Actief Griekenland: Een trekking op de Olympus

Een wandeling dwars door de Griekse mythologie

De Olympus is met zijn 2.917 meter de hoogste berg van Griekenland. Anders dan je zou vermoeden komen hier niet de Olympische Spelen vandaan, maar is de berg wel het huis van de ‘Twaalf Olympische Goden’ en kan je er een prachtige trekking doen!

De berg Olympus

De Olympus ligt in het noorden van Griekenland, vlakbij Thessaloníki en bij de kust. In de Griekse mythologie is de berg Olympus het huis van de Twaalf Olympische goden, waaronder Zeus en Hera. De zes mannelijke en zes vrouwelijk goden hadden de top van de berg uitgekozen als woonplaats, zodat ze alle wezens op aarde goed in de gaten konden houden. Bovendien zaten ze hier tussen de grens van de hemel en de aarde. De oude Grieken geloofden dat het verboden was het verblijf van de goden te betreden. Aan een trekking op de Olympus hebben zij zich dan ook nooit gewaagd.

Olympische Spelen

De olympische spelen zijn gestart in het plaatsje Olympia. Vreemd genoeg ligt de berg Olympus op een geheel andere plaats dan dit stadje. Het vermoeden is dat rond het begin van het eerste millennium voor Christus mensen uit het noorden van Griekenland richting het zuidwesten zijn gereisd. Ze wijdde de nieuwe plaatst aan de oppergod Zeus en noemde hem Olympia, ter herinnering aan de berg Olympus. Jaren later werden hier de eerste Olympische Spelen gehouden.

Trekking op de Olympus

De trekking op de Olympus begint bij Litochoro, een klein stadje aan de voet van de berg. In het hoogseizoen wordt het plaatsje overspoelt door groepsreizigers en individuele trekkers die de berg willen beklimmen. Het stadje dient vooral als uitvalbasis voor deze actieve reizigers. Vanaf Litochoro is het een trekking van enkele dagen. Vooral het laatste stuk naar de top is een hele uitdaging, waarbij een goede uitrustig zeker een must is.

Het eerste gedeelte van de trekking op de Olympus is ook gewoon door beginners te doen, al betekent dat niet dat het niet zwaar is. Van Litochoro is het vijf tot zes uur lopen door de Enipeas kloof naar Prionia. De route gaat heuvel op en heuvel af, met uitzicht op de prachtige kloof en de bergtoppen. Vanaf Prionia is er een mogelijkheid om per auto terug te gaan naar Litochoro.

Het mooiste aan deze dagtrekking is dat je in één enkele dag van het strand, door de kloof halverwege de Olympus en weer terug bij de zee kunt zijn. De echte klimmers gaan natuurlijk de volgende dag door naar de top van de berg om op de troon van Zeus te kunnen staan!

Geschreven door - Meer lezen van redactrice Kim? Op haar website Vrouwopreis blogt zij over haar ervaringen als vrouwelijke backpacker.

Wat vind jij? Laat van je horen!