best gelezen artikelen

Een taal leren over de grens: waarom taalreizen voor iedereen een aanrader zijn

Een vreemde taal vloeiend leren spreken, het is iets wat op menig bucketlist staat. Maar uren blokken in een saai klaslokaal klinkt niet echt aantrekkelijk. Gelukkig kan het ook anders, want waarom thuis Franse woordjes stampen als je ook gewoon in de straten van Parijs kunt studeren? Taalreizen zijn hot, en dat is niet voor niets. Wil jij altijd al een nieuwe taal leren? Of misschien je Engels eindelijk verbeteren? Met een taalreis leer jij snel en op een leuke manier een taal terwijl je je ondertussen onderdompelt in een andere cultuur én onvergetelijke herinneringen maakt!

Waarom thuis Franse woordjes stampen als je ook in de straten van Parijs kunt studeren?

En? Heb jij ook Duolingo op je telefoon staan? Je zal niet de enige reisliefhebber zijn die verwoede DIY pogingen heeft gedaan om een taal te leren. Dit soort apps kunnen handig zijn, maar een taal echt onder de knie krijgen blijft lastig. Hoewel ik jarenlang Spaans wilde leren en er van alles voor heb geprobeerd, had ik taalreizen nooit als optie overwogen. Naar het buitenland gaan stond voor mij gelijk aan reizen. Genieten van een land, onderweg zijn, nieuwe plaatsen ontdekken. Studeren, dat hoorde daar niet bij. Maar met een naderende reis door Latijns-Amerika op de planning, begon ik daar toch anders over te denken. Ik verdiepte me in een taalreis en vertrok voor twee maanden naar Spanje. De beste keuze die ik kon maken, zo bleek.

➸ Benieuwd naar mijn ervaringen in Valencia? Hier lees je alles.

taalreizen

Waarom taalreizen een aanrader zijn

Eenmaal in Spanje ging mijn Spaans met sprongen vooruit. Ik maakte op mijn taalschool vrienden voor het leven en genoot na de lessen volop van alles dat Spanje me bood. Ik voelde me een local in Valencia, leerde niet alleen van alles over de Spaanse taal, maar ook over de mensen, de cultuur en het heerlijke eten. Welke taal je ook kiest en wat je niveau ook is: een taalcursus in het buitenland is altijd een verrijking. Het is de meest effectieve manier om je taalvaardigheid te verbeteren, want je bent immers constant omringt door mensen die het perfect spreken. Of je nu kiest voor taalreizen waarbij je een paar maanden in het buitenland doorbrengt, of slechts twee weken: tijdens die periode dompel je je volledig onder in het lokale leven, en dat is de allerbeste taalles die je kunt krijgen. Maar ook buiten de taalvaardigheid bieden taalreizen iedereen iets moois, zo staat het bijvoorbeeld altijd goed op je CV! Het vormt bovendien een ideale manier om je voor te bereiden op een verre reis, en daarvoor hoef je natuurlijk niet per se naar de andere kant van de wereld. Een nieuwe taal leren kan je namelijk ook prima tijdens taalreizen binnen Europa.

Het hoe en wat van taalreizen
Bij een taalreis kun je kiezen uit verschillende intensiteiten. Wil je bijvoorbeeld elke dag les en wil je standaard vier uur per dag of liever meer of minder? Dit zijn allemaal afwegingen die je kunt maken. Dat geldt ook voor de accommodatie. Vaak heb je de keuze uit een gedeeld appartement met andere taalstudenten of een verblijf bij een gastgezin. Dat laatste is natuurlijk het beste als je je echt helemaal wilt onderdompelen. Een taalreis kun je verder zelf boeken bij een lokale taalschool op de bestemming van je keuze, maar je kunt het ook via grote internationale organisaties doen. Een van de bekendste organisaties voor taalreizen is EF (Education First). Het voordeel van boeken via hun is dat je verzekerd bent van kwaliteit, met ervaren docenten en goede accommodaties. Vooraf word je volledig geïnformeerd over je reis en met vragen kun je, ook na aankomst, altijd bij de organisatie terecht. Wil je een taal leren voor een specifieke reden, zoals voor je werk? Naast gewone taallessen bieden veel taalscholen ook speciale lessen aan, zoals business English. Een leuk extraatje: buiten lestijd kan je je vaak ook inschrijven voor extra activiteiten, zoals uitstapjes in de omgeving, kooklessen of lectures over de cultuur of geschiedenis van het land.

Spaans leren in Spanje

Ik koos ter voorbereiding op mijn reis door Centraal- en Zuid-Amerika voor een taalstudie Spaans in Valencia. Het scheelde me een hoop kosten op het vliegticket en er konden tussendoor eenvoudig vrienden en familie langskomen. Waar je bij Spaans leren in Spanje goed op moet letten is welke regio je kiest. Zo klinkt het Spaans in Andalusië anders dan in het noorden. En zie jij jezelf wel in Barcelona wonen voor een tijdje? Zeker een aanrader, maar besef je wel dat ze in deze regio Catalaans spreken, wat verwarrend kan werken als je ondertussen Castiliaans (het ‘normale’ Spaans) wilt leren. Je kunt er in ieder geval van op aan dat, ongeacht de stad die je kiest, de docenten allemaal duidelijk Spaans met je praten zodat je de taal op haar puurst zult leren.

tapas restaurants in Barcelona

Frans leren in Frankrijk

Het is zo’n mooie taal, maar die eindeloze woordenlijsten op de middelbare school kunnen we waarschijnlijk allemaal missen als kiespijn. Bij taalreizen naar Frankrijk wordt het gelukkig allemaal een stuk leuker. Hoe gaaf is het om voor een tijdje naar Parijs te vertrekken, een paar uur per dag met andere internationale studenten Franse les te krijgen en vervolgens volop te genieten van het leven in deze wereldstad? Of misschien verkies jij het zonnige zuiden boven de drukke stad? Kies dan bijvoorbeeld voor Nice, want wie houdt er niet van de mooie Côte ‘d Azur! Naast Spaans is Frans bovendien een taal die in ontzettend veel landen wordt gesproken. Reis je graag naar Afrika dan gaat er in een groot deel van het continent een wereld voor je open als je de Franse taal beheerst. En wist je bijvoorbeeld dat het ook Cambodja een officiële taal is? Frans leren in Frankrijk is dan ook een ideale voorbereiding op zo’n verre reis!

➸ Ook het team van Stop and Stare maakte de nodige taalreizen. Onze ervaringen lees je hier.

best gelezen artikelen

Engels leren in Engeland

Als Nederlanders staan wij bekend om ons uitstekende Engels, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Heb jij moeite met je Engelse taal of wil je het misschien perfectioneren? Dan zijn taalreizen naar Engelstalige landen een perfecte keuze. Bovendien is Engels een taal die tegenwoordig veel wordt gevraagd in het bedrijfsleven, om nog maar niet te spreken van internationale banen. Ben je geïnteresseerd in een carrière waar Engels essentieel is, dan heb je al snel een streepje voor met een taalreis op je CV. Hoewel bestemmingen als Australië en New York natuurlijk te gek zijn voor taalreizen, is Engels leren in Engeland altijd een slimme keuze. Je leert op deze manier Engels met een accent dat overal ter wereld wordt gewaardeerd en zeker in het bedrijfsleven een goede zet is. Studeren in een wereldstad als Londen is een waanzinnige ervaring, of misschien kies je liever voor de mooie studentenstad Cambridge of het gemoedelijkere zuiden in Brighton? Wat je ook kiest, je komt na het studeren in het buitenland gegarandeerd terug met een grotere kennis van de Engelse taal, inclusief de zelfverzekerdheid die daar bij komt kijken. De volgende keer dat jij in het Engels wordt aangesproken, een Engelse presentatie moet geven of een internationaal telefoontje moet aannemen, draai jij je hand er niet meer voor om!

taalreizen

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!