vakantie in Aosta

Vakantie in Aosta: Genieten in de Italiaanse Alpen tijdens de herfst

Terug naar Aosta, waar ik eind maart mijn eerste stapjes zette op de babypiste. De provincie in het hoge noorden van Italië was niet alleen mijn eerste kennismaking met wintersport maar ook met de Alpen. En die smaakten naar meer. Een weekje genieten van rust en ruimte, van wakker worden in de wolken en wandelen tussen bergtoppen. Het werd een vakantie in Aosta zonder sneeuw en mét zonnestralen, in een waanzinnig herfstlandschap.

Ook als de sneeuw nog moet vallen en de zomer al achter ons ligt, is het in Aosta volop genieten

Gelegen aan de voet van de imposante Mont Blanc en Matterhorn, is Aosta een walhalla voor bergliefhebbers. In kleine getale overigens, want het bescheiden Valle d’Aosta, of Aostadal, wordt alles behalve bestormd door toeristen. Een ideale plek dus om een weekje bij te komen van een paar drukke maanden. Het blijkt een schot in de roos, want óók als de sneeuw nog moet vallen en de zomer al achter ons ligt, is een vakantie in Aosta keihard genieten.

Uitvalsbasis voor een vakantie in Aosta

Spannend is het wel even, als ik in het pikkedonker talloze haarspeldbochten trotseer. Jep, dit zijn de Alpen en dat zal ik weten ook. Ik vlieg wederom op Milaan, waarvandaan het nog zo’n 2 uur rijden is naar Aosta. Een auto is hier sowieso een must, want hoewel Aosta een treinstation heeft, zijn de mooiste plekken afgelegen en maakt de vrijheid van eigen vervoer de uitdagende bergweggetjes meer dan waard. Mijn huurauto komt wederom van Sunny Cars, waar je volgens de all-inclusive formule gewoon het allerbeste uit bent. Je huurt tegen een scherp tarief en hebt geen omkijken naar extra verzekeringen of eigen risico, want dat is standaard afgekocht.

vakantie in Aosta

De vorige keer in Valle d’Aosta verbleef ik in de kleinschalige wintersportresorts Breuil-Cervinia en La Thuile, beiden gelegen in het uiterste noordwesten, tegen de grens met Frankrijk en Zwitserland. Dit keer blijf ik dichter bij Aosta stad en kies ik voor het piepkleine dorpje Ville sur Sarre. De Italiaanse Idelma verwelkomt me in mijn vakantiehuis in Valle d’Aosta, dat ik vond via Interhome. Met drie woorden Engels en wilde gebaren laat ze me mijn comfortabele huis zien voor de komende week. Een thuis dat me de volgende ochtend begroet met het geluid van koeienbellen en uitzichten over zonovergoten bergtoppen. Hier kan ik aan wennen.

➸ Lees ook: Wintersporten in Valle d’Aosta

Doen in Aosta stad

Waar ik gek genoeg nog niet was geweest, is Aosta zelf. Deze historische stad die werd gesticht door de Romeinen wemelt van de mooie gebouwen en ruïnes. Met een combi ticket van 7 euro kan je alle bezienswaardigheden bekijken, waaronder het Amfitheater, Klooster van Saint Ursus en het archeologisch museum. Het centrum zelf is klein van stuk maar de hoofdstraat vol winkels en restaurantjes is verrassend levendig. Ook zonder het combi ticket aan te schaffen is er overigens genoeg om voor rond te struinen; Aosta is een staf vol gezellige straatjes, pleinen en indrukwekkende kathedralen.

vakantie in Aosta
Maak onderweg naar Lillaz een tussenstop bij Cogne

Watervallen van Lillaz bezoeken

Op de eerste dag van mijn vakantie in Aosta is het prachtig weer en daarom besluit ik gelijk koers te zetten naar de plek die bovenaan mijn lijstje staat: Lillaz. Dit kleine dorpje is mateloos populair vanwege de watervallen die er vlakbij liggen. In de zomer is het er heerlijk afkoelen en in de winter bevriest de waterval, wat een spectaculair plaatje oplevert. Ik maak eerst een stop in het gezellige stadje Cogne, waar ik bij de plaatselijke bakker een focaccia en canolli scoor voor onderweg, we zijn tenslotte in Italië! Vanaf Cogne kan je de wandelroute naar Lillaz volgen die ongeveer een uurtje in beslag neemt, maar de route is vrij saai en dus besluit ik te parkeren in Lillaz zelf. Vanaf daar is mij een prachtige wandeling beloofd naar de watervallen en daaraan blijkt niets gelogen. In nog geen 10 minuten sta je aan de voet van de waterval, waarna je in ongeveer een half uur via trappen en een brug naar boven en rondom de waterval loopt. Ik ontdek gelijk de voordelen van een vakantie in Aosta tijdens de herfst, want ik heb de plek bijna voor mezelf en geniet van uitzichten over een bontgekleurd landschap!

vakantie in Aosta

Hiken in Grand Paradiso National Park

De waterval is, net als Cogne, gelegen binnen de grenzen van het Gran Paradiso National Park. Vanuit Aosta is het zo’n 45 minuten rijden naar dit park. Voor hikers is het letterlijk een paradijs, maar plan je route wel goed. Er zijn bijvoorbeeld maar een beperkt aantal circulaire trails en ook de tijd van het jaar heeft veel invloed op de wandelmogelijkheden want voor je het weet ga je hier heel wat meters de hoogte in en sta je midden in de sneeuw. Veel routes zijn dan ook geschikt voor expert hikers, een categorie waar ik me ondanks véél kilometers, niet per se onder schaar. Bij de tourist info in Cogne kunnen ze je precies vertellen welke trails er geschikt zijn voor je. Ik had er zelf helaas geen tijd meer voor na de route in Lillaz, maar de circulaire trails vanuit de Botanische tuinen in Gran Paradiso zijn een echte aanrader. Er starten hier diverse routes die allemaal goed aangegeven zijn en je meenemen door een heel gevarieerde landschappen.

Groener reizen
Toen ik drie jaar geleden als digital nomad begon en véél in het vliegtuig stapte, maakte ik er een gewoonte van om zoveel mogelijk CO2 van mijn reizen te compenseren. Dat betekent dat ik mijn vliegreizen standaard via GreenSeat compenseer. Maar wist je dat dat ook kan voor je roadtrip? Sunny Cars maakt dit extra makkelijk door de optie te geven om de CO2-compensatie bij je huurauto bij te boeken. Door je huursom in te vullen berekenen zij de gemiddelde CO2-uitstoot. En nee, dat maakt je reis niet gelijk veel duurder; Bij een gemiddelde huursom van €350 kost een GreenSeat slechts €1,75.

vakantie in Aosta
Hiken in het openluchtmuseum van Mont Fallàre

Hiken bij Mont Fallàre

In de aanloop naar mijn vakantie in Aosta zocht ik online van alles op over wandelroutes die goed te doen zijn en tegelijk zoveel mogelijk van de mooie natuur laten zien. Naast de circulaire trail bij Lillaz kwam ik steeds uit bij de Tour du Mont Fallàre. Een bekend 3-daagse hiking trail in de bergen ten noorden van Aosta. Nu was ik niet van plan om een meerdaagse trekking te doen, maar ik ontdekte dat de eerste etappe van de tour heel goed in een paar uurtjes te doen is. Je parkeer dan bij hotel Nous Maison in Vetan en wandelt vanaf daar naar de rifugio (berghut) bij Mont Fallàre en weer terug. De route is niet alleen voorzien van waanzinnige uitzichten, maar staat ook bekend als openluchtmuseum: lokale kunstenaars hebben overal langs het pad houtsculpturen geplaatst, die steeds groter worden naarmate je dichter bij de rifugio komt.

Let op: de trail is in de winter niet toegankelijk en ook bij regenachtig weer zou ik hem niet aanraden want je klimt flink. Bij de tourist office in Aosta kreeg ik de tip om vanaf Nous Maison de ‘Strada Poderale’ naar boven te nemen en dan op de terugweg trail 13 te volgen, de officiële route. Zo vermijd je het steilste stuk naar boven. Dit ging bij mij niet helemaal goed; ik vond de bordjes op de heenweg lastig te vinden, twijfelde of ik op de juiste weg zat en was in m’n eentje. Daarom besloot ik terug te keren naar het startpunt en alsnog trail 13 te volgen. Een flinke klim: trekking poles had ik niet mee maar zijn aan te raden. Maar als je zulk mooi weer had als ik dan is vaak pauzeren helemaal geen straf. In totaal is de route in zo’n 3 uur goed af te leggen.

aosta

TIP: Wat voor schoenen neem je mee als je in de herfst naar Aosta gaat en zowel wilt hiken als steden wilt bekijken? Voor de trail bij Mont Fallàre droeg ik degelijke trailrunners, maar daarnaast nam ik ook een paar warme en comfortabele schoenen van Sacha mee. Mijn leren laarzen bleken ideaal voor de uitstapjes waarbij ik wel gekleed wilde zijn op een goede wandeling maar er ook gewoon leuk uit wilde zien.

Forte di Bard

Liever niet in één ruk terugrijden naar Milaan airport? Trek er een dagje voor uit en maak onderweg tussenstops. Tussen Aosta en Milaan is namelijk genoeg moois te vinden, waarbij Forte di Bard een echte highlight is. Begin dit jaar maakte ik er een kleine fotostop maar dit keer trok ik de tijd uit om het fort van binnen te bekijken. De moeite waard, want het fort is prachtig gelegen (een wandeling door het dorpje is de moeite waard!) en er is binnen meer dan genoeg te zien. Er zijn diverse musea en tentoonstellingen, waaronder over het leven in de Alpen. Geen museumfan of krap de tijd? Loop zeker even binnen, want je de drie liften naar de top zijn helemaal gratis en het uitzicht de moeite waard!

Ik werd bij Forte di Bard getrakteerd op een heel bijzonder stukje local life in Aosta: elk jaar tussen eind september en begin oktober worden de koeien van de bergen naar het dal gebracht en dat is een hele happening. Voor de locals vormt het een eeuwenoude traditie en alhoewel ik door de koeien in een flinke file terechtkwam, vormde het een bijzonder tafereel om mijn vakantie in Aosta mee te eindigen!

vakantie in Aosta

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!