wandelen in Cinque Terre

Wandelen in Cinque Terre | Een van de meest fotogenieke bestemmingen in Italië

Felgekleurde huisjes, speels opgestapeld tegen de grillige kustlijn van de Italiaanse Rivièra. De vijf plaatsen Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore vormen samen Cinque Terre. Volgens velen is deze bestemming in Ligurië één van de mooiste plekken die ons continent rijk is. Wie gaat wandelen in Cinque Terre, ziet dit populaire stukje Italië op haar allermooist. 

Bestemming Cinque Terre

Van over de hele wereld komen toeristen naar de Tyrreense kust om de ‘Cinque Terre’ te bewonderen en vast te leggen. Instagram puilt uit van de waanzinnig mooie kiekjes van deze top bezienswaardigheid in Italië. Daarom gelijk even een tip: vermijd deze bestemming het liefst in het hoogseizoen, want dan is het echt lopen over de hoofden. Plan je bezoek in plaats daarvan in het voor- of najaar, door de weeks en het liefst met voldoende tijd. De meeste bezoekers komen voor een van de wandelroutes die de vijf steden met elkaar verbinden. Ook kun je kiezen voor een boottocht of treinritje.

Onze suggestie: trek een paar dagen uit voor dit buitengewoon mooie stukje Italië en wandel op je gemakje van de ene naar de andere stad. Elk van de vijf steden is namelijk even mooi maar heeft toch ook iets eigens. Geniet onderweg niet alleen van de bizar mooie uitzichten en fotomomentjes, maar vooral ook van het Italiaanse leven dat hier zo goed te ervaren is.

wandelen in Cinque Terre
Cinque Terre, gelegen aan de Tyrreense zee ©Sinziana Susa/Unsplash

TIP: Cinque Terre is een van de meest fotogenieke plekken ter wereld en wordt niet voor niets dé Instagram hotspot van Italië genoemd. Houd je van fotograferen maar is zo’n grote spiegelreflex niet aan je besteedt? Zorg dan voor een telefoon met een goede camera. De Samsung Galaxy S20 is volgens kenners de beste keuze, dankzij de high-end camera die zelfs de mogelijkheid biedt om in te zoomen. Bekijk ook onze tips om beter te fotograferen met je telefoon.

Toegang tot Parco Nazionale delle Cinque Terre

Cinque Terre is verreweg het beste te verkennen te voet. Met de auto het gebied in reizen is sterk af te raden: de smalle straatjes en beperkte parkeergelegenheid in de stadjes maken dit allesbehalve ideaal. In de trein en met de bootjes kom je al gauw midden in de mensenmassa terecht. Te voet ervaar je niet alleen meer rust en ruimte maar zie je ook veel meer mooie plekken.

wandelen in Cinque Terre
Riomaggiore ©Raul Taciu/Unsplash

Cinque Terre is gelegen in het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Om de wandelpaden in dit gebied te betreden heb je de Cinque Terre Trekking Card nodig, die je kunt aanschaffen voor één of twee dagen. Met deze kaart kun je gebruikmaken van alle wandelpaden en heb je bovendien ook toegang tot de busdienst (ATC) tussen de vijf verschillende stadjes.D e kosten van de kaart zijn € 7,50 voor één dag en € 14,50 voor twee dagen. De kaart is online te bestellen.

Wandelen in Cinque Terre

Er zijn diverse wandelroutes uitgestippeld langs de kustlijn bij Cinque Terre en je kunt zelf bepalen of je alle vijf de stadjes aandoet, of je beperkt tot een dagtrip tussen twee steden. De meest bekende wandelroute is Il Sentiero Azzuro, dat Monterosso met Riomaggiore verbindt via alle vijf de plaatsen. De gehele route is in zo’n 9 tot 10 uur af te leggen, maar veel leuker is het natuurlijk om de route op te breken in bijvoorbeeld drie etappes, zodat je onderweg de mooie stadjes kunt ontdekken. Wil je liever niet voor een meerdaagse wandelroute gaan, dan kan je ook heel goed een uitvalsbasis kiezen in de tussengelegen plaatsen en van daaruit kortere wandelingen maken, waarna je met de bus weer terugkeert.

Voor overnachtingen heb je in Cinque Terre heel veel keuze, maar ook daarvoor geldt: deze regio is enorm populair, dus boek vroeg, zéker in het hoogseizoen maar ook daarbuiten. Erg leuk zijn de kleinschalige B&B’s die je in de stadjes treft, maar ook Airbnb’s of vakantiehuizen in de natuur zijn er genoeg. Hoe je Cinque Terre ook besluit te verkennen: het is een regio die je zal doen realiseren hoe ongelofelijk mooi Europa is!

wandelen in Cinque Terre
©Manarola Bjorn/Unsplash
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!