vakantie op Sardinië

Vakantie op Sardinië: ultiem genieten in de zuidelijke provincie Cagliari

On-Europees, dat is Sardinië. Een paradijselijk eiland op nog geen 2,5 uur vliegen van Nederland waar je je waant op een honeymoon bestemming aan de andere kant van de wereldbol. Maar niets is minder waar. Het Italiaanse Sardinië wacht je op met hagelwitte stranden, blauwer dan blauwe zee en combineert dat met knusse dorpen en een lokale keuken en way of life zoals je dat van Italië gewend bent. Boek ‘m maar vast, die vakantie op Sardinië, want dit is oprecht een droombestemming dicht bij huis.

Het begin van je vakantie op Sardinië

Sardinië is gelegen in de Middellandse Zee, net ten zuiden van Corsica. Het eiland staat bekend om de waanzinnig mooie stranden, waar het er met een kustlijn van bijna 2000 kilometer meer dan genoeg van heeft. De hoofdstad is Cagliari, de toegangspoort tot het eiland en een ideale uitvalsbasis voor je vakantie op Sardinië. Met KLM kan je rechtstreeks van Schiphol naar Cagliari vliegen. Binnen 2,5 uur sta je dan op Sogaer Cagliari Airport, waar je direct je huurauto kunt ophalen om in alle vrijheid het eiland te gaan verkennen. Huur je geen auto, dan pak je vanaf het vliegveld eenvoudig de trein op station Elmas Airport, waarna je binnen 6 minuten in de hoofdstad staat.

Heb je nog niets geboekt voor je aankomende vakantie? Op Sardinië lopen de temperaturen nu al op tot boven de 25 graden en dat zal zo blijven tot ver in het najaar. Niet langer wachten dus, want een last minute naar Sardinië is zo geboekt! In de zomermaanden is het er weliswaar iets drukker, maar dankzij de grote hoeveelheid aan stranden blijven er altijd genoeg fijne plekken over om in rust te genieten van het mooie eiland. De maanden juni en september of zelfs oktober zijn perfect voor meer rust, lagere prijzen en nog altijd heerlijke temperaturen!

vakantie op Sardinië

Hoofdstad Cagliari

Bij eilanden is de hoofdstad vaak alleen het begin- en eindpunt van je reis. Op Sardinië is dat anders. Hoofdstad Cagliari, gelegen in het zuiden, is een mooie uitvalsbasis vanwaar je het eiland kunt bezichtigen. En ver van de stad hoef je niet te gaan als je dat niet wil. Het is namelijk een prachtige historische stad met in de omgeving enkele van de mooiste stranden op het eiland, bijzondere natuur en charmante wijndorpen. De stad zelf is net als Rome gebouwd op 7 heuvels, waardoor je prachtige uitzichtpunten hebt. Bezoek in elk geval Quartiere Castello; het oudste deel van de stad met een grote hoeveelheid middeleeuwse stadsmuren, kathedralen en een prachtige universiteit. Wandel op je gemakje door de charmante straatjes en geniet daarna van het waanzinnige uitzicht bovenop Torre di San Pancrazio!

De mooiste stranden nabij Cagliari

Nog een reden waarom Cagliari een mooie uitvalsbasis is? Veel van de mooiste stranden liggen in en nabij de gelijknamige provincie. Absolute favorieten zijn Poetto en het zuidelijker gelegen Su Giudeu bij Chia. Bij deze laatste kan je zelfs bij ondiep water naar het onbewoonde eilandje wandelen. Neem ook zeker je snorkel mee want in dit kraakheldere water is genoeg te zien! Deze stranden vind je binnen maximaal een uurtje rijden van de hoofdstad. Wil je wel wat verder, dan vind je aan de oostkust nog een paar prachtige stranden die een roadtripje waard zijn, zoals Capo Coda Cavallo, waar je uitkijkt op het Tavolara gebergte, en het uitgestrekte strand van San Teodoro. Meer tips voor de mooiste stranden tijdens je vakantie op Sardinië? Denise van Follow my Footprints kent het eiland als geen ander en heeft heel veel tips!

vakantie op Sardinië
© Shutterstock /Stefano Garau

Proeven van de lokale keuken

Tja, in Italië kan het qua eten en drinken natuurlijk nooit mis gegaan. En dus ook tijdens je vakantie op Sardinië niet. Verwacht echter geen pizza in elk restaurant. Hier zijn het de lokale specialiteiten die de menukaart domineren. Denk dan aan veel verse vis, zoals pasta vongole (schelpdieren) en octopussalade. De bekendste specialiteit is porceddu (speenvarken) maar ook gegrild vlees kom je overal tegen, net als het lokale brood pane carasau, dat bij de maaltijd wordt geserveerd. En wist je dat je in Sardinië ook een hoop wijngaarden vindt? Tijdens je vakantie op Sardinië is een bezoek aan een wijnhuis een echte aanrader want ze maken hier heerlijke wijnen, zoals de Naragus di Cagliari.

Wijnroutes op Sardinië

De echte wijnliefhebbers kunnen tijdens een vakantie op Sardinië een van de vele wijnroutes rijden. Niet alleen een aanrader om te kunnen proeven van de goede lokale wijnen, maar ook om op een leuke manier meer van het eiland te zien. De routes nemen je mee langs wijnhuizen en proeverijen, maar ook langs historische dorpen, mooie baaien en natuur. In het zuiden heb je de La Strada dei Vini Cagliari. Stop in Senorbi bij wijngaard Cantina Trexenta, rijd door typische wijndorpen als Monserrato en Dolianova en maak tussenstops aan de kust voor een lekkere lunch of picknick op het strand. Je eindigt je dag bij een van de vele wijnbarretjes in de hoofdstad. Wat een leven hè? Voor wie nog niet genoeg heeft: ook La Strada del Vino Cannonau, in het oosten van het eiland, is een prachtige wijnroute om te rijden.

vakantie op Sardinië
© Shutterstock/Roberto Murgia

Flamingo’s en vogels spotten

Nog iets wat in Cagliari aan je voeten ligt: een lagune met flamingo’s! Je vindt ze bij Santa Gilla, een reusachtig moeras waar flamingo’s maar al te graag rondstappen. Aan de andere kant van de stad is Parco Naturale Molentargius-Saline een bezoekje waard. Ook hier vind je grote groepen flamingo’s, maar daarnaast ook talloze bijzondere vogelsoorten. Je kunt hier op je gemakje tussen de zoutmeren wandelen, maar misschien nog leuker is om een fiets te huren in Cagliari en een fietstour te doen langs de hoogtepunten van de stad en het natuurpark!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!