De andere kant van Kreta

Genieten van het eilandleven op Kreta

Het echte eilandgevoel in stille dorpjes en prachtige overnachtingen.

Denk jij bij Kreta aan ‘Oh oh Cherso’ en het bomvolle starbeach? Gelukkig kan het ook anders. Ver weg van de party scene en de volgepakte stranden, ligt het dorpje Kavousi en het prachtige Tholos Bay Guesthouse waar je je tijdens een vakantie op Kreta kunt onderdompelen in het charmante eilandleven.

In deze onbekende stip op de kaart speelt het leven zich nog op een traditionele Griekse manier af. Voor drukbezochte toeristische attracties kom je hier niet, want naast een markt en een prachtig wit gepleisterd kerkje is er weinig te zien in het dorp. Kavousi’s enige trekpleister is de naar schatting 3500 jaar oude olijfboom, die net buiten het dorp via een onverhard bergweggetje te bereiken is.

vakantie op Kreta

Tholos Bay Guesthouse

De omgeving roept erom om ontdekt te worden en dé manier om dat te ervaren, is door de B&B Tholos Bay guesthouse als uitvalsbasis te kiezen. Eigenaars zijn de Vlaamse Albert en Nicole van de Velde die de hectiek in België ontvluchtte om hier hun droom te realiseren. Buiten het seizoen, van december tot en met april, zijn Albert en Nicole te vinden in hun olijfboomgaard, waar ze op kleine schaal olijfolie produceren.

Fenomenaal

De gastheer haalt zijn gasten met een 4×4 jeep op in het dorp en slaat een pad in dat nauwelijks zichtbaar is vanaf de weg. Het lijkt wel of hij de afgrond in rijdt, maar hij manoeuvreert keurig tussen de stenen door. Het wordt duidelijk waarom ze voor dit plekje hebben gekozen. Een fenomenaal uitzicht over de baai van Mirabello, olijfboomgaarden en stadjes in de verte. Dat dit schilderachtige landschap ‘eternity view’ wordt genoemd, is geen verrassing.

vakantie op Kreta

Nicole en de hond verwelkomen je enthousiast. Dat je hier tijdens een vakantie op Kreta in de watten wordt gelegd, is een understatement. Zoek met een koel drankje een plekje in de schaduw, werp een blik over de tuin en je beseft dat het hier heel goed toeven is. Dat komt ook doordat Albert en Nicole alles uit de kast halen om hun gasten een aangenaam verblijf te bezorgen.

Een rustige vakantie op Kreta

In dit deel van Kreta staat lokaal en kleinschalig bovenaan. Geen massa’s toeristen, geen resorts en geen straten vol souvenirwinkeltjes. Ook de B&B Tholos Bay guesthouse is zo ingericht. De B&B bestaat uit twee tweepersoonskamers, een suite en een gastenkamer. De B&B is niet bedoeld voor kinderen: “Wij zijn hier tenslotte voor onze rust heengegaan, net als onze gasten”, lacht Nicole. Wil je Kreta in alle rust en vanuit een prachtige plek ontdekken met z’n tweeën, dan is er geen betere plek dan deze.

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

One thought on “Genieten van het eilandleven op Kreta”

Wat vind jij? Laat van je horen!