vakantie-zanzibar-dingen-om-te-weten

Op Vakantie naar Zanzibar? 8 Dingen om te Weten

Zanzibar is een eilandengroep voor de kust van Afrika die heel gemakkelijk te bereiken is vanuit Kenia, Uganda, Rwanda en andere delen van Afrika.

Zanzibar is een tropisch paradijs in Oost-Afrika. Veel mensen bezoeken Zanzibar om te duiken en te snorkelen en ‘safari blue’ te verkennen. De fascinerende geschiedenis van de slavenhandel, de beste stranden en het zeeleven maken Zanzibar een bijzondere vakantiebestemming.

In dit artikel bespreken we 8 dingen die je moet weten voordat je Zanzibar bezoekt.

1. Heb ik een visum nodig voor Zanzibar?

uitzicht-vliegtuig-vlucht-overleven

Dat hangt af van het land waar je vandaan komt. Sommige landen zijn vrijgesteld van een visum, waaronder Mozambique, Zuid-Afrika, Kenia, Singapore, Malta, Maleisië en vele andere.

Als je echter buiten die categorie valt, is een visum een vereiste om Zanzibar of Tanzania binnen te komen. Het verkrijgen van een visum voor Tanzania is voor iedereen gemakkelijk gemaakt. Je kunt nu online een visum aanvragen via het e-visumsysteem van Tanzania.

Let op: zorg ervoor dat je paspoort nog zes maanden geldig is voordat je aankomt in Zanzibar.

2. Hoe kom ik op Zanzibar?

Net als andere plaatsen in Afrika landen veel vluchten op Zanzibar. Dat kan het hoofdeiland Unguja of Pemba zijn. Als je met een internationale vlucht reist, kom je aan op Dar es Salaam International Airport.

Vanaf daar kun je een vlucht of veerboot naar Zanzibar nemen. Een vlucht naar Zanzibar kost ongeveer €46 of meer, terwijl een veerboot de budgetoptie is.

3. Wanneer is de beste tijd om Zanzibar te bezoeken?

zanzibar-afrika-aapje

Bij het plannen van je vakantie in Zanzibar is de eerste vraag die je je moet stellen: wat is de beste tijd om Zanzibar te bezoeken? Weten wat het beste seizoen is om een bestemming te bezoeken is de eerste stap in het plannen van de vakantie.

Wat Zanzibar betreft, is de beste tijd voor een bezoek het droge seizoen. Het droge seizoen begint van juni tot september en loopt van half december tot en met februari.

Het regenseizoen is van april tot mei. Als je je vakantie in het droge seizoen plant, heb je de beste kans om te genieten van de prachtige stranden en excursies die Zanzibar te bieden heeft.

Houd rekening met temperaturen tussen 28°C en 34°C gedurende het hele jaar.

4. Hoe zit het met de kosten in Zanzibar?

Zanzibar is een zeer populaire strandvakantiebestemming, dus je moet weten dat de kosten variëren voor elk type toerist.

Of je nu op zoek bent naar luxe of budget hotels en lodges, er is altijd voor ieder wat wils. Je vakantie kan te prijzig of te goedkoop zijn, wat telt is het comfortniveau dat je kiest.

Houd er rekening mee dat de kosten kunnen variëren van € 33 tot € 1.116 en zelfs meer per nacht. Als je in luxe vijfsterrenhotels in Zanzibar verblijft, betaal je natuurlijk meer dan in hostels en lodges voor backpackers in Stone Town of andere delen van Zanzibar.

Er zijn verschillende excursies zoals duiken, snorkelen, historische rondleidingen, kruidentochten, Prison Island en Safari Blue. Deze activiteiten variëren in prijs afhankelijk van de tijd die je aan de activiteit besteedt.

Voor maaltijden en drankjes is de prijs redelijk. Bier drinken kost niet meer dan €2, terwijl andere drankjes minder dan €1 kosten. De prijzen van zeevoedsel en cultureel voedsel variëren van plaats tot plaats, afhankelijk van de locatie en de kwaliteit van de geboden service.

5. Hoe zit het met de lokale keuken en het eten in Zanzibar?

bananen-eten-zanzibar

Het eten en de lokale keuken van Zanzibar zit vol met lokale kruiden. De keuken van Zanzibar is een mix van verschillende culturen.

Al deze culturen hebben de hele bereiding en inhoud van het voedsel op Zanzibar beïnvloed. Verwacht exotische gerechten met veel smaak. Een van de populairste gerechten is de specerijentaart die in bijna elke stad en elk dorp verkrijgbaar is. Deze cake wordt gemaakt van nootmuskaat, chocolade, kaneel en kruidnagel. Naast specerijen is zeevoedsel het beste voedsel dat je hier in Zanzibar kunt eten.

6. Wat is de hoofdstad van Zanzibar?

De hoofdstad van Zanzibar is Stone Town. Het is een van de oude havens in Oost-Afrika en een van de UNESCO culturele erfgoederen. Met unieke architectuur die dateert uit de 10e eeuw. Stone Town heeft een lange geschiedenis van slavenhandel tot in de 19e eeuw.

Vandaag de dag bestaat Stone Town nog uit verschillende oude gebouwen, waaronder moskeeën, kerken en een museum. Als je door de straten loopt, kom je door de smalle straatjes met nachtmarkten die vaak door toeristen worden bezocht. Stone Town biedt de beste luxe lodges voor overnachtingen en ontspanning overdag.

7. Welke tropische ziekten komen voor in Zanzibar?

is-zanzibar-veilig-voor-toeristen-vakantie

Het hele eiland Zanzibar is vatbaar voor Malaria. Net als in andere tropische gebieden in Afrika kunnen muggen een probleem zijn tijdens het warme seizoen.

Sommige bezoekers geven er de voorkeur aan om anti-malaria zalfjes mee te nemen of malariapillen. Je moet je arts raadplegen voordat je deze pillen inneemt, waaronder Doxycycline Atovaquone/Proguanil of Mefloquine.

8. Wat zijn de beroemde specerijen van Zanzibar?

Zanzibar heeft de bijnaam ‘spice island’ of terwijl, ‘specerijen eiland’. Deze naam heeft het eiland verdiend als de grootste producent en exporteur van specerijen in Oost-Afrika.

Al eeuwenlang handelt Zanzibar in specerijen. De belangrijkste specerijen exportproducten van Zanzibar zijn kruidnagel, chili, zwarte peper, nootmuskaat, kardemom, kurkuma en kaneel.

Kruidnagel is de meest geproduceerde specerij. Andere specerijen die op Zanzibar worden verbouwd zijn vanille, saffraan en citroengras. Als je in Zanzibar bent, kun je een dagtocht aanvragen voor een specerijentour.

Wat vind jij? Laat van je horen!