vakantie in Sion

Sion: de zonnigste stad van Zwitserland

Voor wintersporters en natuurliefhebbers

Spitse bergtoppen en groene weilanden passeren de revue. Het vakantiegevoel wordt alsmaar sterker, nu de rode trein dwars door het prachtige Zwitserse landschap dendert. De goedkope vlucht Amsterdam-Genève was comfortabel. Valleien en kabbelende beekjes bepalen het landschap. Na twee ontspannen uurtjes doemt Sion op. Het leven in de Franstalige hoofdstad van Wallis – een van de 26 Zwitserse kantons – is goed. Door de grote hoogte zijn skiliefhebbers er in de winter verzekerd van sneeuw, terwijl het kwik in de zomer regelmatig de 25 graden Celsius aantikt. Een vakantie in Sion, de zonnigste stad van Zwitserland, is daarmee het hele jaar door een aanrader.

vakantie in Sion

Middeleeuws karakter

Bij aankomst springen de oprijzende torens van twee kastelen direct in het oog. Het zijn slot Tourbillon en de ruïne Valeria. Vijanden die vroeger de zware tocht over de Alpen doorstonden, moesten ook nog eens de reusachtige forten op twee heuvels proberen te kraken. Het beklimmen van de twee fraaie kastelen is een aanrader. Vanaf deze plekken heb je een perfect uitzicht over Sion, dat ongeveer 35 duizend inwoners telt. Het helderblauwe water van rivier de Rhône splitst de plaats in tweeën. Rechts van het water zie je het noordelijke mini-vliegveldje, de stenen steegjes en het uitgestrekte plein van het historische centrum. Hier vind je ook knusse kroegen en talloze musea. Links ligt het nieuwe stadsdeel, dat het economisch centrum van Wallis symboliseert. Daar staat ook het stadion van FC Sion, een plek waar het voetbalgekke stadje enorm trots op is.

vakantie in Sion

Wintersport paradijs

Regeldruppels vallen op de brede winkelstraten, die bol staan van gele, roze en lichtgroene huisjes. Ondanks de plensbui, lopen de inwoners op deze middag grijnzend door de straten. Zij richten hun hoofden naar de bewolkte bergtoppen die de stad omringen en weten: morgen is er verse sneeuw. Op twintig minuten rijden van Sion ligt het skigebied van Thyon. Een streek die zeer geschikt is voor kinderen en beginners. Op een halfuurtje ligt de chique plaats Verbier. Dit reusachtige skigebied is een uitdaging voor de ervaren wintersporter. Een gondel brengt waaghalzen naar Mont Fort, op 3330 meter hoogte. Klim daar twintig meter omhoog met een speciaal touw. Daar heb je een panoramisch uitzicht dat de moeite waard is. Bij goed weer zie je onder meer de Mont Blanc en de Matterhorn (bekend als logo van Toblerone).

vakantie in Sion

Cultuursnuiven tijdens je vakantie in Sion

De frisse berglucht is niet het enige fraaie wat je kunt opsnuiven tijdens een vakantie in Sion. Inwoners van Wallis staan bekend als een vrolijk volk, met de nodige tradities. In februari wordt er in de katholieke stad vijf dagen carnaval gevierd, wat vrij uniek is in het land. In mei loopt iedereen uit voor koeiengevechten. Koeien van het ras Hèrens duwen in een-tegen-een gevechten hun hoorns tegen elkaar. De uiteindelijke winnares is de ‘koningin van de Alpen’ en leidt de kudde na een lange winter de Alpen op.

vakantie in Sion

Sion ligt bovendien in een grote wijnstreek. Met name de witte wijn, de Fendant, is bekend. Andere lokale alcoholische dranken, zoals het bier ‘Blonde 25’ en cocktail ‘Froid Valaisan’ zijn prima te drinken. Net zoals in het hele land liggen de prijzen hier vrij hoog. Maar op vakantie in dit prachtige stadje, neem je dat voor lief.

Beeld: Alain Rouiller (incl. header), Dennis Jarvis, Kosala bandara
Geschreven door - Geveld door reiskoorts. Zo kun je Manon het beste omschrijven. Heeft naast reizen ook een grenzeloze voorliefde voor koffie, hardlopen en sushi. Hoopt na het afronden van haar studie journalistiek door Australië te trekken.

Wat vind jij? Laat van je horen!