reis door Colombia

Van de gebaande paden tijdens een reis door Colombia

Tijdens een reis door Colombia wil je natuurlijk de hoogtepunten zien. Op veel van deze populaire plekken moet je de ervaring wel delen met heel veel andere toeristen. Wie een beetje meer moeite doet, staat net buiten de gebaande paden de mooiste belevenissen te wachten. We noemen drie van dit soort plekken waar je je niet omringd met toeristen, maar met de Colombianen.

Popayán en Tierradentro

Het is een van de meest geliefde steden onder Colombianen, maar toeristen laten Popayán vaak links liggen. Deze koloniale stad wordt ook wel de witte stad genoemd, een bijnaam die het te danken heeft aan alle witgeverfde huizen. Popayán bruist van het leven; het is namelijk een echte studentenstad en dat ervaar je tijdens een bezoek aan de sfeervolle parken en de vele gezellige restaurantjes. Maar niet alleen de stad zelf is de reis ernaartoe waard; Popayán is ook een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan de nabijgelegen archeologische vindplaats Tierradentro. Een mysterieuze plek met oude grafkelders van een pre-Colombiaanse stam die zeker de moeite van een bezoek waard is!

♡ Tip: vlakbij Popayán ligt het dorpje Silvia. Elke dinsdag wordt hier een markt gehouden waar leden van de Guambiano stam uit de hele omgeving naartoe komen om hun producten aan te bieden. Deze tip (en vele andere!) komt van Van Verre Reizen; een reisorganisatie waar je rondreis Colombia op maat wordt samengesteld met zowel de hoogtepunten als dit soort goed verborgen pareltjes.

Krijg hier vast een kijkje in het mysterieuze Tierradentro:

Paradijselijk eiland Providencia

Wil je je reis naar Colombia afsluiten met een paar dagen lekker chillen aan een paradijselijk strand? Dan wil je dat strand vast niet delen met te veel andere toeristen. Een gouden tip is het eiland Providencia. Er zijn maar twee manieren om op dit eiland te komen: per catamaran of per vliegtuigje vanuit San Andrés. Je moet er dus wat moeite voor doen om er te komen maar dan wacht je ook wel een strandbestemming waar massatoerisme iets uit een andere wereld is. Providencia is dan ook niet uitgerust met luxe resorts; het eiland moet het echt hebben van haar charme. De eilandbewoners spreken nog steeds de Creoolse taal en je proeft de lokale keuken met de bijzondere mix van invloeden bij gezellige eetstalletjes op het strand.

♡ Lees ook: 6 tips voor je bezoek aan Cartagena

reis door Colombia
© Guillermo Bresciano/Unsplash

Salamina en Samaria vallei: alternatief voor Salento en Cocora vallei

De torenhoge palmbomen van de Cocora vallei zijn misschien wel de meest gefotografeerde plek tijdens een reis door Colombia. Maar wat je op de foto’s vaak niet ziet is de horde toeristen die hier zo’n beetje elke dag van het jaar te vinden is. Dat kan ook anders! De Samaria vallei heeft precies dezelfde soort uitzichten op de kenmerkende waxpalmen maar dan zonder de drukte. De vallei ligt zo’n 150 kilometer noordelijker dan Cocora, maar eveneens midden in het Colombiaanse koffieproductiegebied.

Je kunt in de Samaria vallei prachtige wandelingen maken waarbij je de waanzinnige natuur niet zelden helemaal voor jezelf hebt. Een hoogtepunt is de Mirador Samaria, gelegen op zo’n 6 kilometer van het stadje San Félix. Er zijn enkele accommodaties in de vallei te vinden, maar je kunt voor je bezoek aan de Samaria vallei ook Salamina als uitvalsbasis nemen, dat 33 kilometer verderop ligt. Het is te vergelijken met het populaire Salento, dat als uitvalsbasis wordt gebruikt voor een bezoek aan de Cocora vallei, alleen is Salamina veel rustiger en voelt het een stuk authentieker aan.

reis door Colombia
© Michael Baron/Unsplash
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!