reistips om Suriname

De ultieme reistips om Suriname te ervaren op haar allermooist

Ontwaken in de jungle, kennismaken met Guiana-dolfijnen of toch de fiets nemen? Met deze tips leer je Suriname écht kennen

Het land is drie keer zo groot als Nederland, maar telt slechts evenveel inwoners als Den Haag. Toch valt er genoeg te beleven in switi Sranan, oftewel ‘heerlijk Suriname’. Wij helpen je op weg met reistips om Suriname op haar allermooist te beleven!

1. Word wakker in de jungle

Je wordt wakker door het geluid van brulapen en toekans, rolt uit je hangmat en plukt een banaan uit de boom. Een nieuwsgierig doodskopaapje grist de resten banaan vluchtig tussen je vingers vandaan en verdwijnt weer tussen de bladeren. Snel een douche onder de waterval om de hoek nemen en dan de jungle verkennen. Wie in het binnenland van Suriname overnacht ontkomt bijna niet aan deze idyllische manier van wakker worden. Een reis naar het binnenland is zeker een van de meest bijzondere en memorabele momenten van een verblijf in Suriname. Aan deze bijzondere ervaring hangt echter wel een prijskaartje; doordat er vaak minimaal een schipper, kok én een gids meegaan moet je al snel op zo’n honderd euro per dag rekenen.

reistips om Suriname

Er zijn zeker ook mogelijkheden om iets goedkoper van het Surinaamse regenwoud te genieten. Er zijn genoeg resorts die aan reizigers een slaapplek in een hangmat aanbieden. Voor zo’n plek betaal je meestal omgerekend vijf tot tien euro. Resorts waar je met de bus of een (gehuurde) auto naartoe kunt reizen zijn bijvoorbeeld Bergendal, Palulu of Danta Bai.

2. Pak de fiets

“Hé, daar gaat weer een bakra op z’n fietsje”, roept een Surinamer op straat lachend. Hoewel Suriname een Nederlandse kolonie is geweest, kijken de meeste Surinamers nog steeds alsof je op een kameel zit wanneer je voorbij fietst. Toch is een van de beste reistips om Suriname te ontdekken om gewoon de fiets te pakken. Op de fiets heb je namelijk alle vrijheid om Paramaribo én de natuur rondom de stad te verkennen. En met plaatsnamen als Groningen, Domburg en Nieuw-Amsterdam vergeet je bijna dat je naar een Surinaamse landkaart kijkt.

Een mooie en vrij onbekende plek om per fiets te ontdekken is Peperpot Nature Park. Vanuit Paramaribo steek je met een bootje over naar het district Commewijne. Na nog geen uur fietsen kom je aan bij de voormalige koffie- en cacaoplantage. Deze is enkele jaren geleden gerestaureerd. Er wonen nog Surinamers op het park, vaak nakomelingen van slaven die op deze plantage hebben gewerkt. Verder loopt er door het gebied Peperpot een natuurroute waar je de meest kleurrijke vlinders, interessante planten en vreemde vogels kunt spotten en met een beetje geluk kom je zelfs apen of miereneters tegen.

3. Ontmoet de Guiana-dolfijnen

In de Surinamerivier leeft een groep van zo’n honderd Guiana-dolfijnen, die graag hun snuit boven water vertonen. Een van de populairste tours in Suriname is dan ook dolfijnentour. Wat dit betreft geldt dat een van de betere reistips om Suriname niet als massatoerist te ontdekken is om zelf een boot huren. Bij Leonsberg, in het noorden van Paramaribo, zijn verschillende schippers te vinden die voor omgerekend honderd euro een hele dag het water op gaan, ongeacht het aantal mensen dat meegaat. Zoek dus een paar gezellige mensen bij elkaar om het bedrag te splitten en vaar langs de plantages in het district Commewijne, zie de zon ondergaan op het strandje van Braamspunt of dobber simpelweg rond de vissersboten om je te laten verrassen door dolfijnen die op zoek gaan naar hun avondmaal.

reistips om Suriname

4. Proef de Surinaamse keuken

Over maaltijden gesproken: bijna geen keuken is zo divers als die van Suriname. Veel mensen denken bij Suriname gelijk aan roti, hoewel dit gerecht oorspronkelijk uit India komt. Door verschillende immigranten als Javanen, Chinezen en Indiërs is de menukaart behoorlijk uitgebreid. Geniet dus van een broodje pom en een baka bana (gebakken banaan) aan de waterkant of drink een dawet (zoete kokosmelk) bij een van de Indonesische warungs in de wijk Blauwgrond. En voor de kipliefhebbers heeft de Surinaamse keuken ook genoeg te bieden als kip masala en saoto, een surinaamse soep. Enjoy!

5. Sta eens vroeg, héél vroeg, op!

Zondag en vroeg opstaan: het is voor velen niet de meest ideale combinatie. Toch is het zeker een van de beste reistips om Suriname, en dan met name hoofdstad Paramaribo, op haar best te verkennen. Vanaf 06.00 uur halen de marktlui hun spullen tevoorschijn: kleding, schoenen en flessen drank met helende krachten. Ook vind je er etenswaren die je bij de meeste supermarkten niet zomaar tegenkomt zoals krabben en kwikwi’s, een bijzondere vissoort. Vraag aan een van de verkopers of ze een kokosnoot voor je willen opensnijden en laat je verrassen door alles wat er op deze markt aan de Tourtonnelaan wordt aangeboden. Ook de orchideeënmarkt in de Cultuurtuin opent al vroeg en is zeker een bezoekje waard.

reistips om Suriname

Liever geen markten bezoeken? Ook dan is het leuk om op zondagochtend op pad te gaan, bijvoorbeeld naar het Onafhankelijkheidsplein. Hier worden zangvogels getraind om ‘zangwedstrijden’ te houden. Zo’n tropisch zangwonder kost al snel duizenden euro’s en is erg geliefd bij Surinaamse mannen. Voor sommige van hen betekent zo’n vogel zelfs meer dan hun vrouw. Na een klein concert van deze dieren kun je doorgaan naar Fort Zeelandia, waar op zondagochtend gratis rondleidingen worden gegeven, of naar de St. Petrus en Paulus Kathedraal. De binnenkant van de houten kathedraal is erg indrukwekkend en de dienst die om 10.00 uur begint is interessant om een keer bij te wonen.

6. Zwem met de locals

In Suriname gaat er geen dag voorbij dat de zon niet schijnt. Om af te koelen gaan veel mensen naar een van de zwemlocaties buiten de stad. De meest bekende zijn White Beach, Colakreek en Overbridge. Carolina is wat minder bekend bij toeristen, maar een prima zwemlocatie om de Surinaamse bevolking wat beter te leren kennen. In het weekend komen hier veel Surinamers die een ‘vakantiehuisje’ hebben geërfd. Het hele strand bij deze huizen is dan ook privé-eigendom. Voor nog geen twee euro mag je op een stuk strand verblijven en deelt de eigenaar graag een biertje of een kokosnoot met je.

Meer reistips om Suriname optimaal te beleven

Suriname biedt nog veel meer unieke ervaringen. Pak bijvoorbeeld de boot en ga schildpadden spotten! Daarover lees je alles in ons reisverslag over het paradijselijke Galibi. Ook leuk: Volg de Sugar Trail, maak kennis met de bijzondere Marroncultuur of zoek de actie op in het Savannegebied! De Nederlandse reisorganisatie Better Places organiseert reizen waarbij je deze unieke plekken bezoekt. En wil je het meeste halen uit je verblijf in de hoofdstad? Check dan onze Paramaribo top 10!

 

Foto’s: David Evers, Nicolas LaughlinMark Ponte, Jeremy Seto (incl. header)

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

One thought on “De ultieme reistips om Suriname te ervaren op haar allermooist”

Wat vind jij? Laat van je horen!