Vrijwilligerswerk op reis: zo reis je goedkoop de wereld over
Heb je altijd al voor langere tijd op reis willen gaan, maar werkt je bankrekening je reisplannen tegen? Het doen van vrijwilligerswerk op reis kan uitkomst bieden. Zo heb je de kans unieke bestemmingen te bezoeken waar je anders nooit terecht zou komen. Door wereldwijde kansen om een handje te helpen, verleng je eenvoudig jouw vakantie. En dat met een klein budget. Huub is samen met zijn vriendin dankzij deze manier van reizen al lange tijd onderweg en deelt zijn tips en ervaringen!
Het sollicitatieproces
Locatieonafhankelijk werken, dat is wat mijn vriendin en ik voor ogen hadden. Met de laptop op schoot de wereld over. IJsland was een van de bestemmingen die hoog op de wensenlijst stond, maar wij wisten ook dat onze bankrekening grotendeels geplunderd zou worden als we IJsland op de ‘normale’ manier zouden bezoeken. Zo viel ons oog op Workaway, een wereldwijd platform voor het doen van vrijwilligerswerk op reis. We besloten ruim twee maanden voor onze trip contact op te nemen met enkele hosts, variërend van huskyfokkers tot schapenboeren. De reacties waren lauw en na tien verschillende aanvragen werden we ietwat moedeloos. We begonnen met het sturen van meerdere ‘sollicitaties’ naar interessante werkplekken. Uiteindelijk hapten een koeienhouder en zijn vrouw in het zuiden van IJsland toe en konden we met een gerust hart onze koffers pakken.
We werkten bij een koeienboerderij in IJsland, een zelfvoorzienend huishouden in Zwitserland, een prachtige tuin in Italië, een landhuis in Wales en een hondenfokkerij in Schotland.
Hoe begin je met vrijwilligerswerk op reis?
Om vrijwilligerswerk te vinden, gebruikte ik het platform Workaway. Je kunt je hiervoor online inschrijven en betaalt 34 euro voor een jaar lidmaatschap. Als je je als koppel of twee vrienden inschrijft, betaal je 44 euro. Plan je reisdatum en bestemming, en het solliciteren kan beginnen. Je kunt op de website diverse filters toepassen, bijvoorbeeld hosts met beoordelingen, nieuwe hosts of last minute hosts. Het belangrijkste filter is de sector waarin je actief wil zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos, van babysitten tot bijles geven. Zou je met dieren willen werken? Er zijn ontzettend veel boerderijen, conservatieprojecten en mensen die vragen om een oppas voor hun huisdieren. Zo kwamen wij dus terecht bij een koeienboerderij in IJsland, maar ook bij een zelfvoorzienend huishouden in Zwitserland, een prachtige tuin in Italië, een landhuis in Wales en een hondenfokkerij in Schotland.
➸ Benieuwd wat Huub van de bestemming IJsland vond? Lees zijn verslag over schiereiland Snæfellsnes
Het voordeel van deze manier van vrijwilligerswerk op reis, is dat je van het ene project naar het andere kunt. In tegenstelling tot grote organisaties die als tussenpersoon werken, kan je hier rechtstreeks contact opnemen met de mensen waarvoor je aan de slag gaat en kan je praktische zaken zoals de duur van je verblijf al vooraf bespreken. Zo kan je ook vooruit plannen en tijdens je reis zelfs verschillende projecten afgaan, waarbij je in de vrije tijd daar tussenin het land verkent.
De valkuilen van vrijwilligerswerk op reis
De spelregel is over het algemeen vijf werkdagen van elk vijf uur, in ruil voor maaltijden en een slaapplaats. Mijn ervaring na vijf verschillende werkplekken is dat deze regels vaak worden nageleefd. De werktijden verschillen, maar vaak houden de hosts zich aan de afspraken. Op boerderijen werk je meestal in shifts en je kunt vaak overleggen over de werktijden, bijvoorbeeld als je een langer weekend vrij wil zijn. Ik heb slechte verhalen gehoord over vrijwilligers die veel overuren maakten en nauwelijks vrije dagen kregen. Dit komt voor, doordat bijvoorbeeld sommige grootschalige veehouderijen echt afhankelijk zijn van vrijwilligers om alles draaiende te houden. Als dit gebeurt, kun je het beste het platform informeren en proberen voortijdig te vertrekken.
Hoewel dit bij ons niet is gebeurd, is ook niet altijd alles perfect verlopen. Zo was de klik met onze gastvrouw in IJsland niet zo goed. Gelukkig werkten wij vooral met haar man en hadden we na werktijd voldoende mogelijkheden om naar buiten te gaan. Ook in Schotland verliep niet alles zoals ik hoopte, al kwam het dit keer door een andere Workawayer die de sfeer in huis verziekte. Er was hier ook maar een ruimte met wifi waar je kon ontspannen, zodat wij elkaar iedere keer tegenkwamen. Een nadeel is dus het feit dat je van tevoren niet weet wat of wie je aantreft op de werkplek. Het kan helpen van tevoren te skypen met de host en over elkaars verwachtingen te praten.
De voordelen overheersen
Voor mij wegen de negatieve ervaringen lang niet op tegen de positieve en de lijst met hoogtepunten is lang. Ik heb veel geleerd over mensen, dieren en planten. Enorme Newfoundlanders geknuffeld, geborsteld, uitgelaten en gewassen. Met tamme lammetjes gespeeld, grasgemaaid onder de Toscaanse zon en in een prachtig huis tussen de fluitende vogels in Wales gewoond.
Het leuke aan platforms voor vrijwilligerswerk op reis, is de grote variatie aan baantjes. Je kunt voor jezelf de krenten uit de pap halen en reageren op de plekken die jij leuk vindt. Hierdoor kun je ook het leven in kleine dorpen en de lokale cultuur op diverse bestemmingen ervaren. Plekken die nooit in reisgidsen vermeld worden. In Italië liepen wij bijvoorbeeld de Mangialonga, een wandeltocht door de Toscaanse heuvels waarbij onderweg tijdens vijf pauzes telkens een lokaal gerecht geserveerd wordt. In Wales namen onze hosts ons mee naar de plaatselijke Open Tuinendag en een prachtig landhuis, waar we onder het genot van thee de sierlijke tuinen konden bewonderen.
Je uitgaven laag houden
Wanneer je voor langere tijd weg bent is vrijwilligerswerk op een reis vooral een goede mogelijkheid om je uitgaven laag te houden en tegelijkertijd jezelf te ontwikkelen door alles wat je leert. Workaway is overigens niet het enige platform voor vrijwilligerswerk op reis. Ook WWOOF is een goede optie; een netwerk van boerderijen wereldwijd waar je als vrijwilliger aan de slag kunt. De werkwijze is in feite hetzelfde en ook hier kom je op unieke plekken terecht, variërend van een ranch in de Australische outback en een biologisch landbouwbedrijf in Andalusië tot een alpacaboerderij in Zuid-Amerika. Bijzondere ervaringen gegarandeerd! Als je vrijwilligerswerk doet bij wijze van vakantie, heb je bovendien alle tijd om de omgeving te verkennen. Intussen heb je in de meeste gevallen een goede tijd met je host en ontdek je al werkende misschien wel jouw verborgen talent!