Te voet door de Slowaakse hoofdstad Bratislava
Een wandeling langs de Donau, voorbij historische plekken, richting de Oude Stad.
Troosteloos staat de donkergroene Skoda met zijn lekke voorband half op de stoep geparkeerd, alsof het voertuig hier al jaren staat. Het glas van de zijruit is vervangen door vergeeld plastic, waarvan het plakband dat rond de portier is gespannen al lang zijn kleefkracht heeft verloren. Zomaar een straatbeeld in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, op een mooie zondagmiddag. Een zo goed als lege roodgele tram doorbreekt de stilte met zijn gedreun en gekras over de ijzeren rails. Veel leven lijkt er deze middag niet in deze kleine stad te zitten.
Volg de tram naar de oude stad van Bratislava
De weg richting Stare Mesto, de oude stad, wordt geflankeerd door grauwe, met graffiti bewerkte gevels, waar tussendoor de tram zijn weg vindt. Obchonda street is de voormalige hoofdwinkelstraat die tegenwoordig verlaten is door de internationale ketens en de kenmerken van vergane glorie. Langzaam verandert Bratislava van gezicht. Statige bebouwing volgt elkaar op. Het wordt drukker op straat. De oude stad ademt historie.

Ontmoet Stalin
Cumil is een local, leunend op het trottoir vanuit een rioolput observeert hij voorbijgangers. Achter het fotogenieke bronzen beeld steekt geen specifiek verhaal. Dit neemt niet weg dat de bezoekers van de stad zichzelf graag met Cumil vereeuwigen. Overigens resideren er meerdere bronzen beelden in de stad, die gezamenlijk al een attractie op zich vormen. Naast Cumil zijn dit onder meer Napoleon en de paparazzi fotograaf. Het pronkstuk is daarentegen het vier meter hoge standbeeld van Stalin, dat verdekt staat opgesteld. Het bronzen beeld schijnt al meerdere aanslagen te hebben overleefd. Een onmiskenbaar overblijfsel en herinnering aan het communistische tijdperk in Bratislava.
Langs de Donau
Aan de rechterzijde van Stalin stroomt de tientallen meters brede Donau. Achter de kaarsrechte ijzeren spoorburg is de witte ronding van een boogbrug zichtbaar. Binnenvaartschepen bedwingen moeiteloos de rustige Donau. Mannen met ontblote bovenlichamen zitten op onstabiele krukjes te vissen. Mensen fietsen langs de rivier of slenteren over de aangelegde boulevard. De oudere generatie praat bij op de vele groene bankjes die staan opgesteld. Een vrolijke, levendige bedrijvigheid op de oever.

Zoek het hogerop
De enige onraad is afkomstig van een vreemd object in de vorm van een vliegende schotel aan de overzijde van de rivier, dat mysterieus ogend boven de Novy Most uitsteekt, oftewel de Nieuwe Brug. De lokale UFO behelst een uitkijkplatform alsmede een restaurant. Vanuit deze hoogte en hoek is de ligging en omvang van Bratislava goed waarneembaar.
Menig hoofdstad kent vanuit een uitkijkpunt voor zover het oog reikt niets anders dan bebouwing. Niet hier. De stadsgrenzen zijn duidelijk zichtbaar, ver voor de horizon domineren dichte bossen het beeld. Vierbaanswegen leiden naar Oost-Europese blokken beton die de sociale huisvesting van de stad vormen, om vervolgens uit het zicht in de bossen te verdwijnen. Aan de centrumzijde gloort het witte vierkante kasteel, strategisch genesteld op een heuvel als een onneembare vesting.
Het avondrood van Bratislava
Een ander letterlijk hoogtepunt bevindt zich op de heuvel nabij het Slavin monument, een begraaf- en gedenkplaats ter gedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Om het monument liggen talrijke graven, evenwijdig in een rij gelegen, omringd door een keurig onderhouden grasmat. Groepjes jongeren, stelletjes, eenlingen; allen wachten ze het schouwspel af dat komen gaat op deze bijzondere plek. Zonsondergang, liggend in het gras, uitkijkend over de stad, langzaam de duisternis zien intreden, terwijl de hemel oranje begint te kleuren en overal de lichtjes zichtbaar worden in deze grote kleine stad.