mooiste plekken in Catalonië

Vakantie in Catalonië: de mooiste plekken voor rustzoekers

Wie aan de Spaanse regio Catalonië denkt, denkt vaak aan de bruisende hoofdstad Barcelona. Maar hoe fantastisch die stad ook is, soms ben je door al je dagelijkse prikkels gewoon op zoek naar een flinke dosis rust. En ook daarvoor zit je in dit mooie stukje Spanje op de juiste plek. Het zuidelijke deel van Catalonië leent zich uitstekend voor natuurliefhebbers, met grote bossen, wandelpaden, kloosters én de rustige stranden van de Costa Dorada. Wij tippen je enkele van de mooiste plekken voor een vakantie in Catalonië!

Wandelen bij het Cardó Massief

Wanneer je door de binnenlanden van Zuidelijk Catalonië rijdt, zul je tijdens je roadtrip telkens weer verrassende plekken tegenkomen waar geen mens te bekennen is. Zo ook op het Massief van Cardó, waar op een enorme rotsformatie een verlaten en vervallen klooster ligt: el monasterio de Cardó. Nadat het in de 19e eeuw als klooster en bedevaartsoord diende, werd het een luxueuze spa voor de bourgeoisie, totdat in 1935 de Spaanse burgeroorlog uitbrak. Sindsdien is het vervallen. Verblijven kan je er dus niet, maar wel kun je er de prachtigste wandelingen maken; je zult er niemand tegenkomen, op een paar zwevende roofvogels na.

mooiste plekken in Catalonië

➸ Meer onontdekt Spanje: Genieten in de natuur in Navarra

Slapen in de natuur

Omdat de grond in de binnenlanden van de Costa Dorada nog heel goed te betalen is, vind je in dit gebied heel wat mensen die “off-the-grid” wonen. Buiten de dorpen hebben ze een perceel op de kop getikt, waar ze hun eigen caravan hebben neergezet, zonnepanelen hebben geïnstalleerd en grotendeels zelfvoorzienend leven. Ik verbleef een aantal nachten vlakbij het plaatsje Ginestar, bij het Britse echtpaar Mo en Gary in hun “magic wood caravan”. Is dit je iets te back to basic, dan zijn er natuurlijk nog andere opties. Verblijf bijvoorbeeld in een villa in Spanje, daarbij heb je tijdens een vakantie in Catalonië genoeg keuze! Club Villamar is een mooi platform voor vakantiehuizen in Spanje met ook in Catalonië prachtige locaties. Het voordeel van deze manier van overnachten is dat je echt je eigen, comfortabele huis hebt dat voorzien is van alle gemakken. Huur bij aankomst in Spanje een auto en je hebt alle vrijheid om vanuit je accommodatie de omgeving te verkennen!

Oaso van rust in el Perelló

Een andere fijne tip om stilte op te zoeken, is de oase van rust onder het plaatsje El Perelló. Wanneer je richting de Font de Tita rijdt en aan de rand van het bos parkeert, zul je versteld staan van de oorverdovende stilte. Langs de kiezelachtige weg tref je olijfboomgaarden en enorme vijgenbomen aan, waarvan je de vruchten kunt plukken en opeten. Althans, als je in de maand augustus/september gaat. Een erg meditatief klusje ook trouwens….

mooiste plekken in Catalonië

Zoek de verlaten stranden van de Costa Dorada op

Langs de hele kustlijn tussen Tarragona en het Parque Nacional Delta del Ebre vind je stranden, waaronder de feestbadplaats Salou. Niet echt the place to be om tot rust te komen. Wanneer je een stukje zuidelijker gaat, tref je tussen l`Amettla Mar en l’Ampolla de meest rustige baaitjes aan met – ook niet onbelangrijk- kraakhelder turquoise water. Mijn persoonlijke favoriet is Platja de Cala Moro.

Lees ook: Een roadtrip door Andalusië

Naar de toren van Castell de Miravet

Maak je hoofd leeg door je lijf eens even lekker goed te laten sporten. In het prachtige plaatsje Miravet loop je omhoog richting het middeleeuws fort, vanwaar je geniet van een prachtig uitzicht over de rivier de Ebro, die dwars door het groene landschap meandert. Het kasteel werd gebouwd door de moren en in de twaalfde eeuw werd het geconfisqueerd door de Orde van Tempeliers, die er een klooster en kerk bij bouwden. Indrukwekkend is dat het bouwwerk wel zes oorlogen doorstaan heeft; het overleefde zelfs een groot bombardement ten tijde van de Spaanse burgeroorlog in de jaren ’30. Het dorp bereik je trouwens onder andere door met een pontje de Ebro over te steken, waarbij “pontje” een groot woord is… het is een roeiboot, gemaakt van twee aan elkaar gebouwde vlotten, die je op de stroming van de rivier naar de overkant brengt. Een bijzondere reis naar een plek die je eens níet hoeft te delen met een massa toeristen!

mooiste plekken in Catalonië

Beeld: El Perelló Hans Hillewaert, Miravet Enfo
Geschreven door - Runak is journaliste en altijd op zoek naar iets bijzonders: van kinderliedjes in Lombok tot verkeersborden in Japan. Ze geniet van het communiceren met handen en voeten.

Wat vind jij? Laat van je horen!