vegan in Barcelona

Vegan in Barcelona: restaurants en gerechten om te onthouden

Locals en toeristen, in Barcelona eten ze de hele dag. Na het ontbijt lekker lang lunchen en natuurlijk tapas als avondeten. Waarom ook niet? Maar hoe zit dat als vegan in Barcelona? Renée helpt je de weg te vinden tussen alle paella’s en bocadillos!

Je leest het goed. Ik eet geen vlees, vis en ook geen kaas(!). Melk laat ik staan, ik bak nooit meer ’n eitje en over het eten van honing ben ik nog in conclaaf met mezelf. En ik ben in Barcelona. Oei! Of dat lastig is in deze typisch Catalaanse stad? Eigenlijk helemaal niet.

Vegan in Barcelona: stad voor bewuste eters

Waar men Berlijn op nummer 1 en Amsterdam op nummer 3 zet, staat Barcelona daar precies tussenin. Naar verhalen de op een na beste stad voor veganisten en vegetariërs. Maar ook ideaal voor flexitariers, mensen die allergisch zijn voor soja of een gluten- en/of lactose-intolerantie hebben. Dat vind ik dus tof. Bewust eten staat hier absoluut in de spotlight.

vegan in Barcelona

Bewust eten staat hier absoluut in de spotlight

Menukaarten in Barcelona worden gesierd met symbolen van ingrediënten en tapas-tours met als thema ‘Sin gluten’ of ‘Veggie Barcelona’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Bestel jij een pizza zonder kaas of Crème de Catalana zonder ei? Zelfs daar wordt niet meer raar van opgekeken. En op festivals trouwens, want die zijn er hier genoeg, zijn de rijen langer voor het eten dan voor de drankjes. En reken maar dat er voor iedereen iets lekkers en geschikts te koop is.

vegan in Barcelona

“Sin carne por favor”

Je bent op vakantie en daar hoort uiteten gaan wel een beetje bij. En natuurlijk verwacht je ook als vegan in Barcelona iets meer dan alleen een blad sla met een wortel erop. In de traditionele Spaanse/Catalaanse restaurants is het bijna de norm dat de menukaart vol staat met vis- en vleesgerechten. Daarnaast wat kaas of groenten, maar verpakt in spek of ham. Zo zit de Spaanse keuken nou eenmaal in elkaar. Mijn motto: vragen staat altijd vrij. Als je het maar netjes doet. En in de juiste taal want in zulke traditionele restaurants wordt er maar minimaal Engels gekletst. Zinnetjes om te houden als je als vegan in Barcelona bent:

❃ Hay carne/pollo en este plato? Zit er vlees/kip in dit gerecht?
❃ Tenéis algo sin pescado? Heeft u iets zonder vis?
❃ Que verduras están disponibles? Welke groenten zijn er beschikbaar?
❃ Soy vegetariano/a. Ik ben vegetariër.
❃ Soy vegano/a. Ik ben vegan.

vegan in Barcelona

Mercado’s & picnics

Een flinke tas is een must-bring als je naar Barcelona gaat. Niet perse om dingen mee naar huis te nemen, maar ook gewoon om je aankopen daar in mee te slepen. Deze Noord-Spaanse stad is met recht een fantastische plek als het gaat om markten en winkels waar je uren doorheen kunt dwalen om een smakelijke en uitgebreide hap te verzamelen. Laad die tas maar vol: brood, groenten en fruit(smoothies). Maar ook met olijven, dadels, noten en empanadas. Plof vervolgens ergens neer in de zon, met je voeten in het gras en eet smakelijk!

  RESTAURANT TIPS  
   

Vegan restaurants in Barcelona: keuze in overvloed

Waar een veganistisch restaurant misschien het beeld oproept van serveersters op sokken en met een ring door de neus, bewijst Barcelona het tegendeel. De lijst met vegetarische en veganistische restaurants, bars en deli-shops blijft maar groeien en neemt inmiddels al meerdere kantjes papier in beslag. En geheel in balans wat sfeer en uitstraling betreft. Van alternatief of basic tot uber-hip en super-zweef. Veggies voor iedere doelgroep. Olé! Deze V-restaurants raad ik jou aan:

#1 – Veggie Garden, persoonlijke favoriet. Beide vestigingen zijn te herkennen aan de grote gekleurde muurschilderingen. Kies gerechten als tapas, salades of soep. Maar de absolute specialiteiten zijn gerechten uit Nepalese keuken.
– Carrer dels Àngels, Barcelona
– Gran Via de les Corts Catalanes, Barcelona

#2 – Vegetalia. Zelfs 3 vestigingen. Het liefst ga ik naar die op het plein van de Santa Maria del Mar kathedraal. Het menu van dit restaurant stroomt over van zowel bekende als onbekende vegan-gerechten. Tip: check de lange lijst met toetjes en taartjes!
– Plaça d’Emili Vendrell, Barcelona
– Carrer dels Escudellers, Barcelona
– Plaça del Fossar de les Moreres, Barcelona

vegan in Barcelona

#3 – Aguaribay, een klein en gezellig vegetarische restaurant. Je vindt ‘m in een smalle straat in de leuke wijk Poblenou. Wat er op de kaart staat? Eigenlijk alleen maar verrassende gerechten. En let op: de porties zijn niet misselijk.
– Carrer de Ramon Turró. Barcelona

#4 – Flax & Kale, voor iedereen die van supergezond en bijzonder eten houdt. Een perfecte locatie voor de flexitariër. Hun motto: gezond eten en in sapjes horen zoveel mogelijk vitaminen. Qua prijs schiet dit restaurant trouwens wel flink boven mijn andere tips uit.
– Carrer dels Tallers, Barcelona

#5 – Mannà Gelats, want bij warm weer wil je ijsjes! Hier vind je zelfs mojito-ijs! Gelukkig laat de vrolijke mevrouw achter de toonbank je van alles proeven zodat je naderhand met een grote grijns, en met een hoorntje vol bolletjes, de winkel uitstapt.
– Carrer dels Banys Nous, Barcelona

vegan in Barcelona

  VEGAN TAPAS  
   

Veganistische tapas
Pan con tomate – brood met tomaat, knoflook en olie
Pimientos asados – geroosterde kleine paprika’s
Champinones al ajjllo – champignons met knoflook
Alcochofas al ajjllo – artisjokken met knoflook
Escalivada – gegrilde aubergine met ui en paprika
Ceitunas – olijven

Vegetarische tapas
Tortilla de patata – aardappelomelet
Tortilla de pimientos – aardappelomelet met paprika
Tabla de quesos – kaasplankje
Croquetas de queso – kaaskroketjes
Patatas bravas – gebakken aardappelen met knoflookmayonaise

vegan in Barcelona

Geschreven door - Zolang je je ogen openhoudt, komt het avontuur vanzelf. Met dit in haar achterhoofd, beleeft Renée haar reizen en vakanties. Ervaringen omtoveren in verhalen is geen enkel probleem voor deze freelance schrijfster.

Wat vind jij? Laat van je horen!