vakantie in Aquitaine

Vakantie in Aquitaine: het veelzijdige zuidwesten van Frankrijk

Uitgestrekte kustlijnen, wijngaarden tot aan de horizon, historische steden en slingerende rivieren: een vakantie in Aquitaine is er eentje voor cultuursnuivers, rustzoekers, natuurliefhebbers, zonneaanbidders en surfers. Dit diverse stukje Frankrijk zit dan ook vol met bekende en onbekende bezienswaardigheden. Wat mag je niet missen?

Aquitaine herbergt het mooiste van Frankrijk in één overzichtelijke regio

Vakantie in Aquitaine

Doet de naam Aquitaine niet direct een belletje rinkelen? Dat doet het vast wel als we het hebben over de Dordogne, Bordeaux, de Pyreneeën of de Atlantische kust. En je raadt het al: dit ligt allemaal binnen de regio Aquitaine. Het herbergt daarmee enkele van de mooiste delen van Frankrijk in één overzichtelijk gebied.

vakantie in Aquitaine
Hoofdstad Bordeaux © L Filipe C Sousa/Unsplash

Kamperen in Aquitaine

Aquitaine is juist dankzij de veelzijdigheid ook een geliefde vakantiebestemming onder Nederlanders, en dan vooral onder de kampeerders. Je vindt namelijk een grote keuze uit campings in Aquitaine, van natuurcampings in het binnenland, tot grote resorts aan de kust en kleinschalig kamperen bij de (wijn)boer.
Tip: Op de website Campings.com/nl vind je een handig overzicht van het aanbod aan campings per departement.

Hoofdstad Bordeaux

Bordeaux wordt ook wel de wijnhoofdstad van de wereld genoemd, en laat het nou ook de hoofdstad van Aquitaine zijn! Een bezoek aan deze stad mag tijdens een vakantie in Aquitaine eigenlijk niet ontbreken. Ook als je geen groot liefhebber van wijn bent overigens, want Bordeaux is ook een prachtige stad om te verkennen. Het mooiste deel is Port la Luna, waar het bruist van de historie. Lust je wel een wijntje, sla dan het wijnmuseum Cité du Vin-museum niet over; dit interactieve museum is oprecht een hele belevenis. Bordeaux heeft daarnaast ook veel te bieden op het gebied van gastronomie; een ideale plek om te genieten van de goede Franse keuken!

Surfwalhalla

Surfers vanuit heel Europa weten Aquitaine goed te vinden en dat heeft alles te maken met de goede surfcondities aan dit stukje Atlantische kust. Een van de populairste surfplekken vind je in de baaien van Biarritz, de stad die sowieso een bezoek waard is! Het wemelt in en nabij Biarritz van de surfscholen, dus ook als je het surfen als beginner onder de knie wilt krijgen is dit een uitstekende plek om naartoe te gaan of een gewild surfkamp te boeken.

vakantie in Aquitaine
De 110 meter hoge Dune de Pilat © Bet Osten/Unsplash

Dune de Pilat

Een van de bekendste plekken in Aquitaine is natuurlijk Dune de Pilat. Deze hoogste duin van Europa is maar liefst 110 meter hoog, waarmee je zelfs de Pyreneeën vanaf de top kunt zien liggen! Je kunt de duin beklimmen door het zand (behoorlijk zwaar!) of de 190 traptreden beklimmen. In de maanden juli en augustus is het hier enorm druk, je doet er dan goed aan om heel vroeg of juist laat op de dag te gaan. Fijne bonus: dan is het licht ook gelijk het mooist!

Frans Baskenland

Een minder bekend deel van Aquitaine vind je helemaal in het zuiden; Pyrénées-Atlantiques, ook wel bekend als Frans Baskenland. Het lokale dialect is hier onverstaanbaar, op veel borden wordt alles tweetalig aangegeven (Frans en Baskisch) en de landschappen zijn uitzonderlijk groen. Het is hiermee een echte aanrader voor wie een vakantie in Aquitaine overweegt om lekker actief te zijn en te genieten van de natuur, oude dorpen en kleinschalige accommodaties. Enkele tips zijn de kloof van Gorges de Kakuetta om te wandelen, de druipsteenformaties in de Grotten van Bétharram en het kenmerkende Baskische dorp Ainhoa met typische vakwerkhuizen.

➸ Lees ook: Dwars door Baskenland over de Camino del Norte

vakantie in Aquitaine
Groen en waterrijk Aquitaine in de Dordogne © Simon Hermans/Unsplash

Meer tips voor een vakantie in Aquitaine

♡ Aquitaine is een enorm waterrijke regio (waar het de naam ook aan te danken heeft!). Op de talloze rivieren kun je fantastisch kanoën. Ook zijn er diverse meren met recreatie.
♡ Op vakantie in Aquitaine kan je niet om de charmante historische stadjes heen. Je vindt hier veel ‘bastides’. Deze middeleeuwste stadskernen zijn prachtig om te zien. Enkele aanraders zijn Monflanquin, Bueamont en Villarèal; benoemd tot een van de ‘Plus Beaux Villages de France’.
♡ Kastelen: Aquitaine wemelt van de indrukwekkende kastelen, onder andere blikvangers als het kasteel van Beynac, Chateau de Pau en Château de la Malartrie.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!