restaurants in Praag

Vegetarische restaurants in Praag

De beste vega-adresjes in de hoofdstad van Carnivorenland Tsjechië.

In de hoofdstad van diehard carnivorenland Tsjechië, vliegen de vleesgerechten je om de oren en is het even zoeken naar een vegetarisch maaltijd. Wij hebben onze drie favoriete vegetarische restaurants in Praag voor je op een rijtje gezet.

Spectaculair dineren bij Lehka Hlava

Bij binnenkomst in Lehka Hlava stap je vanuit het drukke Praag een oase van rust binnen. Het interieur is verzorgd door een drietal Tsjechische kunstenaars. Het resultaat: dineren onder een sterrenhemel met honderden lichtjes, een grote eivormige openhaard en een prachtige open keuken. De menukaart stelt ook niet teleur. Zo kun je kiezen voor vegetarische gyros met home-made tzatziki, carpaccio van bieten met gorgonzola en walnoten of gegrilde groente kebab met gerookte tofu. Ook handig: op de menukaart wordt met behulp van symbolen extra informatie over gerechten gegeven waarmee je in één opslag ziet of een gerecht bijvoorbeeld veganistisch of glutenvrij is.

De keuken van Lekha Hlava is dagelijks geopend tot tien uur. In verband met de drukte is telefonisch reserveren aan te raden. Mocht je toch spontaan komen, dan hanteert het restaurant bij drukte een ‘shared dining’ concept, waarbij je een grotere tafel kunt delen met andere gasten. Een erg leuk initiatief! Voor twee personen moesten we € 26,- afrekenen voor een hoofdgerecht, nagerecht en twee cactusbiertjes.

Lokaal bij Estrella

Het kleine restaurantje Estrella ligt verborgen in een rustige straat in hartje Praag op zo’n 15 minuten lopen vanaf de Karelsbrug. Het interieur is hier wat minder spectaculair dan bij Lehka Hlava, maar dat is meteen vergeten als we het eten proeven. Het feit dat zelfs mijn niet-vegetarische tafelgenoot zit te smullen zegt genoeg! De biertjes die hier geschonken worden zijn afkomstig uit kleine lokale brouwerijen en de biologische wijnen zijn heerlijk.

Ook hier is reserveren aan te raden wil je verzekerd zijn van een tafeltje! Op zondag en maandag is het restaurant gesloten. De rest van de week is de keuken tot 21.30u geopend. Voor een 3-gangen menu betaal je nog geen 12 euro per persoon en ’s middags kun je voor maar vijf euro van een twee-gangenlunch genieten.

Traditioneel bij LoVeg

LoVeg is gevestigd op de bovenste verdieping van een historisch gebouw in het centrum van Praag. Om het restaurant te bereiken moet je eerst vier trappen beklimmen, maar vervolgens wordt je beloond met een prachtig uitzicht op Prague Castle. Bij LoVeg worden voornamelijk traditionele Tsjechische gerechten gereserveerd, maar dan met een vegetarische twist. Op de kaart vind je bijvoorbeeld vega ‘vlees’ met Tsjechische saus van room en cranberries en een vegetarische variant van een Tsjechische klassieker: goulash. Ook heb je hier de keuze uit verschillende glutenvrije en raw food gerechten en worden er biologische biertjes en likeurtjes geschonken.

Voor twee voorgerechten, hoofdgerechten en biologische wijntjes waren we met twee personen iets meer dan dertig euro kwijt. Je kunt hier niet pinnen, dus zorg dat je genoeg cash bij je hebt. Reserveren kan online en is alleen noodzakelijk als je op het balkon wilt dineren.

Geschreven door - Marije is een schrijvend reisfanaat die altijd op zoek is naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de grote massa. Het liefst gaat ze voorzien van backpack naar bestemmingen met een hoog cultuurshock-gehalte.

Wat vind jij? Laat van je horen!