in Nepal is een must, aangezien je natuurlijk niet wilt verdwalen in het reusachtige Himalaya gebied.

Benieuwd wat je zoal ziet tijdens zo’n trekking in Nepal? Eerder publiceerden we een interview met de Nederlandse fotograaf Gregor Servais. Hij maakte een barre tocht door de Lower Dolpo en legde deze op waanzinnig mooie wijze vast.

Geschreven door - Meer lezen van redactrice Kim? Op haar website Vrouwopreis blogt zij over haar ervaringen als vrouwelijke backpacker.

2 thoughts on “Trekking in Nepal: van beginner tot expert”

  1. Pingback: Blog & Travel Updates - Juni 2013 | Vrouw op ReisVrouw op Reis

Wat vind jij? Laat van je horen!