Vierwoudstrekenmeer

Vakantie aan het Vierwoudstrekenmeer in Zwitserland

Omgeven door hoge bergen, historische steden en uitgestrekte landschappen met her en der kastelen en dorpjes, ligt het Vierwoudstrekenmeer. In dit mooie stukje Centraal-Zwitserland is het genieten- zomer én winter. Pak de auto en ontdek op je gemakje alle hoogtepunten!

Vierwoudstedenmeer?

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: wat voor veel van ons bekend staat als het Vierwoudstedenmeer, heet eigenlijk het Vierwoudstrekenmeer. De spraakverwarring is ontstaan door de Duitse benaming ‘Vierwaldstättersee’, waarbij Stätte in de juiste vertaling ‘streek’ is en niet ‘stad’. Om de verwarring compleet te maken is ‘Meer van Luzern’ ook een gebruikelijke naam.

Maar, het Vierwoudstrekenmeer dus. Gelegen in het hart van Zwitserland op ruim 400 meter hoogte. De regio kent talloze steden en bezienswaardigheden. Je bezoekt ze het makkelijkst door de auto te pakken en een roadtrip te maken, of een centrale uitvalsbasis te kiezen en van daaruit uitstapjes te maken. We noemen een aantal plekken die absoluut op je route horen!

Vierwoudstrekenmeer

Roaming in Zwitserland. Er bestaat nogal wat verwarring over, want kan je nu wel of niet gebruikmaken van 4G binnen je eigen bundel in Zwitserland, dat níet binnen de EU valt? Bij diverse providers moet je hiervoor in de kleine lettertjes duiken, omdat het bijvoorbeeld van je abonnement afhankelijk is. Met Vodafone ben je het meest gunstig uit: als je belt, sms’t en internet met een Vodafone abonnement dan ben niet alleen in Zwitserland maar ook in Turkije en Albanië altijd net zo mobiel als in Nederland.

Luzern – De toegangspoort

Het is historisch, compact, autovrij en het ideale beginpunt van een reis langs het Vierwoudstrekenmeer. Luzern is de hoofdstad van het gelijknamige kanton en bezit genoeg bezienswaardigheden om een hele dag rond te struinen. Bewandel de eeuwenoude kapelbrug en volg de Middeleeuwse stadsmuur naar het schilderachtige hart van deze hoofdstad.

Luzern is is ook een populair beginpunt voor reizigers richting het Vierwoudstrekenmeer en de andere hoogtepunten van Centraal-Zwitserland. Ook een aanrader: vanuit Luzern vertrekt de Wilhelm Tell Express, waarmee je per boot het Vierwoudstrekenmeer verkent en daarna op een van de mooiste treinroutes verder reist naar Ticino, in de zuidelijke Alpen.

Vierwoudstrekenmeer

Vierwoudstrekenmeer

Ongerepte natuur met veenlandschappen, alpenweiden en torenhoge bergen

Entlebuch – Luzern’s Wilde Westen

In het achterland van Luzern ligt het UNESCO Biosfeer reservaat Entlebuch. Officieel geen onderdeel van het Vierwoudstrekenmeer, maar dit mekka voor natuurliefhebbers is absoluut een uitstapje waard. Dit stukje land wordt ook wel het Wilde Westen van Luzern genoemd, een naam die het te danken heeft aan de ongerepte natuur met veenlandschappen, alpenweiden en torenhoge bergen. Er zijn verschillende paden aangelegd over een oppervlakte van 400 kilometer, dus trek je wandelschoenen maar aan!

Stans – Panoramische uitzichten

Ingeklemd tussen de bergen en het Vierwoudstrekenmeer ligt het historische stadje Stans op 20 minuten rijden van Luzern. Luzern heeft de bekendheid, maar stiekem is Stans nog veel mooier. Slenter door de steegjes en pleintjes en sta op elke hoek stil voor de historische monumenten, kerken en decadente patriciërs huizen.

Vierwoudstrekenmeer

Vierwoudstrekenmeer

Buiten het sfeervolle centrum, staat Stans vooral bekend om de panoramische ligging. Het letterlijke hoogtepunt hiervan is de Stanserhorn. Om daar te komen stap je in Stans in de CabriO, een kabelbaan die je naar de top brengt. Vanaf daar heb je bij goed weer uitzicht over het Vierwoudstrekenmeer in het noorden en de Berner Alpen in het zuiden.

Weggis is alles wat je je voorstelt bij het woord idyllisch.

Weggis – De perfecte uitvalsbasis

“The loveliest place I have ever visited”. Het zijn de woorden van de beroemde auteur en travel writer Mark Twain. In 1897 schreef hij over het charmante Weggis, aan de oever van het Vierwoudstrekenmeer. En sindsdien is er niet veel veranderd. Weggis is alles wat je je voorstelt bij het woord idyllisch. Het is gelegen in het gedeelte van Centraal-Zwitserland dat ook wel de Riviera wordt genoemd, en dat zegt eigenlijk al genoeg. Met dank aan de warme wind is het klimaat in Weggis uitzonderlijk mild en is het heerlijk om te zwemmen in het meer!

Vierwoudstrekenmeer

Weggis wordt ook gezien als een van de mooiste regio’s in Zwitserland om te wandelen. Pak zeker de kabelbaan naar Rigi, ook wel bekend als de ‘Queen of the mountains’. De berg geeft met bijna 1800 meter hoogte een onovertroffen panorama en staat dan ook bekend als de meest populaire berg van Zwitserland als het gaat om het uitzicht. Bij helder weer kijk je helemaal tot het Zwarte Woud in Duitsland aan de ene kant, en de Alpen aan de andere kant. Verblijf je in Weggis, maak dan zeker een hike bij zonsopgang! En in de winter kan je op de Rigi helemaal los op je sneeuwschoenen voor een uitdagende hike. Voor liefhebbers is er ook een 12-kilometer lange Mark Twain Trail te volgen die via Rigi Kaltbad naar Rigi Kulm leidt.

Verblijven in Weggis

Zoek je een fijne uitvalsbasis aan het Vierwoudstrekenmeer? Weggis is een aanrader! Het is niet alleen gelegen in het mooiste stukje van de regio maar ligt ook nog eens lekker centraal aan het meer. Je kunt hier in feite je auto laten staan en met de boot, trein en kabelbanen de omgeving op haar mooist verkennen!

Vierwoudstrekenmeer

Tip: en een prachtig historisch pand (dat torentje!) vind je hier Hotel Rössli, gerund door de Nederlandse Marike en haar man Josef. Hier slaap je tussen de inspirerende quotes van Mark Twain en geniet je van de heerlijke wellness en spa.

Altdorf – In de voetsporen van Willem Tell

Aan de oever van het Vierwoudstrekenmeer ligt nog een fijne tussenstop. In het stadje Altdorf wacht het enorme standbeeld van Willem Tell. Deze Zwitserse Robin Hood zou met zijn kruisboog de opstand in gang hebben gezet, die uiteindelijk leidde tot de Zwitserse onafhankelijkheid. Of het waar is wordt zeer betwijfeld, maar feit is dat hij als held wordt herdacht, en dan met name in Altdorf, volgens de legende zijn geboorteplaats. Een wandeling door het eeuwenoude centrum is de moeite waard, net als het panoramische bergpad van Schächental dat hier begint!

Vierwoudstrekenmeer

Meer Zwitserland

Het Vierwoudstrekenmeer behoort tot de mooiste plekken van Zwitserland. Maar er is meer moois! Wat dacht je bijvoorbeeld van het meer van Genève, of het zonnige Sion? En naast de panoramische Wilhelm Tell Express rijdt er nog een mooie treinroute door Zwitserland, namelijk de Bernini Express.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!