vakantie op de Isles of Scilly

Vakantie op de Isles of Scilly: de tropische troef van Engeland

Met een bikini in je koffer naar Engeland? Jazeker! Voor de kust van zuidwest Engeland liggen de Isles of Scilly: een archipel die je regelrecht aan het Caribisch gebied doet denken. Met witte stranden en wuivende palmen lijkt het hier in niets op het vaak druilerige vasteland. Voor een exotische escape hoef je dus echt Europa niet uit! We geven tips voor een vakantie op de Isles of Scilly.

Tropisch Engeland?

De woorden ‘tropisch’ en ‘Engeland’ lijken geen natuurlijke combinatie, maar tijdens een vakantie op de Isles of Scilly kan je toch echt op zon, zee en strand rekenen. Hoe dat kan? Door de warme golfstroom, die de eilandengroep een zogenaamd microklimaat geeft. Daarom is de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 20 graden, groeien er palmbomen, vliegen er kleurrijke vogels rond en spot je dolfijnen voor de kustlijn.

vakantie op de Isles of Scilly
© Visit Isles of Scilly

Eilandhoppen op de Isles of Scilly

Vijf van de eilanden in de archipel zijn bewoond en kan je als vakantiebestemming aandoen. Het hoofdeiland is St. Mary’s, met daarnaast de eilanden Tresco, Bryher, St Martin’s and St Agnes. Alleen op St. Mary’s, St. Martin en Bryher kan je ook overnachten. Tijdens een vakantie op de Isles of Scilly kan je er voor kiezen om St. Mary’s als uitvalsbasis te kiezen en van daaruit met de ferry’s de andere eilanden te bezoeken. Op ontdekking gaan doe je het beste op de fiets, of als dat je op winderige dagen iets te veel van het goede is, per golfkarretje. Op St. Mary’s zal je ook de meeste levendigheid vinden, met als hoofdstad Hugh Town waar de nodige pubs en winkels zijn.

Één ding hebben alle vijf de eilanden gemeen: de natuur is de trekpleister. Wandel- en fietsroutes vind je overal maar ook coasteering, zeekajakken, suppen en vogels spotten zijn populair. Bezoek hoe dan ook het eiland St. Martin, en wel om de volgende reden: je kunt er snorkelen met zeehonden! Een kolonie van zo’n honderd zeehonden noemt het waren bij de eilanden hun thuis tussen april en oktober en daar kan je met je snorkel volop van genieten. Alle activiteiten vind je terug op de website van Visit Isles of Scilly.

vakantie op de Isles of Scilly
© Visit Isles of Scilly
vakantie op de Isles of Scilly
© Visit Isles of Scilly

Combineer jij je zonvakantie graag met wat actie? Dan is Protest wat voor jou. Dit Nederlandse merk combineert fashion met sport en heeft niet alleen een wintersportlijn maar ook een te gekke zomercollectie met surfwear, bikini’s en strand outfits. Dit jaar shop je er veel mix & match tankini’s of halterbikini’s en natuurlijk zwembroeken met exotische printjes!

Vakantie op de Isles of Scilly, wat moet je weten?

De Isles of Scilly staan bij de meeste vakantiegangers helemaal niet op de radar. De grootste groep toeristen komt dan ook uit Engeland zelf en dan met name de wat oudere Britten. Dat neemt niet weg dat het vanwege de natuur een uitstekende outdoor bestemming is en je er volop actief kunt zijn als je even genoeg hebt van luieren op de mooie stranden. Verder kan het op St. Mary’s behoorlijk druk worden in de zomermaanden, probeer daarom de maanden juli en augustus te vermijden als dat kan. Heel goedkoop is de bestemming helaas niet, vooral als het gaat om de reis en de accomodaties. Ga daarvoor uit van de Britse prijzen maar dan net iets hoger, zeker in de zomermaanden.

vakantie op de Isles of Scilly
© Visit Isles of Scilly

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kan je rechtstreeks vliegen op Exeter, het dichtstbijzijnde vliegveld op het vasteland. Zijn de tickets prijzig, dan kan je er ook voor kiezen om op een ander Engels vliegveld te vliegen en van daaruit met de trein door te reizen naar de zuidwestkust. Eenmaal daar kan je met de Skybus (een piepklein vliegtuigje) vanuit Exeter, Newquay of Land’s End naar St. Mary’s vliegen, waarbij de kortste vlucht niet langer duurt dan 15 minuten. Alleen de vlucht is al een hele belevenis! Goedkoper maar ook meer onderhevig aan de vaak ruige zee, is de ferry. Vanaf Penzance vaar je in zo’n drie uur tijd naar St. Mary’s. Ook deze tocht is overigens (als de zee niet te wild is) een mooie ervaring. Onderweg kom je langs het vissersdorpje Mousehole, het Minack Theatre (een openluchttheater in de rotsen) en St Michael’s Mount. Onderweg spot je wellicht ook nog dolfijnen of zeehonden!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Vakantie op de Isles of Scilly: de tropische troef van Engeland”

Wat vind jij? Laat van je horen!