Veluwe in de winter

Wandelen, wild en wellness: volop genieten van de Veluwe in de winter

Als je het mij vraagt is de Veluwe een van de mooiste plekken in Nederland, ongeacht het seizoen. Op winterse dagen heeft de weelderige natuur iets mystieks, met nevel tussen de bomen, bevroren rijp over het groen en een laagje ijs op de plassen. Bezoek je de Veluwe in de winter? We helpen je aan advies voor de mooiste ervaring, van favoriete winterwandelroutes tot de juiste winterkleding en praktische wild tips.

De mooiste winterwandelingen op de Veluwe

De Veluwe verken je het beste te voet en al is dat in de winter behoorlijk fris, het is ook zeker de moeite waard. Het wemelt in het gebied van de mooie wandelroutes, maar in de winter zijn er een aantal favoriet, vanwege de diverse natuur of juist omdat er horeca langs de route ligt waar je even kan opwarmen of een lekkere koffie to go kunt halen.

Lees ook: Tips voor een afwisselend weekendje Veluwe

Veluwe in de winter
© Dylan Leagh/Unsplash
1. Planken Wambuis

Het hele jaar door een favoriet en ook zéker tijdens de winter. Deze 8 kilometer lange route bij Planken Wambuis leidt je vanuit het gelijknamige restaurant door zeer gevarieerd gebied. Een hoogtepunt is de wildobservatiepost, waarvandaan je met een beetje geluk reeën, runderen en andere dieren kunt spotten.

2. De Heide bij Hoog Buurlo

Een bijzondere wandeling op de Veluwe in de winter is deze heidewandeling bij Radio Kootwijk. De uitgestrekte heidevelden onder een wit laagje rijp zijn buitengewoon fotogeniek en je zal er niet zelden kuddes schapen tegenkomen. Het voormalige zendgebouw Radio Kootwijk in opvallende Art Deco stijl is een blikvanger onderweg!

3. Meulunterenpad

12 kilometer van de gebaande paden is wat het Meulunterenpad kenmerkt. Een aanrader voor wie de stille ervaring van de Veluwe in de winter zoekt. Dit klompenpad leidt je dwars door de velden, met onderweg bijzondere tussenstops zoals uitkijktoren De Koepel.

Goed voorbereid op de Veluwe in de winter

Of je nu komt voor een wandeling, fietsroute of om wild te spotten: je zal lang in de kou buiten zijn, het weer is wisselvallig en dieren laten zich minder snel zien. Zorg daarom in de eerste plaats voor de juiste winterkleding. Een fleecelaag is een aanrader, maar wat is een goede fleecejas? Deze draag je onder je winterjas, is van zacht en comfortabel materiaal en houdt je bovenlichaam goed warm. Comfortabele fleecejassen vind je bijvoorbeeld in de webshop van Engelbert Strauss, waar je ook advies krijgt over de juiste winterkleding. Draag daarnaast degelijke wandelschoenen die het liefst niet alleen waterafstotend zijn maar volledig waterdicht. Dat is niet alleen handig bij een plotselinge regenbui maar ook als je door nat gras of sneeuw loopt. Ga tot slot vooral op pad met een goede regenlaag, zoals een waterdichte winterjas met capuchon. Een thermosfles met iets warms én een verrekijker zijn natuurlijk ook onmisbaar als je de Veluwe in de winter gaat verkennen!

Veluwe in de winter
© Aaron Huber/Unsplash

Wild spotten in de winter

De Veluwe is een van de beste locaties in Nederland om wild te spotten, waaronder het indrukwekkende edelhert, maar ook vele reeën en wilde zwijnen. De winter is hiervoor een lastig seizoen want dieren trekken zich veelal terug. De grootste kans om ze te zien heb je in alle vroegte en tijdens speciale wintersafari’s met een boswachter. Momenteel zijn deze excursies geannuleerd, maar houdt de website van Natuurmonumenten in de gaten voor nieuwe data.

Tip: Omdat je ’s ochtends vroeg de beste kans hebt om wild te zien én sowieso de natuur op haar mooist (want stilst) ervaart, is het een aanrader om in de buurt te overnachten. Verspreid over de Veluwe vind je diverse hotels, maar een natuurhuisje is al helemaal een ultieme belevenis. Je vindt ze van basic boshuisjes tot luxe lodges met sauna en hot tub. De Veluwe staat sowieso bekend om de heerlijke wellness arrangementen. Er bevinden zich diverse spa’s en sauna’s in de regio en veel hotels hebben een wellness voor hun gasten. Ideaal tijdens de winter!

Veluwe in de winter
© Lufang Cao/Unsplash
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!