vakantie in Stubai

Zomervakantie in Oostenrijk: Stubai zonder sneeuw

Een kijkje onder het pak sneeuw in een landschap vol mogelijkheden

Stubai, een deelstaat van Tirol, is één van Oostenrijks meest populaire wintersportgebieden. Maar hoe ziet het er uit in de zomer, als het landschap onder het dikke pak sneeuw vandaan komt? Een vakantie in Stubai blijkt een fijne verrassing: het ene moment kun je in tropische temperaturen verkoeling zoeken bij één van de vele watervallen, terwijl je het andere moment staat te bibberen in een ijsgrot. Wij ontdekten het mooiste van Stubai tijdens de zomer!

Het witte dak van Stubai

Ook al kan het behoorlijk warm worden in de zomer, de sneeuw verdwijnt in Stubai nooit helemaal. De bergtoppen blijven in deze regio eeuwig wit, en dat maakt het er eigenlijk juist zo mooi. Aangezien de meeste skiliften het hele jaar door geopend zijn betekent dit dat je ook in de zomer binnen no-time verkoeling kunt zoeken in de sneeuw of simpelweg kunt genieten van een adembenemend uitzicht, met als absolute hoogtepunt de Stubai Glacier; het grootste gletsjergebied van Oostenrijk. Op een duizelingwekkende hoogte van 3200 meter is een platform gebouwd vanaf waar je het hele gebied kunt zien. Je kijkt uit over witte bergtoppen van Tirol tot de Dolomieten in Italië. Het is een beetje alsof je op het dak van de wereld staat.

vakantie in Stubai

Wandelen over gletsjers in hartje zomer

Skiën in hartje zomer kan niet, er ligt dan namelijk meer ijs dan sneeuw. Je kunt er wel mooie wandelingen maken over de gletsjer of een van de bergtoppen beklimmen. Een aanrader! Wie geen genoeg krijgt van de gletsjer kan bij de Stubai Glacier een wandeling maken door een ijsgrot. Uit natuurlijk ijs van de gletsjer is een grot gehakt. Je kunt de grot op eigen gelegenheid bezoeken, of met een gids die je alles vertelt over de geschiedenis en toekomst van de gletsjer.

➸ Ga je naar Oostenrijk met de auto? Houd er dan rekening mee dat je een vignet nodig hebt voor de tolwegen. Het vignet Oostenrijk kan je eenvoudig online bestellen en kost €15,95 voor 10 dagen. Het vignet is verplicht op de landelijke snelwegen (de A-wegen) en de regionale S-wegen. Daarnaast zijn er in Oostenrijk nog wegen en tunnels waar je los tol voor moet betalen.

Indrukwekkende watervallen

Naarmate de sneeuw smelt worden de watervallen krachtiger en mooier. Dat levert niet alleen bijzondere plaatjes op maar biedt ook de nodige verkoeling tijdens een zomerse vakantie in Stubai. Watervallen die je niet mag missen zijn de Sulzenau en Grawa. Deze eerste is alleen bereikbaar via een sportieve wandeling door de Alpen. De tocht die voornamelijk bergopwaarts gaat is een echte aanrader. Je loopt tussen de grazende koeien, groene weides, gletsjers, bergen en watervallen. Vanaf hier kun je verder de bergen in of via de Grawa waterval naar beneden lopen via verschillende uitzichtpunten. Eenmaal beneden kun je uitrusten op een heerlijk zonnedek met uitzicht op de waterval.

vakantie in Stubai

Ontspannen in de Alpen

Actief doen kan je er als de beste, maar er valt ook genoeg te ontspannen tijdens een vakantie in Stubai. Want wat is er fijner dan na een lange dag in de bergen en buitenlucht heerlijk te relaxen in een van de wellness resorts? Stubai staat bekend om zijn vele spa’s, dus wie wil kan zich elke dag tegoed doen aan weer een andere sauna of massage.

Wintersporten in de zomer?

Wie zomerse temperaturen wil combineren met winterport kan in Stubai zijn lol op. Het skiseizoen begint al in oktober en loopt tot eind juni. Dus zelfs tot in de vroege zomer kan er nog geskied worden op de ruim 110 kilometer aan afdalingen. Vanaf Nederland vlieg je in de winter direct op Innsbruck. Vanaf daar is het nog maar een klein half uurtje rijden naar een van de dorpen in Stubai, waar je keuze hebt uit verschillende idyllische plekken om te verblijven. Prachtige veelal witte huizen met muurschilderingen en rustige straatjes omringt door de Alpen typeren hier het straatbeeld. Vanuit de dorpen sta je zo bij één van de vele skiliften.

vakantie in Stubai

Geld besparen tijdens een vakantie in Stubai

Tijdens je vakantie in Stubai doe je er verstandig aan om een Stubai super card aan te schaffen. Bij sommige hotels krijg je de kaart gratis bij een overnachting, anders zijn ze voor 60 euro verkrijgbaar bij de lokale VVV kantoren. Hiermee heb je gratis toegang tot verschillende skiliften, streekbussen, een rodelbaan, zwembaden en kabelbanen. En daarnaast ontvang je 30% korting op veel entree prijzen zoals bij de ijsgrot, maar ook op taxi ritten, musea en meer.

Foto’s: Edwin Sommer, Ramona Pfurtscheller (incl. header), Dorena
Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!