Charleroi

Urban exploring | De littekens van Charleroi

Ooit zo welvarend en invloedrijk als Londen. Werk lag voor het oprapen in hét industriële centrum van de jaren ’30. Ruim zeven decennia later zien we een stad die somber voor zich uitstaart en zuchtend de laatste rook uit de schoorsteen van de overgebleven staalfabriek blaast. Charleroi, toch op Antwerpen en Gent na de grootste gemeente van België. De stad huilde, maar de tranen worden weggeveegd.

Groot, dat is Charleroi zeker. Met haar 15 deelgemeenten en een oppervlakte van zo’n 103 vierkante kilometer is het de grootste gemeente van Wallonië. In het hele gebied samen wonen zo’n 500.000 mensen, waarvan je er om en nabij 203.000 in het centrum vindt. Charleroi ligt aan rivier de Sambre, wat extreem logisch is als we kijken naar de industriële achtergrond van de stad. De provincie is trots op haar gigant.

charleroi

Hoe lelijk is lelijk?

Ondanks de vele pluspunten van de gemeente voelde de Volkskrant de behoefte Charleroi te kronen tot Lelijkste Stad ter Wereld. Een titel die de stad zowel schade als faam bracht. Juist omdat er een noodlottige geschiedenis aan ten grondslag ligt. In 1956 vond er de grootste mijnramp plaats uit de Belgische geschiedenis. In de mijn Le Bois du Cazier kwamen 262 mijnwerkers op gruwelijke wijze om het leven. Het waren voornamelijk Vlamingen en Italianen die de dood vonden die dag. Her betekende einde van de mijnbouw in Charleroi, en ook de staalindustrie verschrompelde.

De met groen overwoekerde terrils (steenbergen), de spookachtige stilte rondom de rivier en de bijnaam “Le Pays Noir” zeggen eigenlijk genoeg. Charleroi is een grote vergane glorie. Bijbehorende sociale problemen als werkloosheid en criminaliteit zijn ook nu nog aan de orde van de dag. Maar als het aan burgemeester Paul Magnette ligt, gaat daar per direct verandering in komen. Het plan is geschreven: Charleroi maakt zich op voor betere tijden.

5 x doen in Charleroi
De toekomstplannen zijn groots, maar waarom wachten? Charleroi is dé
bestemming voor urban exploring en een bolwerk van kunst en creativiteit. 10 must do’s:
✔Ga op stadssafari en ontdek met een gids hoe mooi lelijk daadwerkelijk is
✔Bekijk de stad van bovenaf op De Belfort toren
✔Doe een street art tour en bewonder de vele kunstwerken
✔Bezoek Musee de la Photographie, gevestigd in een voormalige kerk
✔Doe dansjes en drankjes in het industriële Rockerill

Charleroi

➸ Meer Urban Exploring: Doel, de spookstad van België

Charleroi in de lift

Kunstenaars worden massaal opgeroepen de stad te voorzien van kleur. Geen muur is meer heilig, geen stadsplein compleet zonder felgeschilderde opsmuk. De stad heeft zelfs een ‘Bouwmeester’ in dienst voor een gestructureerde plaatsing van kunstwerken. Pleinen worden omgegooid, straten autovrij gemaakt. Maar niet alleen het uiterlijk verandert. Musea worden opnieuw ingericht, panden krijgen een nieuw bestemmingsplan en zelfs de traditioneel Waalse keuken wordt aangescherpt. Allemaal met de strakke doelstelling: het vergroten van de urbanisatie en het aantrekken van toeristen.

charleroi

Een blik in de glazen bol

10 jaar, dat is de tijd die uitgetrokken is om het plan te realiseren. Hopelijk een realistisch streven. Wat we gaan zien als we de stad over 10 jaar weer bezoeken? Een levendige metropool. Een smeltkroes van arbeiders, studenten en toeristen. Natuur, moderne gebouwen en een compleet nieuw (en schoon) industriegebied. Een bourgondische levensstijl gevoed door ingrediënten uit lokale voorzieningen, actieve jongeren die een toekomst opbouwen in hun stad. Er is nog een lange weg te gaan, maar Charleroi: het ga je goed.

Beeld: Renée van Hees, Picsls (header)
Geschreven door - Zolang je je ogen openhoudt, komt het avontuur vanzelf. Met dit in haar achterhoofd, beleeft Renée haar reizen en vakanties. Ervaringen omtoveren in verhalen is geen enkel probleem voor deze freelance schrijfster.

Wat vind jij? Laat van je horen!