vakantie Spanje

Met deze tips maak je van je vakantie in Spanje een unieke beleving

Ga je binnenkort op vakantie naar Spanje en wil je iets anders dan de standaard kampeervakantie of Fly & Drive? Maak van je vakantie een echt bijzondere ervaring met onze aanraders voor de mooiste plekken in Spanje zónder de toeristenmassa en tips voor het vinden van de Spaanse vakantievilla die je beleving compleet maakt!

Spanje voorbij de massa

Spanje is en blijft een van de populairste vakantiebestemmingen. Niet zonder reden natuurlijk, maar het gevolg is wel dat je even iets harder je best moet doen als je juist van het lokale Spaanse leven wilt genieten en het terras of strand niet met grote groepen toeristen wilt delen. De eerste stap is om voor een regio te kiezen die anderen vaak links laten liggen, waardoor het toerisme hier nog kleinschalig is. Waar moet je dan zijn?

➸ Extremadura: Landelijk en dunbevolkt met zowel glooiende als grillige natuur. Hier rijd je door weidse landschappen met hier en daar indrukwekkende gebergtes, rivieren, watervallen en piepkleine historische plaatsjes.
➸ Galicië en Asturias: Spanje op haar allergroenst! deze prachtige regio’s in het noorden van het land zijn ideaal voor natuurliefhebbers én cultuursnuivers. Enkele hoogtepunten zijn de Picos de Europa en Santiago de Compostela.
➸ Costa de la Luz: Wil je absoluut aan de kust zitten? Dan is de kustlijn tussen de historische havenplaats Cadiz en het surfplaatsje Tarifa een echte aanrader. Toerisme is hier zeker wel, maar doordat het veelal de Spanjaarden zelf zijn is de sfeer heel anders dan aan de Costa del Sol of Costa Brava.

♡ Lees ook: een roadtrip langs de Costa de la Luz

vakantie Spanje
Las Hurdes, Extremadura © Javier Peñas/Unsplash

Tip: Ook in de meest populaire regio’s is het mogelijk om de massa’s te omzeilen. Kies bijvoorbeeld niet voor een plek aan zee maar net iets verder het binnenland in. Een afstand die je met de auto in een paar minuten aflegt, maakt vaak al alle verschil qua drukte!

Kies voor een vakantiehuis

Heb je eenmaal de regio gevonden waar je graag wilt verblijven, laat de hotels en campings dan eens links liggen en ga op zoek naar een vakantiehuis. Zo heb je echt je eigen ‘home away from home’ in Spanje inclusief alle gemakken van thuis en hoef je de ruimte niet te delen van andere vakantiegangers. Maar, hoe vind je nou dat ideale vakantiehuis? De experts van Poolvillas delen hun tips!

Het voordeel van vakantiehuizen is dat ze in tegenstelling tot hotels juist vaak buiten de meest toeristische zones liggen.

1. Selecteer als eerste op de ligging

Kies je er bewust voor om de meest toeristische gebieden te vermijden, dan doe je er goed aan om als eerste te filteren op de ligging. Het voordeel van vakantiehuizen is dat ze in tegenstelling tot hotels juist vaak buiten de meest toeristische zones liggen. Maar wees kritisch! Want heb je bijvoorbeeld een mooie villa in Javea gevonden die ook nog eens aan al jouw wensen voldoet? Dan wil je misschien direct boeken als blijkt dat hij nog beschikbaar is. Maar kijk eerst of het niet juist midden in een drukke straat ligt of juist zover van de bewoonde wereld dat je het juist te rustig vindt. Houd er wel rekening mee dat als je kiest voor een vakantiehuis, een eigen auto of huurauto altijd een aanrader is.

vakantie Spanje
Mallorca © Pascal Habermann/Unsplash

2. Kijk goed naar de faciliteiten

Bij het horen van het woord ‘villa’ denken de meeste mensen direct aan een luxe vakantiehuis. Maar neem niet altijd direct aan dat dat het geval is en kijk goed of het ook aan jouw wensen voldoet. Kom je bijvoorbeeld een vakantiehuis in Moraira tegen die wordt verhuurd als villa? Klinkt goed natuurlijk! Maar stel eerst je eigen checklist samen met faciliteiten die je belangrijk vindt voordat je je blind gaat staren op de term villa. Wil je bijvoorbeeld per se een zwembad? Of heb je juist liever een extra slaapkamer of een hele luxe badkamer? Ook hier kan je op filteren, wat je zoektocht veel makkelijker maakt en eventuele teleurstellingen voorkomt.

3. Lees reviews en bekijk beoordelingen

Heb je een vakantiehuis gevonden dat aan je wensen voldoet, kijk dan eerst naar de beoordeling van gasten die je voorgingen voordat je daadwerkelijk boekt. Want hoe hebben zij de accommodatie ervaren? Houd in je achterhoofd dat sommige mensen overal iets aan op te merken hebben en scroll door alle ervaringen heen om te ontdekken of er terugkomende klachten zijn, of juist veel positieve punten. Dit kan jou waardevolle informatie opleveren over het verblijf. Vaak kan je ook zoeken op vakantievilla’s vanaf een bepaald cijfer.

4. Kijk goed waar je boekt

Tegenwoordig bestaan er heel wat boekingssites voor vakantiehuizen. Soms heb je direct contact met de eigenaar van het huis, maar vaker zit er een contactpersoon van het boekingsplatform tussen. Voor beiden is wat te zeggen. Belangrijk is dat je zelf een goed gevoel hebt bij de communicatie. Wordt er snel en duidelijk gereageerd op vragen? Dat is natuurlijk een goed teken. Let ook goed op de praktische zaken in de beschrijving, zoals annuleringssopties, aanwezige extra’s zoals beddengoed en contactgegevens bij aankomst of voor eventuele problemen tijdens het verblijf.

Kijk voor meer tips voor een vakantie in Spanje op onze bestemmingspagina

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!