vakantie op Sicilië

Vakantie op Sicilië | Het eiland door de ogen van de locals

Eén voet op dit eiland en je bent opslag verliefd

Wat begon als een familiebezoekje eindigde in een liefde voor dit prachtige eiland. Hoewel Sicilië een waanzinnige natuur heeft, dito stranden en heel veel historische plaatsjes, is er één ding dat het echt speciaal maakt. En dat zijn de Sicilianen zelf. Ik liet me leiden door hun tips voor een onvergetelijke vakantie op Sicilië!

Vanuit het vliegtuig zie ik de krater verschijnen van de meest actieve vulkaan van Europa, de Etna. Wauw, heel indrukwekkend! De vulkaan is nog steeds actief en nog niet zo lang geleden is het vliegveld zelfs voor een tijdje afgesloten omdat de vulkaan lava en as spuwde. Eenmaal geland op het eiland ruik ik meteen de geur van de oceaan, hoor de vrolijke luidruchtige Italianen lachen en praten en ervaar ik hoe het is om deel te nemen aan het Italiaanse verkeer. Ja, het avontuur is begonnen. Sinaasappelbomen en citroenbomen karakteriseren het landschap en met een beetje geluk is af en toe een glimp op te vangen van de Etna.

vakantie op Sicilië
Tonnara di Scopello © Samuel Ferrara/Unsplash

Vakantie op Sicilië

Er is maar één manier om een cultuur te ontdekken, dwalen door de smalle straatjes van een stad en kennismaken met de bevolking! De Italianen zijn vriendelijke, levenslustige mensen en het is echt genieten om te horen met hoeveel trots zij over hun eiland vertellen.

Les nummer één tijdens een vakantie op Sicilië: De Sicilianen zijn gek op eten! ’s Ochtends begint de dag in een van de vele koffietentjes die op elke hoek van de straat te vinden te zijn. Onder het genot van een espresso of cappuccino met een zoet broodje erbij de laatste nieuwtjes bespreken. ’s Ochtends bestel ik mijn eerste cappuccino in Italië, gemaakt van verse koffiebonen in een cafetiere zoals zij dat hier doen. En het is niet verzonnen, de Italiaanse koffie is echt de lekkerste! Italianen zijn erg van de tradities, en cappuccino is dan ook maar tot 11 uur ’s ochtends te bestellen. Gelukkig maken ze voor de reizigers nog wel eens een uitzondering dus hoef je die tijdens je vakantie op Sicilië niet te missen.

➸ Wist je dat je op Sicilië ook heel goed kunt kamperen? Het eiland wordt niet voor niets getipt in het lijstje met mooiste campings aan zee in Italië

Historisch Taormina en Siracusa

Dolce far niente is op Sicilië het motto. Oftewel, genieten op zijn Italiaans! En dat betekent vooral dat niks moet en genieten boven alles gaat. Maar hoewel niks doen hier tot een kunst is verheven, is het eiland simpelweg te mooi om er niet op uit te trekken. Aan de oostkust zijn mijn twee favo steden te vinden. De stad Siracusa neemt je duizenden jaren mee terug in de tijd. De eerste bewoners waren de Grieken en zo nu en dan sta ik versteld van de prachtige oude ruïnes die ik tegen kom in het centrum. Vergeet niet het archeologische park hier te bezoeken. Echt een waanzinnig mooie plek met een prachtig oud Grieks theater.

vakantie op Sicilië
Siracusa © Roger Lipera/Unsplash

Maar waar ik echt mijn hart heb verloren is Taormina. Dit oude stadje is gelegen tegen een bergwand en vanaf het plateau midden in het centrum heb je een panoramisch uitzicht over de azuurblauwe oceaan. Naast de historie die de stad ademt zijn er ook ontelbare kleine winkelstraatjes om lekker door te dwalen. Een must visit tijdens je vakantie op Sicilië!

➸ Op 27vakantiedagen Sicilië vind je meer informatie over een vakantie op Sicilië.

Bewonder de Etna

De Italianen zijn er trots op dat ze in bezit zijn van de meest actieve vulkaan van Europa. En terecht! Vanuit de Etnadorpen worden er verschillende excursies georganiseerd naar de top van de vulkaan. Een onvergetelijk ervaring, maar je moet wel van een uitdaging houden. Liever wat relaxter? Koop dat een kaartje voor de trein die rondom de Etna rijdt. De treinrit is zeker zo mooi, met een adembenemend landschap dat van kale zwarte lavagrond overgaat in wijngaarden en amandelboomgaarden. Wat een ervaring om zo’n wonderlijk natuurfenomeen van zo dichtbij te kunnen ervaren!

vakantie op Sicilië
Etna © Aleksandr Bushmakin/Unsplash

Barok in Noto

Denk je dat je alles wel gezien hebt tijdens je vakantie op Sicilië? Niet als je Noto nog niet bezocht hebt. Deze stad heeft echt een stempel gedrukt op het eiland met de wonderbaarlijke verzameling aan barok. Al verwonderend over hoe elk balkon een andere versiering heeft kom ik tot een andere ontdekking. Gebouwen hier zijn gemaakt van tufsteen, een honingkleurende steen dat goud lijkt te kleuren wanneer de zon hierop schijnt. Wat een geluk dat door de wat sluimerige bewolking toch af en toe het zonnetje door komt zetten. Ook zijn er vele kleine winkeltjes die streekproducten verkopen. Even snuffelen tussen de verse kruiden en mooi keukengerei om nog even wat souvenirtjes te scoren voordat ik naar huis ga!

Geschreven door - Hoewel Deborah momenteel psychologie studeert, zou ze het liefst vandaag nog haar backpack pakken om al schrijvend de wereld over te reizen. Haar motto: "Life is about telling stories''.

Wat vind jij? Laat van je horen!