Vélô Toulouse

Op Hollandse wijze door een Franse stad met Vélô Toulouse

Het Bicycle Sharing System is simpel, praktisch en spotgoedkoop. Onze OV-fiets, maar dan leuker!

Je kunt Toulouse ontdekken in een toeristenbus, vanuit een auto, of ouderwets de benenwagen nemen. Maar wat is er nou charmanter en handiger dan het verkennen van alle leuke plekjes op een fiets?

Vélô Toulouse

Je zou misschien denken dat het huren van een fiets een tijdrovende en bovenal prijzige aangelegenheid is. Maar in Toulouse heeft men, onder de naam Vélô Toulouse, een prima en zo goed als gratis oplossing gevonden: een bicycle sharing system. Deze systemen zijn de afgelopen tien jaar wereldwijd als paddenstoelen uit de grond geschoten en dat is niet voor niks.

Hoe werkt het?

Door heel Toulouse is ongeveer om de drie straten een fietsenstalling te vinden, waarin met een beetje geluk één of meerdere stadsfietsen van Vélô Toulouse gestald staan. Voor je begint koop je op een van deze locaties een persoonlijke kaart. Hierop staat een nummer, dat je in het vervolg in combinatie met een zelf gekozen pincode gebruikt om een fiets naar keuze te ontsluiten. Neem de fiets uit de stalling en ga op weg!

Vélô Toulouse
Henrique Ferreira/Unsplash

De stad verkennen

Toulouse heeft een compact centrum, bestaande uit zowel schattige straatjes als brede lanen, en is bovendien een paar erg mooie rivieren en stadsparken rijk. Of je nu op kerkenjacht bent, je kledingkast aan wilt vullen op rue d’Alsace-Lorraine of een rustig plekje zoekt waar je een goed boek kunt lezen, de Vélô Toulouse stations zijn alom aanwezig.

Een tip voor in de zomer: begin actief met een tocht langs de boulevard van rivier de Garonne en zoek als je uitgefietst bent het park aan de oever naast de brug Pont Neuf op! Met het uitzicht op het stille water en de prachtige brug is het hier heerlijk toeven. Neem een stokbroodje en wat dips of beleg mee en geniet van de zon, of verbaas de Fransozen met je beste volleyball/badminton/tafeltenniskunsten tijdens een van de activiteiten die in de zomer in het park georganiseerd worden.

Het prijskaartje

Zolang je de Vélô Toulouse fiets steeds binnen een half uur even ‘incheckt’ bij één van de vele stations, kost een gehele dag fietsen je slechts €1,20 – zelfs minder als je een week- of maandkaart koopt. Het centrum van de stad is in een half uur makkelijk volledig te doorkruisen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je bij elke trip opgehouden wordt door meerdere check-ins. Mocht je toch liever een langere fietstocht willen maken dan is dat tegen een kleine toeslag ook mogelijk.

Geen Amsterdam

Wanneer je je mengt in het verkeer is het belangrijk dat je in gedachten houdt dat men in Frankrijk lang niet zo gewend is aan fietsers als wij Nederlanders dat zijn. Er zijn soms wel fietspaden op de weg aangegeven, al dan niet groen gekleurd, maar vaak komt het er op neer dat je op de busbaan of gewoon tussen de auto’s door fietst. Rekening houden met het overige verkeer is dus geen overbodige luxe.

Daarnaast beschikken de fietsen niet over een eigen slot, waardoor je altijd afhankelijk bent van de fietsenstallingen van Vélô Toulouse zelf. Dat kan een belemmering zijn als je bijvoorbeeld even snel naar binnen wilt bij een schattig winkeltje, maar eerst een stalling moet zoeken en het resterende stuk moet lopen.

Meer info over Vélô Toulouse

Toch maken de geringe kosten en het grote gemak dit een prima manier om de stad te verkennen en met grote tijdswinst op plaatsen te komen waar geen bussen of auto’s te vinden zijn. Probeer het eens, in Toulouse of in één van de 535 andere steden waar een bicycle sharing system aanwezig is! Meer info hierover? Kijk hier voor een wereldkaart met alle locaties.

Beeld: Henrique Ferreira/Unsplash
Geschreven door - Met een voorliefde voor metropolen en uitgestorven stukken natuur schrijft Karlijn met ofwel een praktische, ofwel een dromerige inslag graag over wat ze meemaakt op reis. Ze is vers afgestudeerd Communicatie- en Informatiewetenschapper.

One thought on “Op Hollandse wijze door een Franse stad met Vélô Toulouse”

Wat vind jij? Laat van je horen!