vakantie op Aruba

Vakantie op Aruba? Deze plekken mag je niet missen!

Zeg je Nederlandse Antillen, dan zegt menig Nederlander gelijk Curaçao. Maar Curaçao’s kleinere zusje Aruba heeft echt alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie. Heb jij een weekje of twee vakantie op Aruba in het vooruitzicht? We tippen de leukste bezienswaardigheden op het eiland, van hagelwitte stranden tot avontuurlijke natuurparken.

Vakantie op Aruba?

➳ Bijnaam One Happy Island (en dat is niet voor niets)
➳ Vliegduur 10 uur rechtstreeks
Vliegticket kopen naar Aruba kan met KLM vanaf 600 euro retour
➳ Beste reistijd december t/m april (maar ook in regenseizoen goed te doen)
➳ Visum niet nodig bij maximaal 180 dagen toeristisch verblijf

vakantie op Aruba
© Kiril Georgiev/Unsplash

Oranjestad, de hoofdstad van Aruba

De hoofdstad van Aruba, Oranjestad, is vergelijkbaar met het Willemstad van Curaçao qua kleurrijke gevels en caribische vibes, maar net als het eiland zelf is het een stuk kleiner. Een wandeling door het centrum leidt je langs de vele winkeltjes en door het Wilhelminapark. Oranjestad is ook een goede eerste kennismaking met de geschiedenis van het eiland. Bij Fort Zoutman, het oudste gebouw van Aruba, vind je het Archeologisch Museum en iets verderop kan je het Nationaal Historisch Museum van Aruba bezoeken. Fort Zoutman is ook de beste plek om de dag in Oranjestad af te sluiten want vanaf het fort heb je prachtig uitzicht over de stad en oceaan bij zonsondergang.

Arikok National Park voor een dagje natuur

Ja, Aruba heeft prachtige stranden. Maar wil je tijdens je vakantie op Aruba ook wat zien van het eiland, dan is Arikok National Park een must visit. Dit nationale park beslaat bijna 20% van het eiland en zit vol met bijzondere planten en dieren. Het Arikok Visitors Center is een goed vertrekpunt. Je kunt vanaf hier mooie wandelroutes volgen, waaronder naar de Jamanota-berg (het hoogste punt op Aruba), de Arikok-hol (een grot met Indiaanse rotstekeningen), en de Quadirikiri-grot. Houd onderweg je ogen open voor bijzondere vogels en hagedissen maar kijk ook niet gek op als er ezels en geiten passeren.

Naast een landschap dat bezaaid is met cactussen, telt het Arikok National Park ook verschillende stranden. Vanwege de afgelegen ligging zijn het misschien wel de rustigste stranden op het hele eiland. Zwemmen wordt hier afgeraden vanwege de ruwe zee maar daarvoor kan je weer terecht bij de vele natuurlijke baden in het park die door de rotsen worden gevormd.

vakantie op Aruba
© Michael Matloka/Unsplash

Tip: De temperaturen kunnen op Aruba behoorlijk hoog oplopen. Zie je het niet zitten om te wandelen door het park, dan kan je ook een quad of jeeptocht maken!

Rauw en kleurrijk San Nicolas

Van oorsprong was San Nicolas een echt arbeidersdorp in het hart van de olie industrie op het eiland. Door de jaren heen heeft het een transformatie doorgemaakt en inmiddels is dit rauwe stukje Aruba een magneet voor kunstenaars en creatievelingen. Dat is te zien aan het straatbeeld, want je vindt hier prachtige kleurrijke muurschilderingen. Maak tijdens je vakantie op Aruba zeker een stop bij het Community Museum in San Nicolas en sla ook het iconische Charlie’s Bar niet over. Deze oudste bar op het eiland is een museum op zich vol met eigenaardige items.

vakantie op Aruba
© Pascal Muller/Unsplash

Duiken en snorkelen tijdens je vakantie op Aruba

Of je nu een voleerd duiker bent of liever met een snorkel het water in stapt: de onderwaterwereld rondom Aruba is een must om te bewonderen tijdens je verblijf. Het eiland heeft enkele van de mooiste duiklocaties in het Caribisch gebied, en het heldere, warme water en het rijke zeeleven maken het een paradijs voor onderwaterliefhebbers. Om te snorkelen is Mangel Halto een van de meest populaire plekken op het eiland. Het ondiepe en kalme water is ideaal voor snorkelaars van alle niveaus. Je vindt hier veel koraalformaties en verschillende soorten vissen, zoals papegaaivissen en trompetvissen. Daarnaast is Boca Catalina een aanrader. Hier kan je over het algemeen ook schildpadden spotten.

Voor duiken vind je talloze duikscholen op het eiland. Voor kleurrijk onderwaterleven kan je onder andere terecht bij Harbor Reef, vlakbij Oranjestad, en het Arashi Reef. Aruba staat daarnaast bekend om de vele locaties voor wrakduiken. Het meest beroemde wrak is het Antilla-wrak, een Duits vrachtschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken werd gebracht. Het wrak ligt op een ondiepe diepte en is bedekt met kleurrijk koraal. Ook Renaissance Airplane Wreck en het Pedernales wrak zijn populair onder wrakduikers.

Header foto: Jamie Tudor/Unsplash
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!