Uit in Rotterdam: een ode aan onze havenstad

Van bruisende bouwput naar kloppend hart

Jarenlang was mijn favoriete stad een bruisende bouwput. Levendig, altijd gezellig druk, maar met schijnbaar eeuwig blijvende hijskranen aan de horizon niet overal even aantrekkelijk. De nasleep van de Tweede Wereldoorlog is lang een pijnpunt geweest voor Rotterdam, en vandaag nog steeds zichtbaar; het ontbreekt de havenstad aan historische gebouwen die in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht in overvloed te vinden zijn. Een enkel vooroorlogs bouwwerk is het bombardement ontsprongen, en wordt tot op de dag van vandaag gekoesterd als een pasgeboren baby.

Nieuw Rotterdam

Maar deze stad en haar inwoners hebben ook veerkracht. Een aantal jaar geleden liep ik op de kruising van de Blaak en Hoogstraat, en zag ik bouwhekken met erop de tekst: “Hoor, hier bonkt het nieuwe hart van Rotterdam”. Het enige wat toen bonkte, waren boren en heimachines, maar er stond blijkbaar iets groots te gebeuren.

Vorig jaar opende koningin Máxima op deze plek de Markthal, een overdekte verzameling van ruim honderd eetstalletjes. Een Chinese supermarkt, tropische noten en kramen met Thais en Surinaams eten vervullen de lucht van geuren uit alle uithoeken van de wereld. Iedere avond om 20:00 uur is op het prachtig beschilderde plafond een lichtshow te zien en alleen daarom al is de Markthal een bezoek waard tijdens een avond uit in Rotterdam. In de eerste week na de opening zagen 350.000 bezoekers het nieuwe fenomeen van de binnenkant, een ongekend hoog aantal. Na De Rotterdam, een markante torenflat langs de Maas, dus nu weer een toeristentrekker van formaat in de binnenstad.

Een onweerstaanbare mix

Zo begin ik steeds meer van deze stad te houden. Niet de middeleeuwse bouwstijl, wel de wolkenkrabbers. Geen barok, wel een kade waar ’s werelds grootste cruiseschepen geregeld aanmeren. Idyllische plekken, zoals Delfshaven, gaan hand in hand met moderne architectuur in bijvoorbeeld de Erasmusbrug. Die mix maakt Rotterdam bijna onweerstaanbaar.

Of het nou het multiculti-gehalte, de indrukwekkende haven of het hippe centrum is; deze stad geeft toeristen steeds minder kans om hem over te slaan tijdens een rondje door Nederland. Een groter compliment kun je jezelf als stad niet geven.

Uit in Rotterdam

Ook nieuwsgierig geworden naar een dagje of langer uit in Rotterdam? Lees hier alles over bijzonder overnachten in het King Kong Hostel en Rotterdam in de spotlights in 2014.

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

One thought on “Uit in Rotterdam: een ode aan onze havenstad”

Wat vind jij? Laat van je horen!