Verblijven bij een gastgezin tijdens je reis
Want de ultieme manier om een land écht te leren kennen is bij de locals
Vier weken lang was het huis van Rosita in Granada, Nicaragua mijn tweede thuis. Er werden drie maaltijden per dag voor me gekookt, ze oefenden Spaans met me, lieten me de mooiste plekjes van hun stad zien en dat allemaal met heel veel liefde. Want zoals ze in Nicaragua zeggen: Mi casa es su casa. En zo voelt het ook echt.
Welkom in pyjama
Er is geen betere manier om je meteen thuis te voelen in een vreemd land dan wanneer je verblijft bij een gastgezin. Moe van de lange reis, de cultuurshock en taalbarrière zag ik als een berg op tegen de laatste kilometers naar mijn nieuwe huis. Gelukkig regelde mijn taalschool in Granada voor mijn aankomst een gastgezin voor me en een taxi die me ’s avonds laat van het vliegveld naar het huis bracht. Mijn Nicaraguaanse mama stond me zoals afgesproken om middernacht op te wachten. Ik verstond geen woord Spaans en zij sprak geen Engels. Dat en het feit dat we er allebei niet op ons best uit zagen (zij in pyjama, ik uitgeput van de reis), schepte meteen een band.
Alles is mogelijk
Of het nu gaat om vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika, een stage in Finland of een backpack vakantie in Costa Rica. In elk land, voor elke situatie, zijn er wel mogelijkheden om bij een gastgezin te verblijven.
Er zijn talloze organisaties die dat voor je regelen. Voor Astrid Goossens, Latijns Amerika Specialist, was verblijven in een gastgezin tijdens haar reis een ideale combinatie. “Tijdens mijn reis wilde ik in Bolivia vrijwilligerswerk en een taalcursus doen. Veel taalscholen regelen ook een gastgezin voor je, ideaal. Ik verbleef in Sucre en het was in een woord geweldig! De organisatie Stay in Sucre regelde naast het gezin ook mijn vrijwilligerswerk en talenschool.”
Waar vind je het?
Ter plekke bij iemand aanbellen is over het algemeen niet de beste optie, dus ga goed voorbereid naar je bestemming toe. Laat een organisatie met de contacten ter plaatse het verblijf voor je regelen. Zo weet je dat er goede voorzieningen zijn, er een bed voor je is en er voor je wordt gezorgd. Er zijn Nederlandse organisaties die een gastgezin voor je regelen, zoals YFU en Projects Abroad. Dat gaat vaak hand in hand met vrijwilligerswerk of een taalcursus. Ook organisaties specifiek gericht op een land of een plaats hebben vaak contacten met gastgezinnen.
Match
Natuurlijk is het hopen op een goede match en het kan altijd tegenvallen. Maar als je een klik hebt met je gezin, beleef je er gegarandeerd een fantastische tijd. Daar kan Astrid over meepraten. “Ik werd warm en met open armen ontvangen. Het begin was wat onwennig, maar je bouwt zo snel een band op met het gezin. Het afscheid was emotioneel en moeilijk. Ik heb het geluk gehad er een tweede familie bij te hebben en spreek zo nu en dan mijn Boliviaanse moeder nog.”
Pluspunten
Als je open staat voor het avontuur van wonen bij vreemden, heeft het heel wat voordelen. Het maakt je verblijf in een vreemd land stukken makkelijker. Astrid: “Je krijgt meer van de cultuur mee, spreekt de taal veel sneller, komt meer in contact met locals, je proeft specialiteiten zoals de locals het maken en je komt op mooie, bijzondere en niet-toeristische plaatsen. En met een beetje geluk hou je er een tweede familie aan de andere kant van de wereld aan over. Ik had het voor geen goud willen missen.”
Nieuwsgierig geworden?
Als je even op internet rond zoekt, word je al snel overladen met organisaties die je bij een gastgezin kunnen plaatsen. Let er wel goed op dat ze betrouwbaar zijn en check vooraf ervaringen van andere reizigers. Meer info vind je op de websites van Projects-abroad en Youth For Understanding.