East meets west in duizelingwekkend Dubai
Als er een koning werd aangewezen van superlatieven, dan heette hij Dubai. Een minuscule stip op de kaart te midden van een gigantische woestijnvlakte, die in een paar decennia tijd heel wat wedstrijdjes heeft gewonnen.
Wie tijdens een vakantie in Dubai aankomt, belandt in een futuristische wereld van luxe en extremen. Dit is een wereld waarin alles kan, weinig mag, waar afval niet lijkt te bestaan en 30.000 gemeentewerkers er dagelijks voor zorgen dat de petunia’s in kaarsrechte lijnen in aangeharkte perkjes prijken. Een stad waar 24/7 wordt gewerkt, waar in acht maanden tijd een gebouw van vijftig verdiepingen uit de grond wordt gestampt en waar politie je voorbijraast in Lamborghini’s.
Het einde van olie
In het hart van de stad torent de Burj Khalifa- ’s werelds hoogste gebouw, ruim 800 meter de lucht in met aan haar voeten ’s werelds grootste fonteinshow en de Dubai Mall; ’s werelds grootste winkelcentrum, hoe kan het ook anders. Welke wedstrijd probeert Dubai eigenlijk te winnen? Het is alsof een paar vooraanstaande mannen in een achterkamertje zit te bekokstoven waarin Dubai nu weer gaat overtreffen. De werkelijkheid zit er niet ver naast. Sheikh Rashid bin Saeed, de ‘vader van Dubai’, transformeerde de Emiraat tot zijn dood in 1990 van een kleine nederzetting aan de Dubai Creek tot het commerciële centrum dat het nu is. Hij realiseerde zich maar al te goed dat de oliebronnen die Dubai zo rijk maken niet onuitputtelijk zijn en ontwikkelde de stad daarom op een manier dat het ook daarna zou kunnen overleven.
En dus werd er met grote haast gebouwd aan een stad die niet alleen een mekka moest worden voor de grote mannen uit het bedrijfsleven, maar vooral ook voor toeristen die hun vakantie in Dubai komen vieren. In een moordend tempo werden er hotels uit de grond gestampt, waaronder de Burj al Arab, ’s werelds meest luxe hotel, en JW Marriot Marquis, ’s wereld hoogste hotel. En toeristen willen strand, iets waar Dubai naar eigen zeggen te weinig van in bezit had. Genoeg reden om honderden kilometers aan kustlijn bij te bouwen. In de vorm van palmbomen en wereldkaarten uiteraard. Maar toen kwam de crisis.
Extravagante projecten
Één op de vier hijskranen ter wereld staat momenteel in Dubai. Maar zonder investeerders geen geld en zonder geld geen extravagante bouwprojecten in Dubai. Redding kwam in de vorm van buurman Abu Dhabi, die de emiraat met een injectie van 20 miljard weer op gang kreeg. Helemaal goed kwam het niet; grote bouwprojecten staan nog altijd stil en van de vier beoogde palmeilanden heeft alleen de Palm Jumeirah het tot een succes gebracht. De rich and famous die de palmbladen bewonen moeten alleen wel hun dure gordijnen dichthouden; door de veel hoger uitgevallen kosten moest het aantal villa’s verdubbeld worden, waardoor privacy voor deze celebrity’s ver te zoeken is.
Dat de hijskranen uiteindelijk naar huis keren en de bouwput verdwijnt, staat vast. Want als Dubai iets in gedachten heeft dan gebeurt het ook. Ruim 85% van de bevolking bestaat uit migranten. Wie naar Dubai komt, ziet een kans. Het karakter van innovatie, ambitie en constante ontwikkeling trekt mensen vanuit de hele wereld aan die in Dubai iets moois kunnen realiseren. En zo bezit de Emiraat inmiddels een schat aan talent en kennis waardoor het aan de wereldtop staat van bouw, maar ook van hospitality en service. En daar pluk je tijdens een vakantie in Dubai wel degelijk de vruchten van.
Het beste van beide werelden
Want wie zich tijdens een vakantie in Dubai wil wentelen in luxe, is aan het juiste adres. Maar geen zorgen: ook tijdens een meer low key verblijf of een korte stopover in Dubai kan je je ogen uitkijken. Het leukste van Dubai vind je namelijk in het contrast tussen het oude en het moderne, tussen de extravagante luxe in het centrum en de rafelige wijken aan de overkant van de creek. Tussen de peperdure sterrenrestaurants en de spotgoedkope curryhouses down town.
Op vakantie in Dubai zonder de Burj Khalifa op te gaan is als Parijs verlaten zonder de Eiffeltoren beklommen te hebben. Toch is het het overwegen waard om deze highlight te skippen. De iconische toren is zonder meer indrukwekkend om te zien, maar een kaartje voor de lift naar het eerste platform kost je 35 euro en eerlijk is eerlijk: het mooiste is de toren zelf, en die zie je dan uiteraard niet. Een alternatief is skybar NEOS op de 63e verdieping van The Address Down Town Dubai. Leg een tientje neer voor een lekkere cocktail en geniet van een waanzinnig uitzicht over Dubai, inclusief onovertroffen uitzicht op de Burj Khalifa én de fonteinshow.
East meets west
Heb je je rondje langs de highrise en shopping malls van Down Town Dubai gehad, ga dan voor een boottocht vanuit de Dubai Marina of een shotje Arabische cultuur in het oude centrum van de stad. Dubai te voet bekijken is geen aanrader; de verschillende stadsdelen liggen daarvoor simpelweg te ver uit elkaar. Gelukkig is er recentelijk een geavanceerd metrosysteem aangelegd dat je goedkoop en snel op alle leuke locaties brengt. Bovendien zijn de ritjes zelf al een attractie; de metro’s worden automatisch bestuurd, dus bemachtig een plekje helemaal voorin en geniet van de stad die aan je voorbijraast.
Naar de overkant
Vanaf de Dubai Creek kan je met een traditionele Abra naar de overkant varen. Deze watertaxi’s zijn de snelste manier om aan de andere kant van de oever te komen en ze bewijzen dat een betaalbare vakantie in Dubai best mogelijk is: je betaalt er maar 1 Dirham voor (0,25 cent). Zodra je weer voet aan land zet ben je in een compleet andere wereld. Hier is Dubai niet de stad van eindeloze skyscrapers en bling bling maar een Arabische variant met slingerende steegjes, Hindoestaanse wijkjes en karakteristiek souks.
Vergaap je aan de bizarre kettingen in de Gold Souk, tik een felgekleurde doek op de kop in de Textile Souk en eindig tussen de geurige zakken met kruiden en specerijen in de Spice Souk. Geniet er nog van zo lang het kan, want dit hele gedeelte gaat binnenkort plat. De reden? Het voldoet niet aan de maatstaven van Dubai. Toeristen willen tijdens hun vakantie in Dubai naar moderne markten, met brede paden en grote winkels. Jammer dat ze er daarmee zo ver naast zitten, want met al die torenhoge gebouwen en hypermoderne architectuur kan Dubai best een beetje sfeer gebruiken.
De toekomst
Het fascinerende verhaal van deze ambitieuze Emiraat is nog niet uit. De huidige Sjeik heeft zijn eigen visie voor het toekomstige Dubai. En dat betekent een volgende batterij aan bouwprojecten waaronder een ‘indoor city’ van 4,5 miljoen m2 waarin onder andere ’s werelds grootste pretpark, 100 hotels, een winkelcentrum en wellness district moeten komen. En dan hebben we het nog niet gehad over Dubai Waterfront: ’s werelds grootste vastgoedproject dat twee keer de omvang van Hong Kong wordt en Dubai nog zo’n 800 kilometer extra kustlijn zal geven. Ja, als de crisis niet opnieuw toeslaat zal Dubai op het gebied van bouw nog lang blijven verbazen. Maar Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum heeft meer in petto, in de vorm van kunst, want daar ontbrak het de Emiraat nog aan. Maar met evenementen als Art Dubai, de Dubai Design Days én de World Expo in 2020, is het een kwestie van tijd tot dat Dubai ook daarin uitblinkt.
Op vakantie in Dubai?
We gaven eerder al tips voor een korte stopover in Dubai. Heb je meer tijd te besteden tijdens een vakantie in Dubai? Check dan hier onze handige budgettips voor een bezoek aan deze prijzige stad en we doken in artistiek Dubai met alle artistieke wijkjes en creatieve adresjes die de stad goed verborgen heeft!