vaarvakantie in Zeeland

Tips voor een vaarvakantie in Zeeland: routes, havens en sightseeing

Als provincie met de meeste zonuren en minste neerslag is Zeeland natuurlijk een topkeuze als het gaat om een vaarvakantie. Bovendien vind je er niet alleen mooie vaarroutes maar ook véél historische dorpen en knusse kustplaatsen. Overweeg je met je eigen boot of huurboot richting Zeeland te gaan? Wij zetten de mooiste vaargebieden en andere tips voor een vaarvakantie in Zeeland voor je op een rij!

Als waterrijke provincie is er voor vaarliefhebbers genoeg om uit te kiezen in Zeeland. Of je nu een dagje op het water doorbrengt of een week en met een motorboot, sloep of zeiljacht; Zeeland biedt opties! Bekende havens vind je bijvoorbeeld in Bruinisse, Yerseke, Kortgene en het Veerse Meer, waarvandaan je diverse routes kunt kiezen.

vaarvakantie in Zeeland
De kleurrijke haven van Vlissingen

Zonder eigen boot op vaarvakantie in Zeeland?

Ervaren zeilers en schippers met eigen boot zullen hun weg door Zeeland goed weten te vinden. Maar ben je minder ervaren en heb je geen boot in eigen bezit? Dan kan je ook met een gehuurde boot op vaarvakantie. Dat kan je regelen in een van de Zeeuwse havens, maar zeker zo makkelijk is om dat online te doen, via het boekingsplatform Click&Boat. Hier kan je een zeilboot huren in Zeeland, maar ook motorboten en zelfs woonboten wereldwijd. Je huurt dan bij een community van echte vaarliefhebbers, rechtstreeks van de eigenaar. En wist je dat je zelfs zonder vaarbewijs op vaarvakantie kunt? Kies dan een boot die kleiner is dan 15 meter en langzamer dan 20km per uur vaart.

De Deltaroute varen

Een van de meest bekende grote vaarroutes van ons land is de Staande Mast Route, die start in het Zeeuwse Breskens en via het IJsselmeer tot Delfzijl in Groningen leidt. Het zuidelijke en misschien wel mooiste deel is die door Zeeland. Het deeltraject ‘Deltawateren’ is ook bekend onder de naam Deltaroute. Je passeert onder andere het Haringvliet, de Volkeraksluizen, het Veerse Meer, de zeesluis van Vlissingen en de Westerschelde. Het traject is in totaal 91 kilometer lang en toont niet alleen indrukwekkende bruggen, sluizen en stormvloedkeringen maar ook prachtige havens om aan te leggen en er even op uit te trekken, zoals in Veere en Zierikzee.

Eilandroute Grevelingen

Een echte aanrader is het Grevelingenmeer; hier liggen diverse eilandjes waar je kunt aanleggen voor een overnachting. Een mooie route is bijvoorbeeld vanuit de haven van Port Zélande via Veere en Vlissingen naar Grevelingen. Na een overnachting vaar je het Grevelingenmeer over en via Brouwershaven terug naar Marina Port Zélande. Je kunt ook langer in Grevelingen blijven; er zijn drie speciale recreatie eilanden met faciliteiten. Voor de openbare aanlegplaatsen geldt wel een maximum verblijf van 3 dagen.

♡ Meer Zeeland tips: Het mooiste van het schiereiland Walcheren

vaarvakantie in Zeeland
Voor oesters en mosselen zit je goed in Yerseke

Sightseeing tijdens je vaarvakantie in Zeeland

Veel dorpen in Zeeland doen denken aan het werk van Anton Piek, met idyllische straatjes en huizen met karakteristieke gevels. Spendeer je vaarvakantie in Zeeland dan ook zeker niet alleen op het water want er valt genoeg te zien! Een aanrader is een dagje Zierikzee. Deze havenstad barst van de historie, met meer dan 500 monumenten. Mag het wel wat stadser? Dan leg je aan in de haven van Vlissingen! Deze behoort tot de vijf grootste havens van Nederland. Slenter zeker even over de boulevard en duik de winkelstraten in. En een bekende maar niet te missen plek is natuurlijk Veere, op het eiland Walcheren. Hier stap je even terug in de tijd!

Tip: Tijdens een vaarvakantie in Zeeland mogen de oesters en mosselen natuurlijk niet ontbreken. De meest iconische plek om ze te eten is Yerseke. Elke derde zaterdag van augustus wordt hier een speciale mosseldag gehouden!

Meer inspiratie voor je vakantie in Zeeland vind je bij onze Zeeland tips.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!