Uniek en eerlijk reizen met I Like Local

Uniek en eerlijk reizen met I Like Local

Nieuw reisplatform brengt toeristen in contact met de lokale bevolking.

Vrijwilligerswerk in Cambodja, logeren bij een familie in Thailand of lesgeven op een school in India: het nieuwe online reisplatform I Like Local brengt toeristen in contact met de lokale bevolking op een eerlijke manier. Unieke ervaringen voor de reizigers en extra inkomen voor de locals.

“Als ik zelf reis wil ik graag onderdeel zijn van het land en de cultuur”, vertelt Sanne Meijboom, oprichtster van I Like Local. Sinds een jaar woont ze in Hong Kong en daarvoor werkte ze als business consultant in onder andere Nederland, India en Brazilië. Hoewel ze haar werk erg leuk vond, miste ze iets: een doel waarmee ze een bijdrage kon leveren aan maatschappelijke problemen.

Uniek en eerlijk reizen met I Like Local

“Vanuit deze gedachte ben ik gaan nadenken en heb ik verschillende mensen geïnterviewd. Dit gaf mij de bevestiging dat meer mensen op zoek zijn naar unieke plekken en ervaringen en niet gezien willen worden als een stereotype toerist. Zo kwam ik tot de invulling van I Like Local’ waarmee lokale mensen in ontwikkelingslanden een stukje van hun dagelijkse leven als activiteit kunnen aanbieden.”

Unieke activiteiten

De activiteiten die de locals aanbieden zijn ingedeeld in zes categorieën: Homestay, Farmstay, Trek & Tour, Volunteering, Food Experience en Art & Culture. Je kunt een aantal dagen logeren bij een familie maar ook een paar uur op pad gaan en bijvoorbeeld de natuur intrekken of een fietstocht maken samen met lokale inwoners. I Like Local rekent per activiteit tussen de tien en twintig procent aan kosten bovenop de prijs van de aanbieder. De lokale bevolking die de activiteiten organiseert betaalt geen extra kosten om deel te nemen aan het platform en ontvangt hun volledige vraagprijs.

Uniek en eerlijk reizen met I Like Local

I like local gaat voor persoonlijke contact

Meijboom heeft persoonlijk contact met de aanbieders om zo de kwaliteit te waarborgen. “Zelf heb ik een heel duidelijk beeld van wat ik denk dat een reiziger leuk vindt”, zegt de oprichtster van het reisplatform. “Dit is mijn startpunt.

Ik werk direct samen met locals of met lokale NGO’s die Community Based Tourism (CBT) projecten begeleiden. Een CBT-project traint de lokale bevolking om middels toerisme inkomsten te verkrijgen en hierbij hun eigen cultuur te waarborgen. Soms werk ik met een kleine lokale reisorganisatie, maar dan moeten ze een heel duidelijk duurzaam en community gericht beleid hebben.”

I-Like-Local-Homepage

The sharing economy

Op dit moment biedt het platform alleen nog maar activiteiten aan in Azië, maar Meijboom wil in de toekomst wel uitbreiden naar Afrika en Zuid-Amerika. De focus ligt bij opkomende landen waar de bevolking de inkomsten echt nodig heeft.

Met I Like Local wil Meijboom haar passie voor reizen combineren met het principe van The Sharing Economy: krachten bundelen en zo meer waarde creëren voor mensen wereldwijd. “Ik hoop dat I Like Local voor reizigers het platform wordt waar ze echt unieke, persoonlijke en authentieke activiteiten kunnen vinden. En het werkt twee kanten op. Ik dat I Like Local een veelgebruikt middel wordt voor de lokale bevolking in opkomende landen om geld te verdienen.”

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!