IJsland in de winter

Op vakantie naar IJsland in de winter? Doen! Dit is wat je moet weten voor vertrek

IJsland is meer dan mooi, ongeacht het seizoen waarin je gaat. Maar voor wie wel tegen een beetje kou kan, wacht er tijdens een reis door IJsland in de winter een buitengewoon spektakel. Van ijsgrotten en bevroren watervallen tot sprookjesachtige sneeuwlandschappen: pak je goed in en ontdek het allermooiste van dit bijzondere land!

Brr… even slikken is het wel ja als je in Reykjavik het vliegveld verlaat en je eerste stappen in de IJslandse kou zet. Maar wie zich goed inpakt heeft van de kou niets te vrezen. IJsland in de winter is bovendien niet alleen prachtig mooi; de kans om het noorderlicht te spotten is ook groter dan ooit, terwijl tegelijkertijd de massa ontbreekt.

IJsland in de winter

Roadtrippen door bevroren landschappen

De beste tip die we kunnen geven: huur in Reykjavik een auto en ga op pad. In elk seizoen is een roadtrip door IJsland een goed idee, maar bezoek je IJsland in de winter, dan is je eigen vervoer al helemaal fijn. De lage temperaturen en niet zelden hardnekkige wind, toveren de toch al mooi natuur om in bevroren landschappen die je natuurlijk het beste ervaart als je er zelf doorheen cruist. Verwacht een dikke deken sneeuw in de meeste delen van het land, waar hier en daar iddylische huisjes met gekleurde daken tussenuit steken of IJslandse paarden in rondstruinen. Watervallen zijn in de wintermaanden niet zelden voorzien van ijspegels!

Wist je dat? IJsland is hartstikke goed bereikbaar vanuit Nederland. Onder andere met Transavia en Icelandair vlieg je vanaf Schiphol Airport rechtstreeks naar Reykjavik. De vlucht duurt ongeveer 3 uur en 20 minuten. Tip: Kom je met je auto naar het vliegveld? Maak dan eenvoudig gebruik van Schiphol parking. Op de vergelijkingswebsite vliegenenparkeren.nl vind je hiervoor overzichtelijk alle opties met praktische info en de beste deals.

Tijdens de winter vormen de gletsjerrivieren spectaculaire ijsgrotten

Bezoek de ijsgrotten

Ze zijn er alleen in de wintermaanden, en dat alleen al maakt IJsland in de winter de moeite van je bezoek waard. Het fenomeen komt namelijk pas voor wanneer het water van de vele gletsjerrivieren bevriest. Door het hele land, steeds op verschillende plekken, vormen zich dan ijsgrotten. Deze zijn niet alleen ongelofelijk mooi om te bezoeken; het is vaak al een avontuur om ze te bereiken. Sommige grotten zul je met je eigen auto kunnen vinden, of per bus met een georganiseerde tour. Voor anderen zal je echter ijzers onder moeten binden omdat ze moeilijk toegankelijk zijn via het gletsjerijs. Omdat de grotten pas in de loop van de winter ontstaan en niet altijd op exact dezelfde plek, is een bezoek moeilijk ver van te voren te plannen. Het beste informeer je bij je accommodatie of bij een willekeurig tourbureau welke grotten tijdens jouw verblijf te bezoeken zijn.

➸ Lees ook: Een 5-daagse roadtrip door IJsland

bezoek je IJsland tijdens de koudste wintermaanden (dec-feb), dan kan het zijn dat sommige delen van het land niet goed begaanbaar zijn. Tenzij je een 4X4 hebt en de nodige ervaring, is het dan beter om niet zelf de weg op te gaan.

IJsland in de winter

Bijzondere activiteiten tijdens de winter

Nog een groot voordeel aan IJsland in de winter: het is zonder meer de meeste avontuurlijke periode voor outdoorliefhebbers. Hiken op gletsjers en ijsklimmen zijn in deze maanden een behoorlijk uitdagende activiteit die je bovendien belonen met onvergetelijke uitzichten op plekken die je normaal gesproken niet zou kunnen bereiken. Onder andere in het Vatnajokull National Park en Skaftafell Nature Reserve bevinden zich gletsjers waar je uitsluitend in de wintermaanden naartoe kunt. Voor deze activiteiten moet je een tour boeken waarbij je met een gids de gletsjers op gaat. Andere populaire activiteiten in IJsland in de winter zijn hondenslede tochten en tours per super jeep. Deze laatste is de ideale manier om op de echt afgelegen plekken te komen die met een gewone jeep niet toegankelijk zijn.

Wil je het noorderlicht spotten? Dan zijn de wintermaanden je beste optie!

Bewonder het noorderlicht

Staat IJsland vooral op je bucketlist vanwege het noorderlicht? Dan zijn de wintermaanden sowieso je beste optie. De dagen zijn weliswaar bijzonder kort met zo’n vijf uur daglicht, maar dat heeft als voordeel dat de kans om het noorderlicht te spotten het grootst is. Echt garantie heb je natuurlijk nooit, maar er zijn weinig mensen die IJsland in de winter bezoeken en nadien terugkeren zonder het noorderlicht te hebben gezien. Benieuwd hoe je het noorderlicht het beste kunt bewonderen én fotograferen? Check onze noorderlicht guide!

IJsland in de winter

IJsland in de winter betekent laagseizoen!

De laatste jaren is IJsland in rap tempo uitgegroeid tot enorm populaire vakantiebestemming. De waanzinnige natuur met unieke landschappen trekken toeristen uit alle hoeken van de wereld. De meeste mensen kiezen echter voor het comfort van de zomer. De temperatuur is dan inderdaad aangenamer, maar het gevolg is ook dat de grootste trekpleisters behoorlijk druk zijn. IJsland in de winter staat daarentegen garant voor alle voordelen die komen kijken bij het laagseizoen, dat loopt van oktober tot april. De bekende Ring Road nabij Reykjavik met onder andere de Lagoon en Geysir barst dan eens niet van de tourbussen, net als de populaire watervallen Gulfoss, Skogafoss en Godafoss. Het is bovendien alles behalve een goedkoop land, dus wil je het lowbudget houden, dan is IJsland in de winter je beste keus.

➸ Let op: de enige uitzondering hierop is de periode tussen kerst en oud en nieuw. Het nieuwe jaar inluidden in de romantische sneeuwlandschappen of midden in feestend Reykjavik is populairder dan ooit. Boek in dat geval dus ver van te voren en wees er op berekend meer te moeten betalen.

IJsland in de winter

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Op vakantie naar IJsland in de winter? Doen! Dit is wat je moet weten voor vertrek”

Wat vind jij? Laat van je horen!