Hoe zit het eigenlijk met veiligheid op Curaçao?
Spookverhalen en ghettocultuur: over de keerzijde van een paradijselijk eiland
Als je op het eiland aankomt, hoor je de spookverhalen direct: het is crimineel op het paradijselijke Curaçao. Het gaat zelfs rond dat de criminaliteit ook steeds vaker leidt tot lichamelijke mishandeling. Hoe zit dit nou en is dat de vakantie wel waard?
De keerzijde van het paradijs
Toen ik voor een stage 3,5 maand op Curaçao woonde, heb ik gelukkig niets vervelenders meegemaakt dan een zwerver die het huis binnen was geslopen en wegrende met ons strijkijzer. Maar ik was me er heel erg van bewust dat het erger kon, want ook die verhalen hoorde ik vaak genoeg van andere stagiaires. Curaçao is een prachtig eiland, waar je een hele mooie vakantie kunt beleven. Maar achter de resorts schuilt ook een andere kant en ondanks dat het je niet af hoeft te schrikken, kan het geen kwaad om je daarvan bewust te zijn.
Veiligheid op Curaçao: Ghettocultuur
“Op Curaçao groeien jongens op in een ghettocultuur”, legt Frank Bovenkerk, emeritus hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht, uit. “Ze leven in buurten met extreem hoge werkloosheid, lage inkomens en veel drugsverslaving.” Dat krijgen ze nou eenmaal van kleins af aan mee. “Er zijn veel gezinnen die van de drugsverkoop leven. Vaders gaan van de ene vrouw naar de andere en zijn geen rolmodel voor hun zonen. Kinderen maken vaak hun school niet af. Ze brengen de dag door op straat en vormen daar jeugdgroepen. Ze hebben geen opleiding, geen baan en geen perspectief.”
Nederlanders zijn rijk
“Nederlandse toeristen en stagiaires zijn naar verhouding rijk en daarom aantrekkelijk voor criminelen”, gaat Bovenkerk verder. Uit het jaarverslag 2013 van het Openbaar Ministerie bleek dat het aantal diefstallen met geweldpleging vorig jaar naar 577 is gestegen. Dat is het hoogste aantal aangiften sinds 2006. Natuurlijk, ook in Nederland komt dit soort misdaden voor, maar omdat Curaçao maar 150.000 inwoners telt, gebeurt het daar relatief toch echt vaker.
Tips voor je eigen veiligheid op Curaçao
Helemaal voorkomen kun je het natuurlijk nooit, maar uit eigen ervaring kan ik een aantal tips geven waardoor je je zeker een stuk veiliger voelt en het risico verlaagt om in zo’n vervelende situatie terecht te komen.
- Huur een auto; ga niet ’s avonds te voet over straat en ook een scooter is niet aan te raden.
- Doe de deuren van je auto en accommodatie altijd op slot, ook als je er zelf bent.
- Zorg dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Mijn autoverhuurder zei: ‘ook al is het maar een gulden, chollers (red. zwervers) doen er alles voor om die te krijgen’.
- Neem niet te veel contant geld mee en geef bij een overval alles wat je hebt meteen af om erger te voorkomen.
- Beweeg in een groep. Met meer mensen sta je toch nét iets sterker.
- Blijf niet als laatste hangen op feestjes. In het donker met weinig mensen om je heen ben je een makkelijk slachtoffer.
Er zijn ook een aantal plaatsen waarvan men mij afraadde er ’s nachts nog rond te lopen: de Penstraat, de wegen bij Westpunt, Otrobanda en bij het Waaigat. Maar over het algemeen geldt dat er altijd wel veiligere opties te bedenken zijn om van A naar B te komen dan met de benenwagen. Bespaar niet op een taxi als je het gevoel hebt dat je hem nodig hebt.
Laat je niet afschrikken!
Schrik niet van vervelende ervaringen van anderen. Overal ter wereld gebeuren nare dingen. Het valt heus allemaal wel mee, maar Curaçao is nu eenmaal niet alleen het paradijselijke vakantieoord dat je uit de reisbrochures kent. Als je oplet en je gezond verstand gebruikt is er geen reden om niet vooral ontzettend te genieten van een heerlijk relaxte vakantie. ‘Chillen op de Antillen’ met parelwitte stranden en een helderblauwe zee: het zijn clichés die Curaçao je zeker biedt. Het eiland heeft alle elementen voor een mooie reis. Dus já, hou de tips in je achterhoofd en boek die vakantie!
Naast veiligheid op Curaçao ook andere reistips op doen? Lees ons artikel Strandhoppen op Curaçao voor een overzicht van de fijnste stranden op het eiland!
Otrobanda is inmiddels veiliger dan de toeristische plekken. Tijd voor een update
Ik ben ook erg benieuwd naar de update van de straten nu. Er is zoveel veranderd in een paar jaar.