In beeld: Etnische minderheden in Ethiopië
Fotograaf Dietmar Temps baant zich een weg naar de meest geïsoleerde stammen van Afrika en legt ze op unieke wijze vast.
Tijdens onze eeuwigdurende speurtocht naar mooie beelden kwamen ze regelmatig voorbij: de foto’s op het Flickr account van Dietmar Temps. Prachtige beelden van spelende kinderen in Laos en indringende foto’s van inheemse volken in Afrika, trokken keer op keer onze aandacht. We zochten contact met de Duitse fotograaf en kwamen alles te weten over zijn bijzondere werk.
Dietmar Temps, wereldburger met als thuisplaats Keulen, begon ooit als assistent-fotograaf en reisde daarvoor al snel de hele wereld over. Naast zijn huidige baan als grafisch ontwerper, is hij nog steeds minstens drie maanden per jaar op pad om zijn grote passie na te leven: reizen naar de meest afgelegen gebieden van Afrika en Azië en daar de lokale bevolking fotograferen.
Wederzijdse nieuwsgierigheid
Het zijn die afgelegen gebieden die fotografie voor hem zo interessant maken: “De essentie zit hem in het creëren van een band met de mensen. Ik ben altijd verrast om te zien hoe blij de mensen in die geïsoleerde gebieden zijn om tijd met mij door te brengen. Die wederzijdse nieuwsgierigheid naar elkaars cultuur is ongelofelijk mooi en soms zelfs het begin van een vriendschap.”
Deze band die hij opbouwt met de lokale bevolking staat ook centraal in zijn foto’s. Hij fotografeert over het algemeen dan ook niet spontaan: voordat hij een foto maakt wil hij eerst goed contact leggen met de geportretteerde. Iets wat volgens hem vooral bij kinderen belangrijk is, want pas als hij hun vertrouwen heeft gewonnen kan hij lachende gezichten en blije mensen in hun natuurlijke omgeving fotograferen.
Tribes in Ethiopië
De meeste van zijn foto’s zijn gemaakt in Afrika. Zes jaar geleden ontdekte hij een fascinatie voor de Omo Vallei in Ethiopië en de afgezonderde stammen die daar wonen. Sindsdien is hij er veelvuldig op bezoek geweest en bracht hij in totaal al ruim drie maande door in de geïsoleerde tribes. Inmiddels heeft hij er goede vrienden gemaakt en komt hij zo vaak als mogelijk terug.
Maar volkeren die zo geïsoleerd leven, die zijn vast niet makkelijk om mee in contact te komen? Dietmar: “Ik heb het geluk gehad dat ik een chauffeur kende die zijn weg weet in Zuid-Ethiopië. Hij had alle juiste contacten en bezat bovenal de kennis om de dorpen te kunnen vinden. Lang niet alle dorpen zijn bereikbaar met de auto. Soms moet je dwars door velden heen, je een weg banend door middel van een machete.”
Een dierentuin gevoel
Nee, van avontuur schrikt hij duidelijk niet terug. Hij vertelt hoe hij in sommige dorpen de allereerste buitenlander was die bij de stamleden bleef slapen. Wat moeten we ons voorstellen bij zo’n verblijf? “Het is absoluut een dierentuin gevoel, maar dan precies andersom dan vaak wordt gedacht! Ik heb situaties meegemaakt waarbij alle stamleden samenkwamen om mij van heel dichtbij te bekijken en elke beweging die ik maakte te volgen. Het is een behoorlijke uitdaging om vertrouwen op te bouwen en een natuurlijke connectie te maken met de bewoners, maar ook dat is een onderdeel van het avontuur.
Om zijn fotoseries te kunnen maken heeft hij wel altijd een lokale gids bij zich. Een noodzakelijk iets, want zo’n gids kan in beraad gaan met het stamhoofd en hem voorstellen aan alle bewoners. Het is een proces dat tijd nodig heeft: “Ik probeer altijd een paar dagen in een dorp te blijven en meestal blijft mijn camera de eerste dag goed verstopt. Stapje voor stapje maar ik contact met de mensen en probeer wat woorden in hun taal te leren. De uitdaging zit hem er niet in om mensen voor de camera te krijgen, maar juist om ze op een natuurlijke manier vast te leggen, zonder dat het geposeerd is.”
The dark continent
Dat hij als geen ander de schoonheid van Afrika kent en daar een enorme passie voor heeft ontwikkeld is duidelijk. Zijn lijstje met landen en gebieden die hij nog wil bezoeken is dan ook nog lang niet afgewerkt. In december en januari zit hij in het hoge noorden van Kenia- zijn eerste bezoek, dus een uitgelezen kans om het leven van de tribes daar te kunnen vergelijken met die in Ethiopië. Buiten zijn fascinatie voor deze volkstammen, heeft hij met zijn fotoserie ook een achterliggende gedachte: “Mijn intentie is om mijn foto’s te delen en op die manier een ander licht te werpen op het stereotype beeld dat door NGO’s en nieuwsmedia worden geschetst van Afrika. Maar al te vaak wordt het bestempeld als ‘The dark continent’. Met mijn foto’s wil ik de andere kant van Afrika laten zien.”
Meer werk zien van Dietmar Temps? Op zijn website en zijn Flickr profiel zie je nog veel meer van de indrukwekkende stammen die hij bezocht.
Meer bijzondere fotoreportages vind je hier. Zo spraken we eerder met Gregor Servais over zijn fotoserie in Nepal, deelde de Franse fotograaf Réhahn zijn passie voor Vietnam en namen we een kijkje in Donker Utrecht.
Foto’s: Dietmar Temps