Ameland

Optimaal genieten van het buitenleven op Ameland tijdens een kampeervakantie

Op zoek naar een fijne bestemming met het gezin? Dan is Ameland een goed idee. Met de boot vanaf het vasteland ben je in zo’n 45 minuten op het prachtige eiland en lijkt jouw thuis mijlenver weg. Het vakantiegevoel begint al op de veerboot, met de wind door je haren kun je buiten genieten van de frisse zeelucht. Terwijl je het kleine eiland steeds dichterbij ziet komen kun je met geluk nog een paar zeehondjes spotten onderweg.

Bijzondere verblijven op Ameland

Wanneer je op een gezinsvakantie gaat naar Ameland denk je misschien al snel aan een huisje op een vakantiepark of op een camping. Campings en vakantieparken zijn er genoeg, zo kun je kiezen voor een vakantiepark dichtbij het strand of een vakantieresort ten noorden van Nes. Ook zijn er diverse gezinscampings op Ameland. Camping Duinoord een geliefde gezinscamping met ruime plekken en een autovrij terrein. De camping ligt op een centrale plek en je kunt vanaf hier gemakkelijk alle dorpen bezoeken. Wil je wat meer luxe tijdens het kamperen? Kies dan voor glamping tussen de dieren. Je slaapt in een luxe safaritent en wordt s ochtends wakker tussen de schapen en paarden. Daarnaast staan de Waddeneilanden bekend om de mooie kust. Wil je hier optimaal van genieten dan kun je ook een duinvilla of een huisje aan de rand van het strand huren. Er zijn verschillende luxe villa’s voor 4 tot 12 personen die je kunt huren. Sommige villa’s zijn uitgerust met een sauna of een bubbelbad. Dat is heerlijk ontspannend na een lange strandwandeling.

Ameland
© Daniel Dols

Verken Ameland per fiets

Ameland is een uitstekend eiland om per fiets te verkennen. Doordat het eiland zo klein is kun je er zelfs voor kiezen om de auto thuis te laten. Wanneer je kiest voor een fiets huren op Ameland kun je de fietsen ook bij de boot laten bezorgen. Zo kan je meteen naar je accommodatie fietsen. Je bagage wordt dan gratis nagebracht. Je kan hier van alles huren; van snorfietsen tot elektrische fietsen, met een fietskar of een tandemfiets voor jezelf en jouw kind. Er zijn verschillende fietsroutes op het eiland of je kiest zelf een route langs leuke plekken.

Een plek waar je zeker even moet afstappen van je fiets is de Bonrif vuurtoren. De aanblik van de vuurtoren alleen is al mooi, maar je kunt hem ook beklimmen. Voor jonge kinderen kan het best een pittige klimtocht zijn, maar op elke verdieping kun je even uitrusten. Ook kun je naar het natuurcentrum fietsen. Dit is een leuk en leerzaam museum over de dieren van toen en nu rondom ’t eiland. Daarnaast heeft Ameland een tal van verschillende natuurgebieden waar je op de fiets naar toe kunt. Een aanrader is het Recreatiegebied De Vleijen, wat overigens achter het Natuurcentrum ligt. Je vindt hier een recreatieplas met diverse speeltoestellen zoals glijbanen, schommels en een uitkijktoren.

Ameland
© Erik Jan Leusink

Maak een wandeling

Ook te voet is Ameland leuk om te verkennen. Er zijn diverse wandelroutes speciaal voor kinderen opgezet. Zo is het Krumeltjespad een speelse route door het bos. Grappige gezichtjes op bomen of op stenen, paddenstoelen, en diverse vlinders of lieveheersbeestjes wijzen je de weg. Ben je bij het Natuurcentrum neergestreken, dan kun je daar ook het Blote voeten pad volgen. Op blote voeten loop je een pad over verschillende ondergronden die je op dit eiland tegenkomt en moet je verschillende hindernissen overbruggen. Te voet, op de fiets op met de auto: op Ameland zijn er genoeg leuke plekjes, strandtenten, dorpjes of natuurgebieden te verkennen.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!