Lulekani

Een kijkje in het leven van de locals in Zuid-Afrika

Wat gebeurt er als je de werkster in je lodge vraagt waar zij woont? Elodie belandde tussen de locals in Lulekani

Als je in Zuid-Afrika bent, zijn er een hoop georganiseerde uitstapjes om de lokale gewoontes te ontdekken. Veel leuker is natuurlijk om zelf iets te regelen. Contact met de locals is zonder meer de meest waardevolle toevoeging aan je reis en tijdens ons verblijf wilden we dan ook graag eens een kijkje nemen in het echte dagelijks leven. Salva, de werkster bij ons in de lodge, was een vrolijk mens met wie we altijd een praatje maakten. We vroegen haar of we eens mochten kijken waar zij woonde. En zo kwamen we terecht in het dorpje Lulekani.

Lulekani

Het leven van de locals in Zuid-Afrika

Salva had werk en woonde dan ook niet in een township. Toen we Lulekani binnenreden, zagen we direct dat het dorp een stuk minder luxe was dan het gebied waar wij verbleven. De huisjes bestonden uit een stenen muur met een golfplaat als dak. Ze kookten buiten op hout en we mochten – met onze vingers – wat proeven van hun avondmaal; spinazie met pinda’s en rijst. Al kort nadat we aan kwamen begonnen de jongste dochters van Salva te dansen op de muziek die hun broer maakte. Later trad hij nog eens op met vrienden. Trommels van koeienvellen, het keelgeluid van de jongens en dansers in apothekersjassen. Nieuwsgierige dorpsbewoners kwamen kijken en dansten mee. Een groot spektakel!

Een braai met vork en mes

In ruil voor de onvergetelijke ervaring tussen de locals in Zuid-Afrika, nodigden wij hen uit voor een ‘braai’ (barbecue) bij onze lodge. Met een volle auto kwamen we terug uit Lulekani en Salva had duidelijk haar best gedaan: de kinderen waren helemaal mooi gemaakt en roken naar de bodylotion ‘voor bijzondere gelegenheden’. De kinderen was vooraf ingefluisterd dat wij met vork en mes eten en dat zij dat ook maar moesten proberen. Een hilarische situatie, want de jongste kinderen wierpen de nodige hopeloze blikken nadat het eten al voor de zoveelste keer van hun vork viel.

Lulekani

Een tastbare herinnering

In de plaatselijke shoppingmall hebben we een groepsfoto van ons bezoek aan hun laten afdrukken en in een lijstje gedaan, zodat ze de herinnering net als wij voor altijd kunnen koesteren. Samen met wat pennen gaven we het aan ze en daar waren ze duidelijk erg blij mee. Maar eigenlijk zijn ze helemaal niet uit op materiële zaken. Ook zij vonden het bijzonder om ons te leren kennen en van dichtbij mee te maken. Het was dus wederzijds een speciale ontmoeting die we niet snel zullen vergeten.

Muziek maken, dansen en braaien: hoe zo’n ervaring tussen de locals in Zuid-Afrika er aan toe gaat dat zie je hier!

Geschreven door - Elodie Kint is 22 jaar en een echte Zeeuw. Ze gaat graag buiten de provinciegrenzen op zoek naar mooie plekjes in de wereld. Onder meer Curaçao, Zuid-Afrika en Thailand staan al op haar lijstje. Maar ook Europese bestemmingen bezoekt ze graag met pen, papier en een fotocamera in de aanslag.

Wat vind jij? Laat van je horen!