kerstmarkten in Baden-Württemberg

Vier de feestdagen in stijl op deze unieke kerstmarkten in Baden-Württemberg

In het zuidwesten van Duitsland ligt de populaire vakantieregio Baden-Württemberg. Geroemd om sfeervolle steden zoals Heidelberg, hoogstaande gastronomie en het mooie Zwarte Woud. In december komt daar nog een highlight bij: de vele kerstmarkten in Baden-Württemberg maken van deze regio een uitstekende winterbestemming!

Dat onze oosterburen wel van de feestdagen houden is misschien geen geheim. Met name de steden in het westen van het land weten we jaarlijks massaal te vinden voor een uitstapje in kerstsferen. Op 7 uur rijden van Utrecht zit je midden in Baden-Württemberg, waar je een bezoek aan vele kerstmarkten combineert met een heerlijk verblijf in een van deze mooiste streken van Duitsland. We tippen zes winterevenementen en kerstmarkten in Baden-Württemberg die de moeite van de rit meer dan waard zijn.

Het zuidwesten van Duitsland wemelt van de kerstmarkten, in elke stad is wel wat leuks te beleven. Op de website van de regio vind je een compleet overzicht met tips van kerstmarkten in Baden-Württemberg.

Adventskalender Gengenbach

’s Werelds grootste jaarlijkse adventskalender vind je in de stad Gengenbach. Midden in het historische centrum verandert de barokke gevel van het stadhuis ieder jaar in een adventskalender. De ramen tellen als de dagen voor kerstmis, met prachtige lichtprojecties. Zorg dat je er in elk geval om 18:00 uur bent, dan verzamelt iedereen zich op het plein en wordt er natuurlijk ook volop genoten van glühwein, spelletjes, muziek en lekker eten.

kerstmarkten in Baden-Württemberg
Bewonder de grootste jaarlijkse adventskalender ter wereld © D Wissing

Kerstmarkt in Freiburg

De historische stad Freiburg (op nog geen anderhalf uur rijden van de Zwitserse grens!) is het ideale toneel voor een kerstspektakel. Van eind november t/m de kerstdagen bruist het hier elke dag en avond op en rondom het centrale plein. Verwacht naast kraampjes met hapjes en drankjes ook een enorm aanbod aan ambachten – meer dan 80 in totaal!

Ravenna Gorge kerstmarkt

Als je toch in Freiburg bent, rijd dan 30 minuten richting het oosten en combineer de stad met een bezoek aan Hinterzarten. Dit doet vast geen belletje rinkelen, maar deze plaats is bekend om de nabijgelegen Ravennaschlucht, ook wel de Ravenna-kloof. En deze kloof is rond de feestdagen het toneel van een van de meest spectaculaire kerstmarkten in Baden-Württemberg. De kloof, met het fotogenieke spoorviaduct erboven, levert een prachtig plaatje op, zeker in het donker! De kerstmarkt is tijdens de weekenden van de adventsperiode open.

kerstmarkten in Baden-Württemberg
Kerstmarkt in de spectaculaire Ravenna-Kloof © Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Christkindelsmarkt Baden-Baden

Veel sprookjesachtiger en traditioneler dan in Baden-Baden wordt het niet. De Christkindelsmarkt bezet van 26 november tot 6 januari het plein direct voor het iconische Kurhaus. Een hoogtepunt is de Kurgarten; hier maak je een sfeervolle wandeling door de verlichte kerkraamlaan. Omdat de markt er tot 6 januari staat is dit ook een van de leukste kerstmarkten in Baden-Württemberg voor een verblijf tijdens de jaarwisseling!

Kerststad Karlsruhe

Nog iets verder naar het noorden ligt de stad Karlsruhe. Heb je er niet eerder van gehoord? Dan is een bezoek tijdens de feestdagen een ideale kennismaking. Van 22 november tot 23 december gaan ook hier namelijk duizenden lichtjes aan. Bijzonder aan deze kerstmarkt is Schloss Karlsruhe; het verlichte kasteel met ijsbaan. Een van de grootste kunstmatige ijsbanen in Zuid-Duitsland!

kerstmarkten in Baden-Württemburg
Kasteel Hohenzollern © Roland Beck

Royal Winter Magic in Burg Hohenzollern

Heb je niet zoveel met kerstmarkten maar houd je wel van de gezelligheid rondom de feestdagen? Breng dan een bezoek aan kasteel Hohenzollern. In elk seizoen is dit een waanzinnig mooie plek, maar tussen 25 november en 9 januari is het extra speciaal met het winterevenement de Royal Winter Magic. Hier vind je juist geen grote markt vol kraampjes maar draait het allemaal om kerstverlichting en de unieke sfeer die het kasteel omringt. Met een ticket (alleen online verkrijgbaar) kan je binnen door de prachtig aangeklede zalen wandelen en buiten door de kasteeltuinen struinen. Voor iets lekkers pauzeer je in het kasteelrestaurant!

Op dit moment geldt in alle deelstaten van Duitsland de 2G regel. Dit bekent dat je volledig gevaccineerd of hersteld moet zijn om toegang te krijgen tot restaurants, winkels en ook kerstmarkten. Voor meer informatie over de huidige coronamaatregelen kun je terecht op de website van Baden-Württemberg.

➸ Voor de echte kerstmarktliefhebber hebben we nog veel meer tips! Bekijk ons lijstje met bijzondere kerstmarkten in Europa.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!