wijngebieden in Zuid-Afrika

Vijf wijngebieden in Zuid-Afrika voor een roadtrip rondom Kaapstad

Wie een rondreis maakt door Zuid-Afrika, zal vroeg of laat een glas wijn van eigen bodem aangeboden krijgen. Het land van de indrukwekkende landschappen, culturele steden en onovertroffen game reserves, kent namelijk ook nog eens een gerenommeerde wijnproductie. Een roadtrip langs karakteristieke wijnhuizen mag op deze avontuurlijke én culinaire bestemming dan ook niet ontbreken. We zetten de mooiste wijngebieden in Zuid-Afrika nabij Kaapstad voor je op een rij.

1. Stellenbosch

Hét wijngebied van Zuid-Afrika zal bij de meeste reizigers wel een belletje doen rinkelen. De wijnen van Stellenbosch genieten namelijk wereldwijde bekendheid. Dankzij de ligging nabij Kaapstad is het ook een populaire regio voor reizigers die niet heel veel tijd hebben maar toch van een lekkere proeverij willen genieten. Of je nu een culinaire reis maakt of gewoon alle hoogtepunten van Zuid-Afrika wilt zien: Stellenbosch hoort thuis op je route tijdens een rondreis Zuid-Afrika. De regio is namelijk ook een plaatje om te zien. Omringd door imposante bergen, groeien de druiven van Bordeauxvariëteiten tot aan de horizon, waaronder Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijnen zijn vol, met smaken die variëren van zwarte bessen tot eikenhout.

wijngebieden in Zuid-Afrika
Stellenbosch © Nenad Gataric/Unsplash

2. Paarl

De naam is minder bekend, maar Paarl is van groot belang voor de Zuid-Afrikaanse wijnproductie. Het wijngebied ligt ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Kaapstad en is de thuisbasis van Chenin Blanc, Shiraz en Pinotage. De wijnen zijn robuust en vol van karakter. Paarl is een prachtig historisch plaatsje met kleurrijke en prachtig gerestaureerde Kaapse, Victoriaanse en Georgische architectuur. Paarl vormt samen met Stellenbosch en Franschhoek de zogenaamde ‘Gouden Driehoek’ van de wijngebieden in Zuid-Afrika. Tip: Rijd de Paarl-wijnroute (vanwege de druifsoort ook wel de rode route genoemd) en verken de wijnhuizen, mooie omgeving en lokale gastvrijheid.

➳ Naast de Paarl-wijnroute zijn er in Zuid-Afrika nog meer wijnroutes uitgestippeld. Ze voeren je natuurlijk door langs de vele wijnhuizen maar doen ook andere mooie bezienswaardigheden aan. Download hier een overzicht van wijnroutes in Zuid-Afrika (pdf).

3. Franschhoek

De derde grote naam van wijngebieden in Zuid-Afrika is Franschhoek. Het heeft haar naam te danken aan de Franse invloeden. Hier blinken de druiven voor chardonnay en sauvignon blanc in de Zuid-Afrikaanse zon. Het sfeervolle dorp Franschhoek is bovendien de moeite van een verblijf waard. Je vindt er verschillende goede (waaronder bekroonde) restaurants waar je kunt genieten van de lokale wijn en culinaire hoogstandjes.

wijngebieden in Zuid-Afrika
In de Gouden Driehoek vind je prachtige koloniale landhuizen © Marcelo Novais/Unsplash, Franschhoek

4. Constantia

Een wijngebied met een vrij unieke ligging is Constantia. Op een kleine 20 minuten rijden van hartje Kaapstad vind je deze historische wijnregio. Constantia wordt een beetje ondergesneeuwd door de grote namen in de Gouden Driehoek, maar het is een erg charmant gebied dat zeer goede wijnen voortbrengt. Juist omdat het kleinschaliger is en vele historische landgoederen telt, vormt het een ontzettend leuk uitstapje vanuit Kaapstad.

5. Hemel-en-Aarde Vallei

De naam van dit wijngebied maakt vanzelf nieuwsgierig, en dat is terecht. Je moet er iets verder voor rijden vanuit Kaapstad, maar de ligging is het meer dan waard. De Hemel-en-Aarde Vallei is gelegen in Hermanus aan het mooie Walker Bay. Het koelere klimaat in dit stukje van de Westkaap is ideaal voor wijnproductie. De rit naar de vallei voert je door een prachtig heuvelachtig landschap met uitzicht op de oceaan. Je kunt het goed combineren met een bezoek aan andere wijngebieden in Zuid-Afrika; vanuit Stellenbosch is het ongeveer anderhalf uur rijden. Je zit in Walker Bay bovendien gelijk in de walvishoofdstad van Zuid-Afrika; de walvissen migreren tussen juli en november naar Walker Bay, waar ze hun jongen baren.

wijngebieden in Zuid-Afrika
Een tripje naar de wijngaarden van de Hemel-en-Aarde Vallei eindigt bij de oceaan in Walker Bay © Tayla Kohler/Unsplash
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Vijf wijngebieden in Zuid-Afrika voor een roadtrip rondom Kaapstad”

  1. Leuk om te lezen! Ik ben alleen in de Hemel en Aarde vallei geweest, maar ik wil zeker nog eens terug om bijvoorbeeld een wijntje te proeven in Franschhoek.

Wat vind jij? Laat van je horen!